vineri, 8 iunie 2012

FLOAREA PASIUNII - miraculoasa Floare a Patimilor lui Iisus


În limbajul florilor, Floarea Pasiunii înseamnă loialitate și respect












 
Floarea Pasiunii (Passiflora)este originară din  America de Sud, Australia, Asia și Madagascar













 
Verdeața luxuriantă, flori mari și foarte frumoase și fructul aromat. A fost adusă în Europa în secolul al XVII-lea unde și-a câștigat rapid popularitatea prin splendoarea florilor și fructelor.







 
 
Floarea Pasiunii de culoare albastră a fost adusă din America de Sud și ”adoptată” cu succes pe coasta Mării Negre și în  pe coasta de sud a Crimeei












 

Frumusețea captivantă a florii, structura ei neobișnuită, a fost încă din antichitate o comparație pentru Patimile lui Hristos și de aceea este denumită astfel - Floarea Pasiunii dar nu în înțelesul pasiunii unei violente iubiri omenești, ci în sensul Patimilor lu Iisus căci în limba latină PASSIO = SUFERINȚĂ.



 

Vârfurile frunzelor de Passiflora, care arată ca niște sulițe, au fost identificate cu sulițele torturii, staminele și pistilul aidoma unor instrumente de tortură, pistilul central cu stâlpul pe care a fost crucificat IIsus. Așadar Floarea Pasiunii este Floarea Patimilor lui Iisus  și de aceea ea semnifică loialitatea și respectul.













 
Floarea pasiunii, aidoma unui alpinist cutezător, se cațără spre lumină - așadar aveți grijă s-o plantați pe lângă ferestrele poziționate spre est și sud-est. Înflorește pe tot parcursul verii și apoi dă niște fructe mici, aromate, galbene.






















 
Ca și vița-de-vie, Floarea Pasiunii are nevoie de sprijin ca să se înalțe. Polenizare se face prin insecte și lilieci.În plus, Floarea pasiunii crește foarte repede și necesită mult spați. Trebuie udată regulat dar și tăiată - precum vița de vie, înlăturându-se porțiunile uscate.

















 

În scopuri terapeutice se folosesc atât florile cât și fructul dar trebuie avut grijă, pentru că pot da halucinații. Se folosesc atât ca preparate sub formă de capsule cât și ca tincturi. Pot trata insomnia, calmant, spasmele organelor tubulare de origine neurologică. Se spune că poate fi folosită în tratarea bolii Parkinson dar nu sunt date de specialitate care să ateste acest lucru.























 
Această plantă începe să dea roade (fructe) în primul sau în al doilea an după plantare iar fructele sunt mari de 8 - 10 cm. Dar sunt și fructele unei alte specii de Floarea Pasiunii, fructe cunoscute sub numele de ”Granadilla” cu dimensiuni de până la 30 de cm și arată ca niște pepeni mici, galbeni. Fructele se consumă proaspete, sucuri, băuturi răcoritoare  sau sosuri. O singură plantă poate da până la 2 - 3 Kg de fructe.













Cercetătorii din Arizona, studiază și cultivă în jur de 350 - 400 de specii de Floarea Pasiunii și pentru ei planta continuă să rămână miraculoasă și misterioasă în același timp. Expertul Jonathan Duhamel spune că este foarte posibil ca această plantă să devină - în viitor - o plantă carnivoră deoarece conține un fel de ”glande speciale care au capacitatea de a dezvolta enzime digestive şi un lichid lipicios pentru a prinde insecte ".












 

Același Jonathan Duhamel spune că fructele delicioase ale Florii Pasiunii și planta cu flori roșii se găsesc numai în locuri cu temperaturi foarte ridicate pe timp de vară. Fructele pot fi roșii sau galbene.




Atunci când Luceafărul de Ziuă se estompează pe cer, Floare Pasiunii înflorește oferindu-ne speranță pentru îndeplinirea dorințelor noastre cele mai secrete.



 
Schițe (desen) botanice:






Dr. Robert John Thornton:

 
Floarea Pasiunii în pictură:






Picturi de Martin Johnson Heade


”Sosirea Primăverii ” de  George Arthur Gaskell