sâmbătă, 28 aprilie 2012

FRANȚA -PROVENCE - BORMES Les MIMOSAS


 







Orașul Bormes-les-Mimosas este situat într-o depresiune a muntelui Maures , în largul coastei Mării Mediterane, în regiunea Provence-Alpes-Cote d'Azur.
Populaţia oraşului  era în 2007 de 7.153 persoane . Zona Bormes-les-Mimosas cuprinde cam  d 10.000 de hectare care se  întind pe 20 de kilometri de-a lungul coastei, beneficiind astfel de unele dintre cele mai bune plaje de nisip din Coasta de Azur : Estagnol, Cabasson, Pellegrin .
Bormes-les-Mimosas, a primit în 1913 titlul de statiune balneo - climaterică.






















Numele de Bormes-les-Mimosas l-a primit de la un arbust cu flori - Mimoza (Mimosa).

Orașul a adus în 1860, din Mexic, arbuștii de mimoză și apoi, an de an, locuitorii au diversificat numărul de specii. Majoritatea speciilor de mimoză înfloresc în timpul iernii dar sunt câteva care înfloresc și în iunie.

În cinstea florii de mimoză, care face atât de special acest orășel, în luna februarie a fiecărui an, are loc Festivalul Mimozei - în fiecare a treia duminică a lunii februarie.

În anul 2000 a fost unul dintre cele mai înfloritoare orașe franceze (la propriu și la figurat) iar în 2003, la competiția pan-europeană, i s-a acordat medalia de aur.


































Orașul este foarte vechi și în antichitate a fost cunoscut sub denumirea de Bormes, centru comercial care exporta granit și plumb. Dar au rămas puține ruine din perioada galo-romană.În Evul Mediu a suferit numeroase atacuri ale sarazinilor până prin 1539, apoi spaniolii au năvălit să prade orașul (1362) iar în 1393 au suferit atacuri din partea corsarilor. În 1529, orașul a fost ars de mauri.

În 1750 baronul Lenfant a făcut din micul și atât de încercatul orășel fieful său până la Revoluția Franceză.

În prezent este una din reședințele oficiale ale președintelui Franței, așa cum ar fi la noi Neptun - pe timpul verii.

















































Orașul vechi este situat pe un deal, ascuns discret , și nu s-a intervenit strident (ca să fiu blândă) în arhitectura lui așa cum se întâmplă la noi unde se intervine cu neștiință și necuviință în aproape tot ce ține de trecut.

Ca peste tot în Provence, casele sunt foarte colorate, în multe nuanțe de ocru (mai ales). Aleile și arcadele sunt împodobite cu arbuști de bougainvillea și oleandru. Amestecul de culori este amețitor, dealurile verzi, marea albastră și florile...florile....