marți, 29 noiembrie 2011

VULPEA POLARĂ - Alopex lagopus






[image]

Habitat și arie de răspândire

[image]



Vulpea arctică este  singurul canid care și-a făcut (cu succes) o casă exclusiv în cercul Arctic.

 Acestea se găsesc în tundrelor din zonele arctice din Eurasia, America de Nord, Islanda, Groenlanda . Cu toate acestea, în trecut ele erau răspândite pe zone mult mai ample. Urme ale existenței lor cu secole în urmă au fost găsite în sudul Europei cum ar fi Franţa, Marea Britanie, Germania, Polonia şi Elveţia.



Aspect  fizic




Vulpile arctice sunt niște mamifere de talie mică, cu cap cu urechi extrem de mici și rotunde care limitează pierderile de căldură. Coada stufoasă și foarte lungă - reprezintă jumătate din lungimea totală a animalului.
Tălpile picioarelor sunt acoperite în întregime cu păr pentru a preveni degerăturile. Părul lor este gros și extrem de des, fiind mai lung iarna decât vara (vara arctică). Blana este groasă și are cea mai mare valoare de izolare dintre toate mamiferele.

Două tipuri de culoari sunt cunoscute la vulpea arctica: alb şi  culoarea albastră. În cadrul acestor culori este o gamă largă de coloratie. Vulpile arctice în faza de iarnă pot fi intens albe, albe cu picioare gri deschis şi pe feţă  o dungă albă pe nas; alt tip de colorație poate fi pe corp de culoare gri deschis cu picioare gri închis şi capul gri; gri închis peste tot, precum şi orice gama de culori în între. Culorile lor se vor schimba pe tot parcursul anului. Pe timpul verii, vulpile albăstrii devin de o culoare ciocolatie închis în timp ce vulpile alb - gri devin de un gri f. închis. Vulpile  care trăiesc în partea cea mai rece a zonelor arctice, sunt albe tot timpul anului pe când cele care trăiesc mai spre interiorul continentului, mai pe coastă, sunt gri - albăstrui și tind să rămână astfel tot timpul anului, cu mici modificări de nuanță. Culoarea albăstrie reprezintă doar 1% din culoarea întregii populații continentale (de vulpi arctice) dar sunt mult mai frecvente în Alaska de Vest și pe insule.



Hrană


Vulpile arctice se hrănesc cu orice le este la îndemână într-un asemenea climat, inclusiv cu carcasele de bizoni și foci rămase de la lupi și urși, după ce aceștia și-au luat ”masa”. Sunt la fel de ”hoațe” ca și suratele lor roșcate pentru că ele fură hrană de prin corturile din taberele umane. Dar principalul....”aliment” al drăgălașelor vulpițe este un rozător - șoarecele zăpezilor - Lemmings -drept pentru care, cu cât numărul acestor rozătoare este mai mare, cu atât este mai mare și numărul vulpilor arctice.





Reproducere


Vulpea arctică pare să fie monogamă, cu perechi ce stau împreună o perioadă semnificativă de timp. Sezonul de imperechere este de la februarie-mai. După o perioadă de gestaţie de 53 de zile, vulpea arctica dă naştere unui număr  de pui 5-10 într-o vizuină subterană. Această vizuină subterană este extinsă şi are multe intrari, care pot fi utilizate pentru mai multe generaţii.Vulpoiul este cel care  ajută la creşterea tinerilor.Puii ies din groapă la 3 săptămâni, dar nu își vor însoţi părinţii  în expediţii de vânătoare decât abia când au  8 săptămâni.Grupul va rămâne împreună timp de până la 6 luni, (cu puii ).


Comportament

Vulpile arctice sunt probabil singurele canide care nu se tem de om. După cum aminteam anterior, asta s-a constatat atunci când au fost surprinse apropiindu-se de taberele umane pentru a fura mâncare.

 Acest lucru este destul de neobişnuit, pentru că vulpea arctica a fost persecutat la fel ca orice altă vulpe pentru blana sa. Deci, este surprinzător faptul că ei încă mai vin în contact apropiat cu astfel de oameni.



Vulpea arctică poate călători pe scară largă în întreaga sa gamă,astfel că  unele au fost observate la o distanță de 931 km. (chiar și 1500 km) delocul  unde acestea au fost iniţial prinse şi etichetate. Se crede că acestea sunt, de asemenea, transportate de sloiuri de gheaţă în primăvară. Vulpile arctice au un model distinct de mişcare  (migrare) sezonier. Ele trăiesc în părţile nordice în timpul primăverii şi verii, şi  se întoarc în zonele interioare în toamnă să se împerecheze şi să -și crească puii.  Dimensiunea teritoriului unde se pot întâlni vulpile polare (arealul) este influenţată de disponibilitatea de pradă.




Amenințări la adresa vulpilor polare

Bufnițele de zăpadă (albe) şi vulturul auriu, precum şi urşii polari, lupii polari și chiar și vulpile roşii  -  toate aceste le  vânează pe vulpile arctice, precum şi oamenii şi câinii lor le  ucid, de asemenea. Acestea au fost vânate intens pentru blana  lor albă și groasă în Islanda, şi chiar au fost capturate şi crescute în fermele de blană. Bolile,  asemenea, le decimează numărul, cea mai frecventă fiind rabia . Cu toate acestea, în general, vulpea arctica nu este ameninţată, şi continuă să prospere.





Subspecii și răspândire
Alopex lagopus lagopus

Alopex lagopus beringensis --  Insulele Bering

Alopex lagopus fuliginosus --  Islanda

Alopex lagopus groenlandicus - Groenlanda

Alopex lagopus hallensis - Insulele din jurul Mării Bering

Alopex lagopus innuitus -  Râul Karogar , Point Barrow

Alopex lagopus pribilofensis - Insula St. George , Pribilof Islands

Alopex lagopus semenovi - Insula Mednij  - una din principalele insule ce  aparțin Federației Ruse

Alopex lagopus sibiricus

Alopex lagopus spitzbergensis - Svalbard

Alopex lagopus ungava 






















































































































































PUI  DE  O  SĂPTĂMÂNĂ







                                                   
   

Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu