joi, 12 iulie 2012

IRIȘI - ( STÂNJENEI )

DESCRIERE

 Genul Iris, cuprinde peste 300 de specii, care formeaza in sol un bulb sau un rizom si pot fi cultivate ca plante perene. In mitologia greaca, Iris era o sora a harpiilor, mesagera a zeilor. Se spune ca de cate ori mergea pe Pamant, in urma pasilor ei cresteau flori minunate, care purtau culorile curcubeului. De altfel, in limba greaca Iris inseamna curcubeu.
Plantele acestui gen sunt cunoscute de secole atat pentru proprietatile lor decorative, cat si pentru cele medicinale, chiar daca nu au devenit populare atat de repede ca trandafirii, garoafele, primulele si altele.
Unele varietati pot fi cultivate in gradini mlastinoase sau apa putin adanca. Aceste frumoase plante se gasesc in stare salbatica in regiunile temperate din emisfera nordica. Varietatile cu rizomi au frunze lanceolate aranjate intr-un evantai bazal, in timp ce varietatile ce cresc din bulbi au frunze subtiri. Irisii variaza in inaltime de la 12.5-15cm (la varietatile pitice) pana la 50-120 cm. Cele mai multe varietati infloresc in mai - iunie,dar in climatele mai blande multe vor inflori o buna perioada a anului. Irisii au o structura diferita fata de majoritatea plantelor. Florile sunt variat colorate (violet, albastru, roz, galbui, rosu-carmin) si placut parfumate, dar pe langa acestea, si frunzele, prin forma si coloritul lor, intregesc calitatile decorative ale acestei plante. Cele 3 petale exterioare ale florii atarna in jos si pot fi cu barba, fara barba sau crestate. Celelalte 3 petale sunt numite petale standard; acestea sunt indreptate in sus,desi la unele varietati cad. Floarea are un ovar cu un stil impartit in trei lobi si trei stamine.Irisii rizomati sunt grupati in 3 categorii:cu barba ,fara barba si crestati. Irisii cu barba au o dunga groasa de peri de-a lungul petalelor cazute;cei fara barba nu au . Irisii crestati au coame sau crestaturi in locul barbilor pe petalele cazute. Iris Confusa este un iris crestat care creste de la 30 la 90cm. Frunzele sale late cresc pe tulpini asemanatoare celor de bambus. Florile sale cresc pana la 5cm in diametru.Sunt albe iar petalele cazute sunt galbene ,crestate si au pete galbene si purpurii. Apar in succesiune ,in mijlocul verii. Acest iris se potriveste mai mult zonelor cu clima blanda. I. 'Fulvala' este un iris fara barba cu flori frumoase care au intre 5-12 cm si cresc in perechi ,pe tulpini in zig-zag,vara.Petalele catifelate au nuante inchise de rosu-purpuriu cu crestaturi galbene pe petalele cazute.I. 'Flamenco' este un interesant iris cu barba care creste pana la 90 cm . Florile cresc in diametru 15 cm ;6-9 flori apar vara devreme pe tulpini. Petalele standard au "infiltratii' rosii, iar cele cazute sunt alb-galbui ,au margini rosii si barba maro-aurie.

Stanjeneii cu rizomi se dezvolta frumos pe soluri fertile, reavene, expuse la soare si bine lucrate. Stanjeneii cu rizomi se planteaza toamna sau primavara, in randuri, la distanta de 35-40 cm si la 15-20 cm pe rand. Adancimea de plantare nu trebuie sa depaseasca 5-8 cm. Bulbii sau bulbilii stanje-neilor se planteaza numai toamna, in randuri distantate la 15-20 cm, la 8-10 cm pe rand si la adancimea de 10-12 cm. Dupa plantare, se recomanda protejarea bulbilor cu un strat subtire de mulci. Irisii sunt plante rustice care nu necesita prea multe lucrari de ingrijire. Udatul se realizeaza numai in zilele prea secetoase si se recomanda acoperirea cu pamant a rizomilor care au tendinta de a iesi afara.

