marți, 19 martie 2013

REȚETE CULINARE PENTRU MÂNCARE DE POST







CARTOFI CU MUȘTAR LA CUPTOR


Ingrediente:

1 kg cartofi 5 căței usturoi 2 linguri muștar ulei piper sare câteva frunze de busuioc

Mod de preparare:Curățăm usturoiul, îl pisam cu sare și îl frecăm cu ulei până devine o pastă. Adăugăm piperul, muștarul și amestecăm până se omogenizează.

Curățăm cartofii, îi spălăm și îi tăiem felii. Apoi îi amestecăm cu pasta de muștar. Îi punem într-un vas uns cu ulei și îi coacem într-un cuptor preîncălzit la 220 grade, vreme de 35 de minute.














MĂNCARE DE PRUNE CU OREZ


Ingrediente

100 gr orez, 50 gr zahăr, 250-300 gr prune uscate (se pot folosi și din compot)
25 gr făina,
50 ml ulei , 1 baton de scorțișoară.

Mod de preparare


Orezul se fierbe în 500 ml apă cca 20 min. Prunele se țin în apă calduta cca 2-3 ore,(dacă se folosesc din compot, nu mai este nevoie să fie ținute în apă călduță) să se înmoaie, după care se spală bine și se pun la fiert într-o cratiță cu 1l apă și batonul de scorțișoară.(Prunele din compot, evident nu se mai fierb).
Când prunele sunt aproape fierte se ia cratița de pe foc , se îndepărteaza batonul de scorțișora și scoate prunele într-un bol. Se formeaza sosul – într-o cratiță se pune uleiul și făina, amestecând până se încinge, se adaugă zahărul și se amestecă bine, până începe să se înroșească.
Se adaugă zeama de la fiertul prunelor ,(sau din compot) amestecăm, adăugam orezul fiert și prunele . Mâncarea se lasă să fiarbă cca 5 min la foc mic.

Se serveste rece.














CHEC DE POST


Ingrediente

1 pahar făină, 1 pahar de apă , 1 pahar zahăr, 1/2 pahar ulei, 2 plicuri zahăr vanilat, 1 plic praf de copt, 1 praf de sare,

50 gr stafide,
70 gr nucă măcinată, 30 gr cacao, 2 linguri dulceață .
Decor: nucă măcinată.



Mod de preparare



Într-un vas se adaugă : uleiul, zahărul, apa, zahărul vanilat, praful de copt, sare. Se amestecă energic cca 1 min apoi se adaugă făina. Se amestecă până se încorporează și obținem o compoziție omogenă.
Compoziția se împarte în două boluri. Într-un bol se adaugă stafidele, cacao, dulceață și amestecăm.
În al doilea bol se adaugă nucă și amestecăm. Se tapetează o tavă de cozonac cu hârtie de copt, se adaugă compoziția cu nucă apoi pe mijloc se adaugă compoziția cu cacao.
Se presară cu nucă măcinată și se introduce în cuptorul încălzit la 160 C și se lasă la copt cca 30-40 min.
Nuca va deveni aurie iar checul va avea aspect ușor crăpat.
Se lasă să se răcescă apoi se porționează.
După preferință se poate pudra cu zahăr farin.


Se servește rece.













PRĂJITURĂ DE POST CU MERE

Ingrediente

Aluat:
250 gr margarină,
80 gr zahăr, 250 ml apă minerală,
1 linguriță esență de vanilie sau 3 plicuri de zahar vanilat, 1 praf de sare, 1 pliculet praf de copt stins în oțet ,
faină albă superioară cât cuprinde.

Umplutură:
8 mere,
100 gr zahăr, 1/2 linguriță scorțișoară, 30 ml apă,
50 gr gris.
 
Decor: zahăr pudră vanilat.


Mod de preparare



Într-un vas punem margarina tăiată cuburi, se pune deasupra unui vas cu apă fierbinte 1 min. Se amestecă cu zahăr, vanilie, sare , praful de copt stins în oțet (1 lingură) și apa.
Treptat se adaugă făina până obținem un aluat potrivit ca de cozonac. Se pune pentru 30 min la rece, acoperit cu o folie alimentară. Merele se curăță de coajă, se rad și se pun într-o cratiță. Merele rase se amestecă cu zahăr și apă, cratița se pune pe foc și se amestecă. După cca 5 min se adaugă scorțișoara, grisul și amestecăm. Se ia de pe foc și se lasă să se răcescă câteva minute. O tavă de aragaz se tapetează cu hârtie de copt, aluatul se împarte în două părți. Prima parte de întinde într-o foaie de dimensiune de cca 1 cm și se pune în tavă . Se adaugă umplutura de mere și se întinde într-un strat uniform. Se întinde a doua parte, foia obținută se pune peste stratul de mere, iar dacă există surplus de aluat se înlătură. Se înțeapă cu furculița pe toată suprafața și se introduce în cuptorul încălzit. Se lasă la copt cca 25-30 min, până devine aurie.

