marți, 12 martie 2013

URZICILE -” Medicamentul” miraculos din grădina lui Dumnezeu



Cu toate că urzica este o plantă cunoscută pe care o folosim deseori în alimentație, de cele mai multe ori nu ne gândim la proprietățile ei vindecătoare, la faptul că ne-ar putea întări sănătatea.


Denumirea ei în limba engleză, ”nettle”, se spune că provine din cuvântul olandez netel, care înseamnă ac, cea ce nu este departe de adevăr căci la atingere înțeapă usturător. Cu toate acestea urzicile preparate ca infuzie, sau mâncare, nu mai înțeapă și au un gust plăcut.


Urzicile sunt răspandite pe tot globul cu excepția regiunii arctice și a centrului și sudului Africii.
Pot fi întâlnite pe lângă garduri, pe lângă case, pe malul apelor și în general sunt răspândite de la câmpie până la zona alpină.

Ele se culeg numai din zone nepoluate, din zone în care pământul nu conține substanțe dăunătoare. Astfel urzicile culese de la marginea drumului sau de lângă case pot conține plumb care este toxic pentru organism.

Atenție deci de unde le cumpărați căci trebuie să știți de unde sunt culese.

Urzicile conțin un număr mare de aminoacizi, vitamine (A, B2, C, K), clorofilă, săruri minerale (calciu, magneziu, fier, siliciu, etc), substanțe proteice, acid pantoteic, acid folic, amine, cetone, etc.

Datorită acestui bogat conținut ele sunt folosite ca aliment precum și ca plante medicinale în cure pentru regenerarea organismului și pentru detoxifierea lui.







CUM ACTIONEAZA URZICA ASUPRA ORGANISMULUI - Vitaminizează și remineralizează organismul.
- Elimină starea de anemie.
- Echilibrează sistemul de apărare al organismului.
- Curață sângele având efect detoxifiant.
- Acționează bactericid limitând sau înlăturând multiplicarea bacteriilor.
- Are efect benefic în bronșite și astm. Fluidifică secrețiile bronșice și favorizează eliminarea lor prin expectorație. Combate tusea.
- Stimulează metabolismul.
- Stimulează secreția bilei, secreția pancreatică, gastrică și intestinală, stimulează peristaltismul intestinal și digestia.
- Combate diareea, dizenteria și stările inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
- Acționează împotriva viermilor intestinali.
- Activează procesele fiziologice de formare a eritrocitelor, leucocitelor și trombocitelor.
- Fluidifica sângele.
- Scade glucoza în sânge.
- Are acțiune hemostatică oprind sângerarea.
- Mărește cantitatea de urină eliminată, contribuind la eliminarea substanțelor toxice din sânge și în general din organism.
- Favorizează eliminarea masivă a acidului uric pe cale renală.
- Stimulează secreția glandelor mamare la femeile lăuze.
- Activează regenerarea țesuturilor și epitelizarea, cicatrizând rănile.
- Influențează favorabil reumatismul și guta.
- Provoacă scăderea temperaturii corpului în diferite stări febrile.
- Este tonic capilar și combate mătreața.

Iată că aceste multiple proprietăți nu pot decât să demonstreze că urzica ne poate întării efectiv organismul, purificând sângele și regenerând celulele.





URZICILE SUNT RECOMANDATE IN URMATOARELE AFECTIUNI: - Afecțiuni renale, ale prostatei și ale vezicii urinare.
- Afecțiuni circulatorii.
- Efecte benefice în caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi.
- Afecțiuni gastrice, hepatice, intestinale.
- Insuficiență secretorie gastrică, hepatică, pancreatică și intestinală.
- Indigestii, enterită, diaree, dizinterie.
- Ulcer duodenal, litiază biliară și duodenală.
- Tulburări gastrice datorită abuzului de tutun.
- Retenție urinară, uremie, incontinența urinară.
- Insuficiență galactogenă.
- Hemoptizie, hemoragie internă și uterină, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree.
- Retenție de apă în organism
- Ascită, reumatism, gută.
- Obezitate, lombago, sciatică și alte nevralgii.
- Amigdalite, pneumonii, bronșită.
- Astm bronșic, alergii.
- Răni, urticarie, psoriazis.
- Alopecie, mătreață, seboree.
- Tumori, profilaxia cancerului.