Irisii bulbosi cresc in putine locuri de pe coasta Pacificului. Majoritatea nu infloresc daca sunt cultivati in gradini. Stanjeneii cu bulbi cer un sol afanat, sanatos, nisipos sau exista specii care cer un sol mai greu. Exista tipul :englezesc,olandez ,spaniol.Numele lor provine de la tara in care au fost hibridizati. Sunt larg cultivati de horticultori si sunt ,de obicei, foarte frumosi.

Multe varietati de iris pot fi cultivate in gradini mlastinoase si doua dintre ele pot sta constant in apa .
I. laevigata are flori intens albastre,albastru-purpurii sau albe.Petalele cazute sunt mari ,iar petalele standard sunt foarte inguste . Acestea apar in iunie-iulie,in numar de 2-4flori rasfirate pe o tulpina. petalele standard au o dunga galbena subtire . Frunzele sale sunt fine si au aspect de iarba .Marimea florilor depinde de felul solului si de umiditate .Poate creste cu 5-20 cm deasupra solului. I. pseudacorus,este o alta varietate care poate fi cultivata in 32-37 cm de apa .In ghivece ,acest iris va creste 70-95 cm in inaltime ,dar in stare salbatica ajunge pana la 120 cm.Are frunze verzi,gri-verzui si 4-12 flori galbene care au pete mai inchise la culoare ,tot galbene pe petalele cazute si au nervuri maronii sau maro-purpurii . Aceste varietati pot fi cultivate si in conditii de sol mai uscat.

Cultivati datorita rusticitatii lor in parcuri, pentru formarea de borduri de-a lungul aleilor, pe peluze in grupe compacte, prezinta in plus marele avantaj de a fi mentinuti in culturi pe acelasi loc cca 8-10 ani. Irisul este si o foarte apreciata floare in vaza. Cu toate ca traditional se considera o planta cu inflorire primavara, multe cultivaruri sunt disponibile in comert pe tot parcursul anului.


PLANTAREA


 Irisii cu barba trebuie cultivati in pamant bine drenat ,destul de acid,in plin soare. Cateva varietati vor tolera soluri mai sarace si lumina putina.Onocyclus si Regelia sunt irisi cu barba ,dar unii prefera conditii uscate si ar putea fi greu de cultivat. Irisii fara barba au nevoie de conditii similare irisilor cu barba,cu exceptia unora care prefera soluri mai grele ,care retin mai bine umezeala. Irisii fara barba includ:Pacific Coast, Spuria, Siberian, Japanese.Multe varietati prefera umezeala caracteristica locurilor situate langa o apa,dar majoritatea se potrivesc in locatii insorite,umede sau borduri.Irisii crestati includ irisii Evansia.Multi pot fi cultivati in conditii similare irisilor cu barba,dar cateva varietati au nevoie de sol umed,bogat in humus. Unele varietati sunt sensibile la inghet si au nevoie de o temperatura minima de 5 grade C.

Irisii bulbosi sunt cultivati in sol obisnuit,bine lucrat,dar solul foarte greu sau cel usor si nisipos ar trebui sa aiba adaugata o cantitate de mranita sau alt fel de ingrasamant organic .Irisii olandezi sunt potriviti sa fie cultivati in ghivece pentru a inflori iarna sau primavara devreme. Acestia trebuie plantati in sol argilos cu nisip si mranita .

I Laevigata,cand este cultiva in apa ,ar trebui plantata cu rizomii la 5-8 cm sub suprafata solului acidic,necalcaros.Nu se planteaza prea aproape de alte plante si nu se deranjeaza solul in timpul sezonului de crestere . Pot fi acoperite cu 5-20cm de apa.Cand sunt cultivate in gradini terestre,pe timpul iernii trebuie acoperite cu mranita sau ingrasamant bine fermentat. In schimb ,cand cresc in lacuri sau iazuri nu trebuie adaugat ingrasamant pentru ca va polua apa.I.Pseudacorus este cultivat ca si I.Laevigata,dar poate fi acoperit cu 32-37 cm de apa .


