luni, 21 mai 2012

FRANK HERBERT și BILL RANSOM - TRILOGIA ”PANDORA” - citate I











INCIDENTUL IISUS


Există o poartă spre tărâmul imaginației, prin care trebuie să intri înainte de a deveni conștient. Cheile cu care o deschizi sunt simboluri. Poți lua idei cu tine, când pășești dincolo de poartă, dar trebuie să le treci sub formă de simboluri.- Raja Flattery , Preot psihiatru




Sfântul Augustin a știut să pună corect întrebarea:”Libertatea vine din incertitudine sau din posibilitatea de a alege ?” Țineți cont că mecanica cuantică garantează incertitudinea. - Raja Flattery, Cartea Navei.


Substanța veșnică a universului, lipsită de caracteristici, care impregnează totul...acesta este vidul. Nu este nici obiect, nici simțuri. Este împărăția iluziilor. - Kerro Panille, Buddha și Avata




O mișcare greșită aleasă la întâmplare în desfășurarea planului poate schimba complet structura teoretică a jocului. - Cuvintele lui Bickel, Arhivele Navei.




Hibernarea umană este față de hibernarea animală tot așa cum este hibernarea animală față de starea constantă de veghe. Datorită încetinirii proceselor vieții, hibernarea se apropie de staza absolută. Este mai aproape de moarte decât de viață. Dicționarul Științei, Ediția cu nr. 101.





Înfige-ți călcâiele puternice

Adânc în pământ
Unde merge pământul ?
    - Kerro  Panille, Poeme Alese.



De ce sunteți voi oamenii atât de dispuși să cărați în spate povara trecutului ? - Kerro Panille, Întrebările lui Avata




Și zeii își fac planuri - Morgan Oakes, Jurnale






Fricoșii sunt adesea posesorii celei mai periculoase dintre puteri. Devin demoni atunci când văd viața pulsând peste tot în jurul lor. Văzând puterea dar și slăbiciunea, ei se concentrează doar asupra slăbiciunii. - Cuvintele Navei.




O birocrație bună este cel mai perfect instrument de oprimare inventat vreodată. - Jesus Lewis, Jurnalele lui Oakes.






Poezia, la fel ca și conștiința, lasă deoparte elementele nesemnificative. - Raja Flattery, Arhivele Navei








Probabil că imobilitatea lucrurilor care ne înconjoară le este impusă lor tocmai de convingerea noastră că ele sunt ceea ce sunt și nu altceva, și de imobilitatea concepțiilor în ceea ce le privește. - Marcel Proust, Arhivele Navei







Așa cum Eu sunt creația voastră, voi sunteți creația Mea. Voi sunteți sateliții Mei iar Eu sunt al vostru. Personajele interpretate de voi sunt personificările Mele. La atingerea Infinitului, fuzionăm în UNUL. - Raja Flattery, Cartea Navei







Așa cum un terhnician învață să se folosească de scule, tu poți învăța să te folosești de ceilalți oameni pentru a obține ceea ce dorești. Această capacitate se amplifică atunci când poți crea persoana adecvată scopului dorit. - Morgan Oakes, Jurnale.








Vi se spune Proiectul Conștiința, dar adevăratul vostru scop este să explorați dincolo de arhetipul omenirii. În mod inevitabil, veți întreba: conștiința este oare doar o formă mai specială de halucinație ? Prin asta, va crește sau va scădea nivelul conștiinței ? Pericolul scăderii ei este că ajungi la o soluție militară: ești obligat să acționezi. - Misiunea Inițială a Preotului-psihiatru de pe Nava Neantului.







Un cuvânt de lămurire asupra programelor noastre genetice. Atunci când mărim viteza de creștere, ne străduim în același timp să creem anumite tipuri de decizii. Viteza desparte, crează opțiuni mentale și considerații pe termen lung. Totul devine decizia momentului. - Jesus Lewis, Directive privitoare la clonii-P



Clonii sunt recuzită, și cu asta-basta ! - Morgan Hempstead, Directorul Bazei Lunare




Mintea cedează, voința preia controlul. - Kerro Panille, Poeme Alese





Aveți grijă, căci eu nu am teamă, deci sunt puternic. Voi sta la pândă cu șiretenia unui șarpe, și voi mușca cu veninul lui. Veți regreta injuriile pe care mi le adresați. - Cuvintele Monstrului lui Frankenstein, Arhivele Navei.




Nostalgia reprezintă o iluzie interesantă. Prin nostalgie, oamenii își doresc lucruri care nu s-au întâmplat niciodată. Aici intervine memoria pozitivă. În câteva generații, memoria pozitivă tinde să elimine din ce în ce mai mult ceea ce a existat în realitate, remodelând totul spre o esență a dorințelor obsedante. - Cuvintele Navei.







Religiile încep acolo unde oamenii caută să influențeze un zeu. Țapul ispășitor și Mântuitorul Christic provin din aceeași veche matriță - omul supus unui univers impredictibil (sau rege impredictibil) căutând să scape de vinovăția care atrage urgia celor atotputernici. - Raja Flattery - Cartea Navei






Rațiunea te pregătește să intri în curentul șansei și să-ți folosești voința. Te folosești de rațiune pentru a modula voința. Gândirea este jocul prezentului. Te concentrezi în rațiune, un centru de convenție pentru curentul în care trecutul pregătește viitorul. Este un act de echilibru. - Kerro Panille, Argumentările lui Avata.







Mintea este o oglindă a universului.

Vezi imaginile ?
Universul nu este oglindă pentru minte.
Nimic acolo, afară,
Nimic aici, înăuntru,
Nu ne arată sinele nostru. - Kerro Panille, Poeme Alese.