CUM SE FOLOSESC URZICILE

Urzicile se pot prepara la început de primăvară sub formă de pireu, mâncare cu usturoi, salate, etc.

Se poate folosi sucul obținut din frunze proaspete, pisate și stoarse. Se consumă doua, trei lingurițe pe zi.


Pentru revigorare și detoxifiere se poate face o cură cu infuzie de urzică (o lingura de plantă proaspata bine mărunțită la o cană cu apă clocotită sau o linguriță de pulbere de plantă uscată la o cană cu apă clocotită lăsată acoperită timp de 15 minute), trei pahare de ceai pe zi, timp de trei, patru săptămâni. Nu este bine ca această cură să depășească 6 (șase) săptămâni, excesul fiind dăunător.

Cura cu infuzie de urzici mai poate fi folosită în următoarele cazuri: litiaza renală și biliară, diabet, gută, retenție de lichide în organism, bronșită, metroragii, hemoragii, dismenoree, diaree, hemoroizi, etc.


Pentru tratarea rănilor și grăbirea cicatrizării lor se folosește o infuzie cu trei, patru lingiuri de frunze mărunțite la o cană cu apă clocotită. Se fac băi locale sau se pun comprese.


Pentru tratarea enurezisului și a incontinenței urinare se folosesc semințe de urzică măcinate, 2-3 g seara împreună cu o linguriță de miere.

Urzicile mai pot fi uscate și mărunțite, pulberea fiind păstrată și folosită pentru adaos la mâncare pentru vitaminizare, mineralizare și întărirea organismului.


 



Extern, urzica poate fi utilizată pentru înfrumusețarea și îmbunătățirea aspectului părului, fiind unul din cele mai eficiente remedii pentru părul gras și pentru înlăturarea mătreții. Pentru tonifierea părului și combaterea mătreții, se pot folosi infuzii din 40, 50g frunze mărunțite la 1l de apă clocotită. Se lasă 30 minute acoperit, se strecoară și se spală părul.
Se mai poate folosi și un decoct din 250g rădăcini, tulpini și frunze la 5l apă. Se lasă la fiert 30 de minute, se strecoară și se spală părul.



acne-nettle (540x579, 336Kb)


ANEMIA  este o condiție cu care este dificil de trăit. Un prim pas pentru tratarea acesteia este includerea unei diete speciale în planul de tratament. Foarte important este să nu uitați să introduceți în regimul alimentar ceaiul de urzică.


Ceaiul de urzică asigură nivelul necesar de fier al organismului, motiv pentru care aceasta este recomandat în perioadele de oboseală sau epuizare. Este indicat consumul pe termen lung, iar efectul este garantat: tonusul se va îmbunătăți. Urzica este recomandată pentru tratarea sângerărilor uterine, dar și a sângerărilor abundente a diverse răni și leziuni și a simptomelor din perioada menstruației. Pentru toate acestea este indicat să se prepare o infuzie din frunze de urzică și să se consume 3-4 cești între mese. La fel de eficient este și decoctul preparat dintr-o lingură de rădăcini tocate de urzică și 250 ml de apă. Se va fierbe timp de 8-10 minute, se vor scoate rădăcinile și se va bea pe parcursul zilei, între mese.

 




EFICIENȚA URZICILOR ÎN ABSORBȚIA FIERULUI


Când o persoană suferă de ANEMIE  se va simți deseori epuizată. Consumul de urzici este una dintre modalitățile de a controla aceste simptome prin creșterea capacității sângelui de a absorbi fierul. Urzicile au un nivel destul de ridicat de fier. Cu ajutorul vitaminei C, existentă în aceste plante, va putea fi diminuată oboseala .  Ca un efect benefic secundar, se va observa o creștere a tonusului organismului, a stării de bine.

Urzica este una din cele mai ieftine plante pentru tratarea anemiei: veți cheltui destul de puțini bani și energie pentru a vă prepara ceaiul de urzică. Dacă vă este simplu să procurați urzicile, puteți experimenta diverse metode și amestecuri pentru ceaiul de urzică. In cazul în care locuiți într-o zonă în care nu sunt atât de ușor de găsit urzicile, le puteți cumpăra din magazinele naturiste sau homeopate, sub diverse forme.


Ceaiul de urzica poate fi preparat in numeroase moduri. Metodele populare includ uscarea frunzelor si amestecarea urzicii cu alte plante. O altă alternativă este sucul de urzică.


Totuși cel mai simplu și rapid de pregatit este ceaiul de urzică. Pentru acest lucru se va fierbe apa în care se vor adăuga cât mai multe din frunzele plantei (este de preferat ca urzica să fie tânără). Se lasă la infuzat, timp de cel puțin 10 minute. Apoi vă puteți bucura de beneficiile ceaiului de urzică.





REȚETE CULINARE CU URZICI


Piure de urzici

INGREDIENTE
Cantitățile date sunt pentru 2 porții
500g urzici, 2 linguri făina, 50ml ulei, 4 căței de usturoi, 300 ml lapte, 100ml smântână, sare, 20g hrean ras.

MOD DE PREPARARE
Urzicile se spală, după care se fierb în apă clocotită cu puțină sare 1 oră, apoi se strecoară păstrându-se apa. După ce s-au răcit, se dau prin mașina de tocat. Făina se pune în ulei încins circa 1 minut, apoi se adaugă usturoiul pisat și urzicile. Se diluează sosul cu apa de pe urzici până devine consistent ca un sos mai gros. Se ia de pe foc și se pune peste smântâna bătută înainte cu 2 linguri de apă rece și se lasă să mai dea câteva clocote și se potrivește cu sare după gust.





Urzici cu orez


INGREDIENTE

Cantitățile date sunt pentru 4 porții
300g urzici, sare, 100g orez, 20g unt, 1 ceapă, 20ml ulei, 200ml smântână, mărar tocat, 100g brânză telemea.

MOD DE PREPARARE

Urzicile se spală, apoi se fierb în apa clocotită 1 ora cu puțina sare. După ce a fiert se scurge și se păstrează apa în care a fiert. Orezul se spală apoi se scurge și se pune într-o cratiță împreună cu ceapă tocată și ulei. Se călește la foc mic 1 minut și se stinge cu 500ml din zemă de urzici, apoi se fierbe la foc mic, acoperit, 20 minute până se fierbe orezul. Se lasă să se răcească un pic, apoi se amestecă cu brânza telemea rasă și mărarul tocat. Urzicile se taie mărunt și apoi se amesteca cu untul la foc mic 1 minut. Într-o tavă unsă cu unt se așeaza jumătate din cantitatea de urzici, apoi jumătate din cea de orez și cu cantitatea rămasă din cele 2 compoziții. Se dă la cuptor să se înfierbinte un pic.








Mâncărică de urzici

INGREDIENTE

1 pungă de urzici, 1 ceapă mare, 1 căpățână usturoi, 2 linguri făină, sare, piper, ulei.

MOD DE PREPARARE

Curațăm urzicile, le spălăm bine și le opărim cu apă clocotită. Le fierbem cca 5-8 minute, le scoatem și le scurgem, după care le pasăm cu ajutorul blenderului. Ceapa tocată mărunt o călim puțin și adăugăm făină, amestecăm și adăugam 2 polonice de zeamă în care au fiert urzicile. Adăugăm urzicile și amestecăm din când în când până se îngroașă puțin. La final, adăugăm usturoiul pisat și condimente după gust. Această mâncare este delicioasă cu mămăliguță caldă.








URZICI CU MAIONEZĂ

INGREDIENTE

1 kg de urzici, 4 linguri cu virf de maioneza, o lingura de hrean ras, 3 catei de usturoi

MOD DE PREPARARE

Alegeți urzicile (frunza cu frunza), spălati-le in citeva ape reci si puneti-le la fiert intr-un vas cu apa ce clocotește. Când urzicile sint fierte, scurgeti-le si pasati-le bine. Combinați-le cu maioneza, cu hreanul dat pe razatoarea mica si cu mujdei de usturoi. Se pot face tartine - se pot folosi ca salata de vinete.







CIORBĂ DE URZICI
INGREDIENTE
  • 6 pahare apă,
  • 500 g frunze de urzici tinere,
  • 3 linguri orez,
  • 4 cepe,
  • 2 morcovi,
  • 1 rădăcină de pătrunjel,
  • 2 linguri unt,
  • 2 ouă (gălbenuşuri),
  • 2 linguri de smântână,
  • 2 pahare borș acru sau un pic de acid citric (lămâie)
  • sare,
  • piper negru boabe,
  • 1 lingură verdeaţă de leuştean tocată,
  • 1 lingură de verdeaţă tăiată de mărar şi pătrunjel.
MOD DE PREPARARE:
Orezul, ceapa şi rădăcinile tăiate cuburi mici se pun la fiert în apa sărată clocotită şi se fierb până devin moi. Apoi se pun urzicile, opărite şi mărunţite, borşul, piperul, leuşteanul. Ciorba se dă în clocot. Se adaugă gălbenuşurile bătute cu smântână şi unt. Se mai dă într-un clocot şi se ia de pe foc.
Se serveşte presărată cu verdeaţă tocată.






Tartă de primăvară

INGREDIENTE

Cantitățile date sunt pentru mai multe porții
200 gr faină, 150 gr margarină, 50 ml apă, 400 gr cașcaval, 500 gr amestec de verdețuri (după plac: leurdă , urzici , lobodă , foi de ceapă verde sau de usturoi), 1 legătură pătrunjel, 1 legătură mărar,  2 linguri pesmet, 1 ceapă, 50 ml ulei, sare, piper, chimen.

MOD DE PREPARARE

Se amestecă într-un castron făina cu pesmetul, se adaugă margarina, apa, un praf de sare, chimenul măcinat și un vârf de cuțit de piper. Se frământă aluatul și se întinde o foaie de cca 3-4 mm grosime. Se pune foaia de aluat într-o formă de tartă, ( dar se poate folosi și o simplă tavă ) în așa fel încât marginile să se răsfrangă puțin peste marginea tăvii. Se înțeapă aluatul și se pun câteva boabe de fasole, pentru ca acesta să nu crească la copt. Se coace tarta 20 minute, iar între timp se dă cașcavalul pe răzătoarea mare, apoi se amestecă cu verdețurile tocate mărunt, ceapa călită, sare și piper după gust. Când blatul este pe jumătate copt, se pune amestecul de cașcaval și verdețuri. Se coace tarta încă 20-25 minute, până se rumenește uniform. Se servește caldă.



OMLETĂ CU URZICI - 1 ) se folosește la prepararea omletelor, așa cum folosim ceapa sau orice alte verdețuri: tăiată foarte mărunt, se adaugă în compoziție.
2) Se mai poate folosi ca umplutura unei omplete - aidoma umpluturii unei clătite - piure de urzici sau sos - se pune după ce omleta a fost preparată, prăjită și pusă pe farfurie - se adaugă urzicile pastă și se îndoaie apoi omleta, cum spuneam, ca o clătită.


 






SĂ AVEȚI O PRIMĂVARĂ PLINĂ DE 

SĂNĂTATE ȘI VOIE BUNĂ  !