PROPAGAREA


Irisii pot fi inmultiti prin diviziunea rizomilor sau lastarilor,vara tarziu,sau prin semanarea semintelor imediat ce s-au copt ,in pamant nisipos,toamna. Semintele ,de obicei incoltesc iregulat,asa ca crustele nu trebuie inlaturate cel putin 18 luni. Hibrizii pot fi inmultiti numai prin diviziune. Majoritatea speciilor nu infloresc decat dupa 2 ani de la semanarea semintelor.

Divizarea si replantarea irisilor cu rizomi:


Operatia de divizare este necesara la fiecare 3-5 ani, pentru a impiedica supraaglomerarea, cu efecte de scadere a productiei florale. De asemenea, plantele prea aglomerate sunt mai afectate de boli. Cel mai potrivit timp pentru a dezgropa, diviza si transplanta irisii este in iulie si august. Dezgropati atent si spalati pamantul de pe rizomi si radacini. Taiati apoi rizomii cu un cutit ascutit, astfel incat fiecare rizom sa aiba un evantai de frunze, un rizom sanatos si cateva radacini mari. Eliminati orice eventuala boala sau daunator. Nu taiati insa niciodata foliajul irisilor. Frunzele contin nutrienti necesari infloririi de anul viitor.
Locul ideal pentru plantarea irisilor este unul fertil, bine drenat, aflat in plin soare. In solurile sarace, incorporati balegar bine putrezit, turba sau compost, inainte de plantare. Cand plantati, sapati o groapa suficient de larga pentru a se acomoda atat rizomul cat si radacinile. Construiti o movilita in centrul gropii. Plasati rizomul pe varful movilitei si imprastiati radacinile imprejur. Apoi umpleti cu pamant, fara a acoperi partea superioara a rizomului. El trebuie sa ramana la suprafata solului, unde primeste lumina si aer, pentru a se putea usca dupa ploaie. Plantarea se face la 30-40 cm distanta, dupa specie si varietate, intr-un pamant de preferinta argilo-calcaros, afanat, si expus la soare. Pentru a obtine un efect vizual placut, plantati irisii in grupuri. Dupa plantare, udati bine fiecare planta.
Prima iarna poate fi dificila pentru irisii recent plantati. Frigul puternic, alternanta de ingheturi-dezgheturi, poate afecta rizomii. Pentru a preveni acest lucru, aplicati un strat subtire de paie, toamna tarziu. Indepartati acest mulci primavara devreme. Irisii transplantati vor inflori mai putin abundent in prima primavara. In al doilea si al treilea an, insa, vom avea o abundenta florala. Apoi ciclul divizarii reincepe.

Se practica mai putin inmultirea prin seminte, numai cand vrem sa obtinem varietati noi. Semanam semintele imediat dupa coacere, pe brazde la umbra, intr-un pamant usor si cand rasadul s-a imputernicit, se repica pe alte brazde, unde raman pana la inflorire. Soiurile obtinute in cultura, au o gama variata si bogata de culori: violet, albastru catifelat, rosu, indigo, alb curat, albastru deschis, cu un aspect delicat, matasoase si transparente.
Inmultirea stanjenelului cu bulbi
 
nu constitue o problema: la fiecare 3-4 ani, cand tulpina si frunzele s-au uscat, se scot bulbii (cu care ocazie se separa si puii ce vor constitui materialul de inmultire pana la plantare si se pastreaza in incaperi bine aerisite, umbroase, in nisip uscat. Timpul cel mai prielnic de plantat este septembrie octombrie, la distanta de 6-7 cm, intr-un pamant nisipo argilos, permeabil, in timpul iernii asternand, pentru protectie impotriva gerurilor, un invelis de frunze. Inmultite in acest fel, plantele vor inflori dupa 1-2 ani. In scopul de a obtine varietati noi se pot inmulti si prin seminte, imediat dupa coacerea lor primavara (aprilie-mai) ori in iunie-iulie, unde se vor lasa pe loc pana la inflorire (unele infloresc in al 3 lea an, altele in al 5 lea an) selectionandu-le.

Ирис

ирис

Ирисы


Ирисы и одуванчики


Ирис сибирский Диа Дилайт (Dear Delight) Посадка в апреле 2010 года


Ирисы


Лето в нашем саду


***Ирис ..Содружество)ДуэтИрисы

ИрисКАСАТИК


Водяной ирис


Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu