duminică, 13 mai 2012

FERME DE LAVANDĂ - PROVENCE - FRANȚA










Domenii
vaste cultivate cu lavandă se întind sub cerul albastru din Provence - FRANȚA - și aceasta nu este o poveste pentru turişti, ci realitatea pe care o puteţi vedea cu ochii voștri dacă cumva veți ajunge în Provence în timpul verii.

Deși există în fiecare grădină lavandă, în Provence vorbim despre fermele de lavandă care sunt incluse în traseele turistice.



Lavanda este cultivată în special în partea de nord a departamentului  Provence: Drôme Provençale, Haute Vaucluse şi Alpes de Haute Provence.

Veți putea vizita și fotografia superbe câmpuri de lavandă, simți aroma lor inconfundabilă și poate....cine știe, cineva se va încumeta să încerce și la noi o cultură de lavandă dacă tot avem terenuri....știți dumneavoastră cum. Mă gândeam poate la Banat, Oltenia și Dobrogea, unde clima este mai blândă.




Florile de lavandă apar la sfârșitul lunii iunie până în august și se colectează începând cu sfârșitul lunii iulie până la sfârșitul lui august.




Lavanda (Lavandula officinalis) are în jur de 39 de specii și face parte din familia Lamiaceae ( alături de mentă).

Native din regiunea mediteraneană până în Africa tropicală și regiunile sud-estice ale Indiei. Se cultivă în grădini dar se întâlnesc și în sălbăticie în Insulele Canare, Nordul și Estul Africii, sudul Europei și Mediterana, Arabia și India.