duminică, 15 iulie 2012

MÂNA IN DEȘERT - CHILE








Mano del Desierto. Скульптура руки в пустыне Атакама. Чили



În deșertul Atacama din Cile - deșert ale cărui nisipuri se întind pe sute de kilometri, de-o parte și de alta a autostrăzii Panamericană, la 75 de km sud de orașul Antofagasta, ochii călătorului întâlnesc o priveliște ciudată și foarte neașteptată: o MÂNĂ îndreptată spre cerul azuriu, o mână din ciment ”MANO de DESIERTO” - o lucrare a sculptorului chilian Mario Irarrázabal .








Sculptura masivă are o înălțime de 36 de metri și o bază din fier și ciment (veți vedea mai jos o schiță a felului în care s-a lucrat la ea). Piesa a fost construită la o altitudine de 3.608. m deasupra nivelului mării, pe cel mai secetos platou din lume: deșertul ATACAMA.








Să nu credeți că fiind așa de izolată, această operă de artă rămâne singuratică și aproape neștiută de nimeni; dimpotrivă, mai toți cei care circulă pe autostrada Panamericană (inaugurată în 1992) se opresc să admire uluitoarea lucrare, fotografiindu-se alături de ea (unii lăsându-și numele...după cum știm că se comportă unii și de pe la noi - evident cei ce se ocupă de întreținerea ei o curăță destul de des).










Artistul chilian Mario Irarrázabal a studiat filozofia, teologia universală și sculptura cu sculptorul german Otto Waldemar - citind toate astea despre artist mă gândesc că nu este doar o sculptură ci un simbol.







Acum...eu nu sunt o mare cunoscătoare a simbolurilor, dar sunt un om al cărui suflet rezonează într-un fel sau altul cu lumea și mai ales cu forma cea mai specială a lumii - arta - și gândeam cî mâna aceasta este mâna prietenului trimis de Dumnezeu tocmai atunci când sufletul nostru este gol și lumea nu ne mai întâmpină decât ca un deșert....
Îndrăznesc să cred că toți am avut o asemenea clipă în viață și așa cum bine se spune...Dumnezeu, are grijă de noi și trimițându-ne prieteni. Poate voi găsiți un alt simbol...aș fi interesată să aflu ce spuneți.



Mano del Desierto. Скульптура руки в пустыне Атакама. Чили

Mano del Desierto. Скульптура руки в пустыне Атакама. Чили


Mano del Desierto. Скульптура руки в пустыне Атакама. Чили

































Construcția