vineri, 10 august 2012

BLĂNURILE NATURALE - CURĂȚIREA ȘI SCOATEREA PETELOR DE PE BLĂNURI - partea I








Ca și alte confecții, în timpul purtării, blănurile se pot murdări și păta. Spre deosebire de materialele textule la care operația de scoatere a petelor este mai dificilă și de multe ori cu rezultate incerte, oricât de ”performanți” ar fi detergenții utilizați, la blănuri, aceasta se face mult mai ușor, cu metode simple, reușind să se redea coloritul perilor și  strălucirea lor inițială.








PETELE DE GRĂSIME


Petele întâlnite mai frecvent sunt cele produse de grăsimile vegetale și animale. Scoaterea acestora se face ușor, prin frecarea zonei pătate cu un amestec de rumeguș (fag, tei, carpen) și neofalină (500 g rumeguș la 50 ml neofalină).
Amestecul se va aplica după ce în prealabil, cu o pânză groasă absorbantă sau cu o hârtie de sugativă, s-a încercuit zona pătată (așadar, se face în pânză o gaură de mărimea petei) la o distanță de 3 - 5 cm. Pânza sau hârtia se aplică în jurul petei pentru a nu se extinde substanța grasă, ca și cea provenită de la degresare, și în zonele învecinate.
La confecțiile de dimensiuni mici ca manșete, gulere, borduri, căciuli, etc, se indică ca degresarea să se facă pe toată suprafața obiectului.

O altă metodă de degresare constă în aplicarea pe zone mici, imediat după pătare, a unui strat gros de talc care se acoperă cu o hârtie curată și se presează cu o greutate. După 10 - 15 minute acesta se îndepărtează prin scuturare presărându-se din nou alt strat de talc. Două, trei tamponări succesive cu talc, urmate de scuturarea și perierea pulberii, sunt suficiente pentru îndepărtarea petelor de grăsime. - Metoda este indicată în special la blănurile de culoare albă și mai puțin la cele de nuanță închisă.


Petele mici (punctiforme) de grăsime se scot prin tamponarea lor cu  un bețișor pentru curățat urechile după baie, îmbibat într-o soluție formată din alcool etilic (50 ml), amoniac 25% (15 ml) și neofalină (2,5 - 3 ml).









PETELE DE NOROI

După uscare, crusta formată se fărâmițează, prin striviri repetate după care blana se piaptănă, de preferat cu o perie de paie sau din păr de porc aspru având firele de înălțime mică.
În final, se aranjează uniform firele de păr cu o perie moale, de haine.










PETELE DE VOPSEA PE
BAZĂ DE ULEI DE IN

Aceste pete când sunt proaspete, neuscate, se îndepărtează prin frecarea locului pătat cu un tampon înmuiat în benzină, neofalină sau petrosin. Pentru a evita eventuala extindere a petei în timpul tamponării, zona se încadrează cu o pânză absorbantă sau cu hârtie sugativă (ca la petele de grăsime).

În cazul în care vopseaua s-a uscat, se va încerca să se desprindă firele de păr lipite de vopsea, fără a le rupe, prin frecare cu unghia, după care se tamponează zona fie cu un amestec, în părți egale, de sulfură de carbon și cloroform fie cu o soluție constituită din părți egale de alcool etilic de 70 de grade, neofalină și terebentină.







PETELE DE OJĂ

Scoaterea petelor se face prin tamponări succesive cu eter etilic sau acetonă. În timpul tratamentului, pata va fi încadrată de o pânză absorbantă sau hârtie sugativă, altfel colorantul se poate extinde la zonele învecinate.

PETELE DE RUJ

Petele de ruj conțin grăsimi, și de aceea se tratează mai întâi cu un dizolvant pentru grăsimi: neofalină, cloroform, tetraclorură de carbon. Pentru a evita extinderea colorantului, pata se încadrează cu pânză absorbantă sau sugativă. Dacă pata nu dispare se tamponează cu alcool pentru a scoate, prin dizolvare, colorantul rămas pe fir. În același scop, la blănurile albe se poate aplica o albire, cu soluție de 10 - 30 ml?l apă oxigenată și 5g?l hidroxid de sodiu.










PETELE DE BOMBOANE
(ZAHĂR)

Mare parte din aceste pete se scot prin tamponări succesive cu apă caldă sau amoniac 1%. Petele colorate rămase de la bomboane pot fi îndepărtate printr-un tratament oxidativ, efectuat cu apă oxigenată, ca la rețeta anterioară.



 

PETELE DE MURDĂRIE DE MUȘTE
(SAU GÂNDACI DE BUCĂTĂRIE)

Aceste pete se pot scoate ușor prin tamponări cu amoniac diluat sau alcool cald. În situațiile când sunt pe toată suprafața blănii se freacă părul cu un amestec de rumeguș și neofalină (proporție 10/l) sau cu tetraclorură de carbon.











PETELE DE SÂNGE

Petele proaspete de sânge îndepărtate prin tamponări repetate cu tifon sau vată, îmbibate în apă rece. În cazul petelor mai vechi, în apa rece se adaugă pepsină, 2 - 3%, care mijlocește scindarea albuminelor în produse ușor solubile. Dacă după spălare mai rămâne o aureolă galbenă sau maro, atunci se face o albire cu apă oxigenată sau cu hipoclorit de sodiu, urmată de o clătire cu apă rece.

La petele vechi se poate încerca și o soluție cu apă care conține amoniac 100 ml / l și borax 25% - 50g / l. Se freacă bine pata cu ajutorul unui tampon, după care se spală cu apă curată. Zona pătată se încadrează în timpul tamponării cu pânză absorbantă.










IMPORTANT:

Dacă nu vă descurcați cu substanțele (mă refer mai ales la proporții), majoritatea dintre ele le puteți solicita la farmacie și de asemeni, puteți ruga doamnele farmaciste să vă prepare soluțiile. Desigur, neofalină nu veți găsi la farmacie dar...sunteți toate doamne foarte inteligente și descurcărețe.

Sper că v-am fost de folos. Voi reveni cu alte câteva metode pentru altfel de pete - tot de pe blănuri.