miercuri, 29 iunie 2011

ÎNGRIJIREA TENULUI - (CONTINUARE)








P R O C E D U R I

Înaintea oricărui procedeu cosmetic, ca băi de aburi, loțiuni, creme sau măști, pielea trebuie spălată și curățită, pentru îndepărtarea impurităților din timpul zilei. Pentru tenul gras și normal, acest lucru se face, de obicei, cu apă și săpun, insistând pe frunte, bărbie și aripile nasului, unde activitatea glandelor sebacee este mai intensă.Pentru tenul uscat, se folosește apă simplă, infuzie de mușețel, laptele demachiant sau emilsiile de curățat, mai puțin săpunul.





Pentru curățirea și îngrijirea zilnică a feței, indiferent de ntura tenului, este necesar să se utilizeze și loțiunile de față. Ele curăță pielea de impurități, au acțiune antiseptică, degresantă, astringentă, decongestivă, tonică, activează circulația sanghină periferică și stimulează funcțiile pielii. Loțiunile se folosesc îmbinate într-un tampon de vată sau tifon, cu care se șterge ușor tenul, zilnic sau cum va fi indicat, numeroase  plante ca sunătoarea, nalba, mușețelul, zeama de castraveți și altele intrând în compoziția lor.






CREMELE - sunt produse cosmetice folosite atât pentru tenul normal, cât și pentru tenul gras sau uscat.
 In funcție de sunstanțele conținute, sunt creme hidratante, nutritive, tonice sau astringente, plantele intrând în compoziția a numeroase creme. Dacă folosirea cremelor uscate nu este absolut necesară, folosirea cremelor grase și semigrase, pentru tenul uscat este aproape obligatorie, el fiind lipsit de grăsimea naturală și în contact prelungit cu factorii de climă, se irită și se ridează.
Cremele se aplică masând ușor pielea cu degetele.






MASAJUL - se folosește în scop igienic și curativ, manual sau cu aparate speciale, pe diferite regiuni ale corpului și nu se practică decât pe o piele sănătoasă și care a fost bine curățată. Este folositor menținerii vitalității pielii și musculaturii, prevenirii și atenuării ridurilor feței, rezultat ce se obține, prin îmbunătățirea hrănirii și oxigenării țesuturilor, în urma vasodilatației periferice ce se obține în urma masajului.







BAIA DE ABURI - se folosește pentru curățirea mai profundă a tenului, în general odată la două săptămâni pentru tenul gras, cu puncte negre, la o lună sau la două luni pentru tenul normal,  mai rar pentru tenul uscat, folosirea prea des putând să dăuneze tenului și să ducă la uscarea lui, cu accentuarea ridurilor.
Înainte de efecuarea băii, faâa trebuie spălată, iar regiunea din jurul ochilor protejată cu o cremă grasă, fiind mai sensibilă și putând să se irite.
Baia se face de obicei din 2 - 3 litri de infuzie fierbinte de mușețel 5% (5 - 6 linguri mușețel pulbee sau 12 - 14 linguri glori), într-un vas deasupra căruia se expune fața , la o distanță de aproximativ 30 cm, timp de 5 - 10 minute, fața și vasul fiind acoperite cu un prosop.
Baia de aburi, efectuată înaintea aplicării unei măști, prin dilatarea porilor, înlesnește pătrunderea mai în profunzime a principiilor active din compoziția măștii.







MĂȘTILE  COSMETICE - sunt amestecuri de substanțe care se aplică pe piele, după ce a fost bine spălată, și se mențin 20 - 30 minute. Au rol emolient, hidratant, sicativ (care usucă repede), astringent, calmant, decongestiv, antiseptic, tonifiant, nutritiv, în funcție de compoziția amestecului folosit. Se aplică pentru menținerea frăgezimii și tinereții tenului, pentru prevenirea formării ridurilor, a menținerii tonicității mușchilor,  pentru calmarea, hrănirea și descongestionarea tenului.

Măștile au consistența unei paste, sau a unui lichid și se întind uniform pe față și gât, direct pe piele, cu ajutorul degetelor, sau al unei pensule. Când au consistență lichidă, compoziția se îmbibă înainte într-o  bucată de pânză sau tifon, pe mărimea feței și gâtului și în care s-au făcut goluri în dreptul  ochilor, gurii și nărilor. Pe pleoape se aplică tampoane cu infuzie de mușețel. Nu se aplică pe ten infectat, iar dacă pielea are puncte negre, ele trebuie să fie scoase înainte de aplicarea măștii. Masca se îndepărtează înmuind-o cu comprese calde, apoi spălând bine fața cu apă caldă, după care se aplică o compresă cu apă caldă, după care se aplică o compresă rece.
Fața se unge apoi cu o cremă indicată tenului respectiv.



In general, până la 30 de ani, masca se aplică odată pe lună.
După această vârstă, o dată pe săptămână, sau mai des dacă este necesar.
De menționat - modul de folosire a procedurilor cosmetice, timpul de aplicare, intevalul sau durata tratamentelor, vor fi stabilite numai de cosmetician dar indiferent de procedurile cosmetice aplicate, pentru menținerea pielii în stare de sănătate și frumusețe, trebuie păstrată sănătatea întregului organism, printr-o viață cumpătată, cu un regim alimentar echilibrat, fără abuz de alcool, grăsimi și glucide, prin sport, gimnastică, plimbări în aer liber și tratarea din timp a oricărui început de boală.