sâmbătă, 26 mai 2012

LOUIS ICART 1880 - 1950





Justin Louis Laurent Icart s-a născut la Toulouse în 1890 şi a murit la Paris în 1950.


El a trăit în New York în anii 1920, unde a devenit cunoscut pentru gravurile sale  Art-Deco - gravuri de femei strălucitoare .



El a fost primul fiu al lui Jean şi Elisabeth Icart şi a fost numit oficial Justin Louis Laurent Icart. Utilizarea  iniţialelor sale L.I. a fost suficientă în familie și prin urmare, din momentul naşterii sale, el a fost poreclit "Helli".



Icart a început desenul de la o vârstă fragedă. El a fost deosebit de interesat de modă, și a devenit faimos pentru schiţele sale aproape imediat.
 El a lucrat pentru studiourile de design importante la un moment în care moda  trecea printr-o schimbare radicală, de la starea secolului al XIX-lea cu linii simple, la strălucirea liniilor ample ale secolului al XX-lea.

Louis
Icart a luptat în primul război mondial . El s-a bazat pe arta sa pentru a-și stăpâni angoasa, schițând pe orice suprafaţă disponibilă. Când s-a întors de pe front a făcut printuri de la  desenele făcute pe front, desene care au arătat o îndemnare deosebită și un talent care trebuia pus în valoare.

Pentru că au avut un succes enorm pe piața artei fiind extrem de solicitate, Icart a făcut frecvent două ediţii (una europeanăși alta americană) pentru a satisface cerințele publicului său.

Aceste printuri sunt considerate astăzi rare, iar atunci când acestea sunt în stare bună aduc prețuri foarte ridicate la licitații.

Mie îmi plac foarte mult aceste doamne sofisticate, grațioase și senzuale și sunt convinsă că Icart le-a iubit la rându-i chiar dacă, veți vedea privind cu atenție, unele detalii din picturi sau desene, dau o notă umoristică, nu ironică ci mai curând ca o tachinare de îndrăgostit, o joacă ...

Desigur, nu sunt o specialistă dar văd și simt. Priviți aceste doamne și veți zâmbi printre picăturile ploii de astăzi....
























Louis Icart - Place de la Cocorde










Louis Icart, PLACE DE LA CONCORDE, CIRCA 1940