Vorbiți de zei. Foarte bine. Avata va vorbi acum în acest limbaj. Avata spune așa: conștiența este darul Speciei-Zeu făcut speciei. În conștiință găsești structura, forma conștienței, frumusețea. - Kerro Panille, Avata, Traduceri.






Un univers nelimitat ne prezintă nenumărate exemple de acțiuni negândite, adesea capricioase și amenințătoare. Misterul lor ne duce cu gândul la zei. Fără puterea zeilor, rațiunea conștientă nu poate explora acest univers, cunoscându-l în întregime; în spatele a ceea ce se explică, trebuie să rămână misterul. Singura rațiune în acest univers este  aceea pe care tu, în aroganța ta ignorantă, o proiectezi asupra universului. În felul acesta, îți menții masemănarea cu cei mai primitivi strămoși ai tăi. - Raja Toma, Arhivele Navei.








Eu cânt melodia pe care voi trebuie să dansați. Vouă vă rămâne libertatea de a improviza. Improvizația este ceea ce voi numiți liber arbitru. - Regulamentul lui Oakes








Există teamă față de infinit, de haosul nestăpânit, de lipsa formei. Însă acest ”plan” nelimitat este nesfârșita sursă a ceea ce voi numiți talent, forța care alungă frica, creând  structură și forme, creând frumusețe. Din acest motiv, oamenii talentați sunt temuți. Este înțelept să te temi de necunoscut, însă numai până capeți curajul să identifici frumusețea. - Kerro Panille, Avata, Traduceri.











Caracteristica  religiei este dependența absolută. Ea presupune doi participanți: unul care cere și altul care dă. Cel care cere se folosește de ritualuri și rugăciuni în încercarea de a influența (controla) pe acela care împarte darurile. Asemănarea dintre această relație și vremurile monarhilor absoluți nu poate fi trecută cu vederea. Această dependență dă deținătorului acestor două aspecte esențiale  - al bunurilor rituale și al purității formelor de rugăciune (deci, Preotului) - o putere care, într-un fel, îl face să se asemene cu cel care împarte darurile. - ”Pregătirea preotului-psihiatru” , Documentele Bazei Lunare (din Arhivele Navei).









Oamenii își petrec viața în labirinturi. Dacă scapă de acolo și nu găsesc alt labirint, își construiesc unul. De unde vine pasiunea aceasta pentru testare ? - Kerro Panille, Întrebări de la Avata




Așa cum piatra liniștește marea, Sinele de sine liniștește universul. - Kerro Panille, Avata, Traduceri







De asemenea, omul nu-și cunoaște timpul; așa cum peștii sunt prinși în plasa cea rea, și așa cum păsările sunt prinse în colivie, tot așa fiii omului sunt prinși în timpul cel aducător de nenorociri, atunci când acesta cade asupra lor. - Cartea Creștină a Morților, Arhivele Navei.






Familia își hrănește puii și împletește rămurele sub cuib. Inteligența este o rudă săracă a înțelegerii. - Kerro Panille , Poeme Alese.









Legile hitite puneau accentul pe restituire, și nu pe răzbunare. Omenirea a pierdut mult din caracterul practic atunci când a ales cealaltă variantă semită: să nu ierți niciodată și să nu uiți niciodată. - Oameni Pierduți, Arhivele Navei.











Deși amplitudinea mișcării unui pendul este variabilă, nu același lucru se întâmplă cu perioada sa. Fiecare oscilație durează aceeași perioadă de timp. Să considerăm ultima oscilație și amplitudinea sa infinitezimală. Acolo trăim noi cu adevărat: în ultima perioadă a pendulului. - Kerro Panille , Jurnal.









Miturile nu sunt ficțiune, ci istorie văzută cu ochii poetului și povestită în cuvintele unui poet. - Cuvintele Navei.







Așa cum au recunoscut Iezuiții, una dintre funcțiile principale ale logicii reduce variabilele și, în consecință, limitează procesul gândirii. În Vedanta, acest mod de a îngrădi creativitatea liberă a gândirii a fost clasificat în șapte categorii logice: Calitatea, Substanța, Acțiunea, Generalitatea, Particularitatea,  Relația Intimă și Non-existența (sau Negarea). Aceste categorii defineau limite ale universului simbolic. Recunoașterea faptului că toate procesele sunt sisteme deschise și infinite a venit mult mai târziu. - Raja Toma, Arhivele Navei.







Limbajul uitat al trecutului nostru animalic perpetuează necesitatea provocărilor. Dacă nu ești provocat, incitat, te atrofiezi. provocarea supremă este să depășești entropia, să spargi acele bariere care închid și izolează viața, limitând energia și împlinirea. - Kerro Panille, Cânt închinat lui Avata.











În procesul amintirii, nostalgia acționează ca un filtru. Navigatorii împrumută Pământului caracteristicile unui tărâm de basm. Diferitele neamuri de oameni, povestindu-și diferitele amintiri, fac ca în ansamblu acest loc să fie considerat un paradis. Nici un Navigator nu a cunoscut vreodată toate locurile, climele și societățile Pământului. Astfel, de-a lungul mai multor generații, accentuarea amintirilor pozitive a dus la o deformare a realităților istorice. - Kerro Panille, Istoria lui Avata.








În momentul acela, când Egiptenii au pierit în Marea Roșie, preoții au dorit să închine un imn lui Dumnezeu, însă El i-a oprit, spunând: Lucrarea Mea s-a înecat în mare; și voi vreți să-Mi cântați bucurându-vă de așa ceva ? - Sanhedrinul, Arhivele Navei.