Se lasă să se răcescă complet , se pudrează cu zahăr farin vanilat și se porționează după preferință.
















GOGOȘI AROMATE



Ingrediente

Aluat:


 25 gr drojdie,
 
800 gr făină, 200 gr zahăr,  rom , coajă de lămâie rasă, sare,  ulei pentru prăjit.
Decor: zahăr vanilat farin.


Mod de preparare



Drojdia se dizolvă în apă călduță, adăugăm zahăr, sare, coaja de lămâie rasă, rom , făină.

Se frământă bine până obținem un aluat ca de cozonac.

Se întinde cu faină pe o hârtie de copt, se decupează cu ajutorul unei forme rotunde pentru gogoși, iar diferența se înlătură.

Se lasă la crescut cca 30 minute.

Se ia fiecare gogoașă cu o spatula și se introduce în ulei încins pe ambele părți.

După prăjire se pun pe un platou și se pudrează cu zahăr farin vanilat.


Se servesc calde.














PASTE CU NUCĂ

Ingrediente



300 gr paste (melcișori, pene sau macaroane),

150 gr miez de nucă,

 vanilie,
 un praf de sare,

80 gr zahăr,


50 gr margarină.


Mod de preparare



Pastele se fierb în apă cu sare pentru 10 minute, apoi se scurg de apa în care au fiert, se trec prin jet de apa rece. Se pun intr-o sită la scurs.

Separat miezul de nucă se pune într-o tigaie de teflon și se amestecă continuu cu o paletă din lemn pentru a se coace uniform.

Când sunt gata se lasa la rece pentru a se putea zdrobi.

Într-o cratiță se pune margarina și se topește la foc mic, se adaugă nuca măcinată, vanilia, zahărul și praful se sare, se amestecă pentru câteva minute.

La sfârșit se adaugă pastele și se amestecă ușor pentru un aspect uniform.


Se servesc calde după preferință se poate adăuga și miere.


















CARTOFI CU OREGANO

Ingrediente

5 cartofi,

sare,


pesmet,


piper,


boia de ardei,


oregano,


sare,


margarină ( unt când nu-s de post ),


pătrunjel


Mod de preparare

Cartofii se curăță și se taie în 4 sau 6, se trec printr-un șervet, apoi se ung cu margarină .

Într-un bol punem pesmet, oregano, piper, sare.

Se trec cartofii unși prin această compoziție și se pun într-o tavă tapetata cu hârtie de copt.

Se introduc la cuptor și se lasă până când capătă o culoare aurie.

Când sunt gata se pun pe un platou pentru servire.


Se servesc calzi cu sos dulce.















MÂNCARE DE SOIA (CUBURI sau GRANULE)


Ingrediente



Pt 4 portii:
3 roșii decojite, 2 ardei grași, 2 cepe, 1 pungă soia (cuburi sau granulata), ulei

un praf de sare,
piper și boia dulce

Mod de preparare



Se curăță legumele și se taie în cuburi mici.

Într-o tigaie se încinge uleiul și se pun legumele la călit.

Soia se da într-un clocot cu sare,cca 10 min,după ce a fiert se strecoară și se adaugă peste legume.

Se condimentează cu sare piper și boiaua dulce.

Se lasă la foc mic cca 15 min iar din când în când se amestecă să nu se prindă.


Se servește caldă.



Fiind aidoma unui sos, mâncarea de soia se poate folosi cu spachete sau orice alte paste făinoase.



















CIUPERCI CU CARTOFI

Ingrediente

200 gr ciuperci,

4 cartofi,


1 ceapă,


pătrunjel verde,


50 ml ulei,


sare.


Mod de preparare





Cartofii se curață, se taie rondele și se fierb în apă cu sare.

Ciupercile se taie feliuțe și se călesc împreună cu ceapă în ulei încins.


Se lasă să scadă puțin sucul format și se amestecă cu secretul gustului (de legume)


Cartofii când s-au fiert se scurg de apă și se pun pe un platou, deasupra se pun ciupercile călite cu ceapa și se presară cu pătrunjel tăiat mărunt.




















CHIFTELUȚE DE POST

Ingrediente



5 cartofi mari,

2 cepe,


50 gr orez,


pătrunjel verde,


piper,


sare,


50 gr pesmet,


făină pentru modelat,


20 ml ulei pentru călit ceapa,


ulei pentru prăjit chiftelutele.


