luni, 29 octombrie 2012

HELEN ALLINGHAM - pictură victoriană


http://li-web.ru/



http://li-web.ru/






Helen Allingham (născută Helen Mary Elizabeth Paterson 26 sept.1848 - 28 sept. 1926 )  a fost o  pictoriță și ilustratoare engleză - în  acuarelă a epocii victoriene.



Helen Mary Elizabeth Paterson s-a născut în Marea Britanie, la  Swadlincote în Derbyshire - Anglia, ca fiică a unui medic și cea mai mare dintre cei șapte copii.
Familia
s-a mutat la Altrincham în Cheshire când ea era de un an.
 În 1862, la vârsta de 13 ani, ea a suferit o tragedie atunci când tatăl ei și Isabel sora ei de 3 ani a murit de difterie, după care familia a trebuit să se mute la Birmingham unde matusile lui Helen s-au oferit să le ajute.
 

Sora
ei mai mică, pe nume Caroline Paterson a devenit un artist remarcat.



Helen a arătat un talent pentru artă de la o vârstă fragedă, mai ales pentru desen.


A studiat inițial  arta timp de trei ani la Școala de Design Birmingham (fondată în 1843), apoi din 1867 a participat la "Școala de Artă pentru Femei", o secțiune care, în timp,  a devenit Royal College of Art din Londra.




În timp ce studia la Colegiul Regal, Helen a lucrat ca ilustrator și în cele din urmă decide să renunțe la studiile sale în favoarea unei cariere full-time în artă.


Ea a
pictat cărți pentru copii,  cărți pentru adulți și, a fost selecționată de o comisie de prestigiu pentru a ilustra romanul lui Thomas Hardy „ Departe de lumea dezlănțuită” care apărea în periodice. Astfel, ea a început să facă și grafică pentru ziarele vremii.



La data de 22 august 1874 s-a căsătorit cu William Allingham, poet irlandez și editor al revistei Fraser, care avea aproape de două ori vârsta ei.


După căsătorie, ea a renunțat la ilustrație și s-a întoars la pictura în acuarelă.


În 1881 familia s-a mutat de la Chelsea la Witley în Surrey.
 

Helen
a început să picteze peisaje de la țară - locurile din jurul ei - și în special ferme pitorești și cabanele din Surrey și Sussex pentru care a devenit faimoasă.
 

Ea a continuat să
picteze scene rurale și în alte părți ale țării - Middlesex, Kent, Insula Wight și West Country - și în străinătate în Veneția, Italia.
 

Ea a lucrat și  mai multe portrete, inclusiv unul al lui Thomas Carlyle.
 

Ea a devenit
prima femeie care a fost  admisă ca membru cu drepturi depline al Societatii Regale de Acuarelă.



Există și o societate „ Helen Allingham înființată în anul 2000.

http://li-web.ru/





http://li-web.ru/





http://li-web.ru/





http://li-web.ru/




http://li-web.ru/




http://li-web.ru/



http://li-web.ru/





http://li-web.ru/




http://li-web.ru/