miercuri, 15 august 2012

BLĂNURI NATURALE - CURĂȚIREA ȘI SCOATEREA PETELOR DE PE BLĂNURI (partea a II-a)








PETELE DE CACAO,
CAFEA, CEAI

Petele proaspete de cacao, cafea, ceai se elimină prin tamponări locale cu apă în care s-au pus detergenți de uz casnic.

Petele vechi, uscate, se curăță mai întâi prin tamponări cu benzină după care se aplică succesiv tamponări cu o soluție de 1-2% amoniac, în final se șterg cu tampoane îmbibate în apă rece, în amestec cu puțin oțet.

Petele care provin de la grăsimile din lapte, cafea sau cacao, se curăță în prealabil cu un amestec de alcool și eter etilic. Zona pătată se încadrează în timpul tamponării cu pânză sau cu hârtie absorbantă (sugativă).







PETELE DE CEARĂ,
PARAFINĂ, STEARINĂ

Prima operație de îndepărtare a petei constă din raclarea zonei cu un pieptene metalic sau cu o perie  aspră sau chiar cu unghia, după care blana se scutură. Resturile de ceară, parafină sau stearină  rămase aderente pe firele de blană se îndepărtează prin tamponări cu vată sau tifon, îmbibate în benzen, benzină, eter sau neofalină. Tampoanele se schimbă cât mai des, pata se încadrează în timpul tratamentului cu un material absorbant.

Un alt procedeu de îndepărtare a petelor constă din acoperirea lor cu o hârtie de sugativă albă peste care se apasă cu lama unui cuțit încălzită. Ceara, parafina, etc. se topesc, fiind absorbite de sugativă; locul se freacă cu un tampon îmbibat în spirt sanitar.








PETELE DE RUGINĂ

Petele de rugină apărute prin căderea unor obiecte ruginite pe firele de blană se îndepărtează prin simpla scuturare și periere.

Petele de rugină din dermă apărute în urma contactului mai îndelungat al acesteia cu un obiect ruginit, se scot mult mai greu sau deloc, în funcție de intensitatea și vechimea  lor, prin tamponarea zonei cu o soluție mai diluată sau mai concentrată de acid oxalic (50 - 100 g/l), încălzită la 40 - 50 grade C într-un vas de ceramică sau porțelan. După dizolvarea petelor de rugină, derma se spală prin tamponări cu vată sau tifon îmbibate la început cu apă caldă apoi cu apă rece. După fiecare tamponare se freacă zona tratată cu o pânză absorbantă, uscată; pentru îndepărtarea resturilor de acid. Se poate folosi de asemenea, o soluție de acid oxalic și alaun de potasiu care conține: 50g/l acid oxalic, 50g/l alaun de potasiu și 100 ml/l acid acetic (oțet) de 60%. Soluția se prepară prin dizolvarea separată a primelor două componente, după care se adaugă acidul acetic. După dizolvarea  petelor de rugină, spălarea dermei se face în modul descris mai sus.

O metodă care dă rezultate satisfăcătoare la scoaterea petelor de rugină mai recente constă în tamponarea succesivă a zonei cu zeamă de lămâie încălzită, urmată de tamponarea zonei cu tifon uscat (pentru absorbția soluției).

Datorită dificultăților de scoatere a ruginii din piele, cât și a efectului distrugător pe care îl are rugina asupra țesutului dermic, se va evita orice contact direct al blănii cu suporturi de fier ruginit sau nenichelate.



Beauty Fur Coat Designers





PETELE DE CERNEALĂ

Pentru scoaterea cernelii de pe firele de păr se face mai întâi tratarea petei cu săpun de benzină și apoi numai cu benzină. După uscarea și evaporarea benzinei se tamponează pata cu o soluție caldă de acid lactic care se lasă aproximativ 20 minute să acționeze asupra petei. Apoi se spală pata cu apă, prin tamponări cu tifon sau vată îmbibate în soluție de 10% acid citric (suc de lămâie).

În cazul blănurilor albe se poate încerca tamponarea petei cu o soluție de ”Pic” - produs din comerț, cunoașteți cu toții....petele de cerneală ale școlăreilor noștri.

Indiferent de procedeul folosit pentru scoaterea petelor, zona tratată va fi înconjurată de hârtie sugativă sau pânză din bumbac care vor absorbi surplusul de lichid folosit pentru scoaterea petei.






Pentru scoaterea petelor de altă natură sau de origini necunoscute este indicat a se apela și la unitățile specializate.

Recomandabil este a se evita pătarea blănurilor întrucât scoaterea repetată a petelor poate avea și urmări neplăcute ca ruperea firelor de păr, rărirea blănii și imprimarea unor tonuri nedorite în coloritul de bază.

Și așa cum spuneam în partea I a acestei postări, în cazul în care nu vă descurcați cu substanțele chimice, rugați o persoană calificată - farmacist - să vă ajute.