vineri, 5 octombrie 2012

CALCATA - ITALIA - UN ORAȘ AȘEZAT PE O STÂNCĂ








Calcata este un orășel medieval la numai 45 Km de Roma, în provincia Viterbo, într-o frumoasă vale plină de păduri și râuri. În acest mic orășel, pare că timpul s-a oprit pentru că cei ce-l locuiesc (acum) i-au păstrat patrimoniul natural și istoric intact.



Străzi înguste, pietruite ce amintesc de străzile construite de romani prin toată Europa (și multe alte părți ale lumii), vile cu arhitectură antică romană, vederi panoramice fascinante și peste tot...o atmosferă creativă. Cu mult timp în urmă (mai exact, cam după cel de-al doilea război mondial) adevărații locuitori ai Calcatei au părăsit orașul îndreptându-se care încotro. Actualii locuitori sunt veniți aici cam pe la mijlocul anilor 1970, majoritatea fiind artiști în căutare de liniște și inspirație. Au fost și câțiva hippies care au poposit aici. Împreună au hotărât că patrimoniul istoric trebuie conservat și refăcut. Și n-au greșit. Veți vedea o adevărată bijuterie în imaginile care urmează. Aici veți întâlni, așadar, numeroase studiouri de artiști plastici, scriitori și mulți artizani.




Stânca pe care se află Calcata este de origine vulcanică și tot aici veți întâlni, ca urmare a originii stâncii, multe peșteri cu stalactite și stalagmite, frecvent vizitate. Întreg orășelul este un loc adecvat creației dar și plimărilor simplilor călători. Se află numeroase magazine artizanale, multe trattorias de familie cu delicioase rețete culinare italiene dar și altele non-italiene , dat fiind locuitorii veniți din toate colțurile lumii.




Toate acestea nu ar mai fi existat astăzi dacă naziștilor le-ar fi reușit planul : au intenționat să dărâme orășelul piatră cu piatră dar din fericire, nu au mai avut timp. Au urmat 30 de ani de depopulare după care, așa cum spuneam, pe la mijlocul anilor 1970 orășelul a prin din nou viață.




Nu l-am vizitat decât pe Internet, dar privind parapeții și crenelurile, parcă auzi zăngănitul armurilor din perioada Evului Mediu, ropote de cai și poate și o domniță, ascunsă în umbra unei ferești de piatră așteptând o veste....




Superbele imagini aparțin artistului fotograf Adalberto Tiburzi