Mod de preparare



Cartofii se curăță de coajă, se spală bine. Fiecare cartof se taie în 4.

Într-o cratiță cu apă și puțină sare se pun la fiert catofii.

Separat, într-un vas cu apă se fierbe orezul.

Ceapa se curață, se spală , se rade și se călește în 20 ml ulei câteva minute până devine sticloasă.

Când cartofii au fiert, orezul a fiert formăm chifteluțele.

Într-un vas punem orezul fiert, ceapa calită , verdeața tocată , sare, piper, catofii pasați, pesmetul și amestecăm până obținem o compoziție omogenă și vârtoasă.

Se lasă la rece cca 20 minute.

Când a trecut timpul de odihnă, se formează bile care se dau prin făină și se prăjesc în ulei încins.


Se servesc calde cu mujdei de usturoi, hrean și orice fel de salată.















CHIFTELUȚE CU CIUPERCI ȘI SOIA

Ingrediente



500 gr ciuperci proaspete,

3 cepe,


200 gr soia,


verdeață,


sare,


50 ml ulei,


făină,


piper,


ulei pentru prăjit.


Mod de preparare



Ceapa se curață, se spală și se toacă mărunt.

Ciupecile se spală, se dau pe răzătoare.

Soia se fierbe în apă cu sare, cca 20 min.

Într-o tigaie călim ceapa, se adaugă ciupercile rase apoi se amestecă și se lasă la călit.

Se adaugă după câteva minute soia fiartă și scursă, sare și piper după gust și mai lăsăm pe foc câteva momente.

Se lasă să se răcească cca 5 minute, apoi cu o lingură luăm compoziție, trecem prin făină așezată pe o farfurie întinsă, le modelăm și le punem la prăjit într-o tigaie cu ulei încins.

Se prăjesc bine pe ambele părți.

Se pun într-un bol și se decorează cu verdeață.


Se servesc calde.

Sugestii

În compoziție se poate pune și morcov ras.

Se pot servi cu orice fel de salată.












MÂNCARE DE LINTE VERDE



Ingrediente



250 gr linte verde,

80 ml ulei,


50 gr pastă de roșii,


1 ceapă mare,


3 căței usturoi,


sare.


Mod de preparare





Lintea se spală și se pune în apă la fiert. Pe parcursul fierberii se schimbă apa de 2 ori, ca la fasole. Se lasă la fiert cca 30 minute.

Separat ceapa și usturoiul se curață, se spală și se toacă mărunt .

Intr-o cratiță se pune uleiul la încins, se adaugă ceapa și usturoiul, se amestecă ușor până devin sticloase, și se adaugă 20 ml apa fierbinte, ca să se fiarbă mai bine. Se adaugă pasta de tomate, se amestecă și se lasă câteva minute pe foc.

Peste compoziția obținută adăugăm lintea, amestecăm și mai lăsăm să fiarbă câteva minute.

Se adaugă sare după gust și pătrunjel verde tocat.


Se servește caldă.












CORNULEȚE CU MAGIUN ȘI NUCĂ



Ingrediente



1 kg făină de patiserie,

500 gr margarină,


100 ml apă minerală,


2 plicuri praf de copt,


15 ml otet,


sare,


150 gr zahăr pudră,


500 gr, magiun


200 gr nucă,


rom,


2 plicuri zahăr vanilat,


zahăr pudră pentru pudrare.



Mod de preparare

Aluatul :

într-un castron punem margarina să se topească pe jumătate, se adaugă zahărul, praful de copt stins în oțet, sare, și amestecăm ușor câteva minute apoi adaugam apa minerală și după aceea, făina.

Se frământă bine până se încorporează toată făina -  aluatul obținut se lasă pentru 1 oră la rece.

Umplutura:

Miezul de nucă pentru a fi și mai gustos se introduce într-o tavă la cuptor, se lasă până se usucă bine și începe coaja să se desprindă.

Se lasă la rece .

Când s-a răcit se pisează sau se trec prin mașina de tocat nuci,se adaugă magiunul, mai adăugăm vanilia , romul, și amestecăm ușor.

Aluatul după ce a stat o oră la rece se împarte în părți egale și se intind foi, se adaugă umplutura , se ruleaza, se porționează și se pun în tava tapetată cu hârtie de copt.

Se introduce tava în cuptorul încălzit și se lasă la copt până cuprind o culoare aurie.

Se lasă apoi la rece și se tăvălesc printr-un bol cu zahăr pudră vanilat.


Se servesc reci alături de cafea, ceai sau sucuri naturale.







 

             POFTĂ BUNĂ !