marți, 25 septembrie 2012

PLANTA ”GHIULEA” - Latină COUROUPITA GUIANENSIS






Familie: Letsitisovye
Originea
: din America de Sud, zona tropicală, jungla amazoniană.

Acestă plantă este
tipică pădurilor tropicale  unde plouă des și ea (planta) ajunge în condiţii naturale, la o înălţime de 25 de metri. Este acoperiteă cu frunze lanceolate, care cresc la capetele  ramurilor. Lungi  de până la 1-2 m , ramurile apar direct dintr-o coaja maro închis care acoperă trunchiul şi ramurile principale . Acest fenomen este numit kaulifloriya, şi seamănă cu niște fructe tropicale, cum ar fi fructele arborelui Jack, etc kupuasu
Floare Cannonball - Ghiulea (Couroupita guianensis) - Fructele sunt comestibile.





Un spectacol uimitor - florile ca o  perie de ceară, pictate în nuanţe de roz şi galben cu aromă dulce stau agățate ca niște lilieci într-o peșteră.





      Florile sunt ceroase, parfumate, portocalii, roșii sau roz la culoare, cresc pe trunchi





Denumirea de plantă ghiulea, vine de la forma fructelor, care în engleză se numesc cannonball și înseamnă ghiulea de tun - ca o glumă (dar care conține și adevăr în ea ) este cam periculos să mergi pe sub un astfel de arbore - gândiți-vă cum este să cadă un astfel de fruct din copac....Fructele conțin cam 200-300 de semințe, se maturizează după 8 -9 luni, cad la sol și de cele mai multe ori se spatg. Majoritatea fructelor sunt comestibile dar cum există mai multe soiuri (ca la măr de ex.) altele provoacă alergii - cele care provoacă alergii când sunt sparte, conțin o pastă gelatinoasă, albă, cu miros neplăcut. Din coaja lor tare, se fac diferite ustensile de uz casnic.