sâmbătă, 4 mai 2013

CHRISTOS A ÎNVIAT ! de Alexandru Vlahuță

 

Și-au tremurat stăpânii lumii
La glasul blândului profet
Și-un dușman au văzut în fiul
Dulgherului din Nazareth !


El n-a venit să răzvrătească
Nu vrea pieirea nimănui;
Desculț, pe jos, colindă lumea
Și mulți hulesc în urma lui.


Și mulți cu pietre îl alungă
Și râd de el ca de-un smintit:
Iisus zâmbește tuturora -
Atotputernic și smerit !


El orbilor le dă lumină,
Și muților le dă cuvânt,
Pe cei infirmi îi întărește,
Pe morți îi scoală din mormânt.


Și tuturor de o potrivă.
Împarte darul lui ceresc-
Și celor care cred într-însul,
Și celor ce-l batjocoresc.


Urască-l cei fără de lege...
Ce-i pasă lui de ura lor ?
El a venit s-aducă pacea
Și înfrățirea tuturor.


Din toată lumea asupriții
În jurul lui s-au grămădit
Și-n vijeliile de patimi
La glasul lui au amuțit:


"Fiți blânzi cu cei ce vă insultă,
Iertați pe cei ce vă lovesc,
Iubiți pe cei ce-n contra voastră
Cu vrăjmășie se pornesc"...


Cât bine, câtă fericire,
Și câtă dragoste-ai adus !
Și oamenii drept răsplătire
Pe cruce-ntre tâlhari te-au pus.


Au râs și te-au scuipat în față
Din spini cunună ți-au făcut,
Și în deșarta lor trufie
Stăpâni desupră-ți s-au crezut...


Aduceți piatra cea mai mare
Mormântul să-i acoperiți
Chemați sutașii cei mai ageri,
Și străji de noapte rânduiți...


S-au veselit necredincioșii
C-au pus luminii stăvilar,
Dar ea s-a întărit în focul
Durerilor de la Calvar,


Și valurile-i neoprite
Peste pământ se împânzesc,
Ducând dreptate și iubire
Și pace-n neamul omenesc.


Voi toți, ce-ați plâns în întuneric
Și nimeni nu v-a mângâiat,
Din lunga voastră-nghenunchere
Sculați... Christos a Inviat !

7 comentarii :

 1. Adevărat a înviat! Fie ca lumina Învierii să descopere tot ceea ce e mai luminos în noi, să ne umple viața și gândurile, să ne aducă un zâmbet pentru fiecare întristare. Sfinte sărbători pascale binecuvântate! >:D<

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Binecuvântările să se răsfrângă și asupra casei tale, dragă prietenă.

   Ștergere
 2. Adevarat a inviat !

  Bucurie sfanta sa aveti ! Si, chiar daca nu ne cunoastem, m-am furisat si-am asezat in cosul dvs. cu oua rosii si gandul meu bun...
  Sa ducem si noi dragostea lui Hristos mai departe... si tot mai departe...

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Îți mulțumesc, Ella ! Gândul tău cel bun s-a așezat în „coșul cu prieteni” din sufletul meu și inima mea a zâmbit : nu este nimic mai dulce pe lume ca dragostea Mântuitorului nostru, și atingerea unui gând, a unui gest, a unui rând scris al unui om cu suflet cald, are la capătul lui...omul tainic din inima noastră, iar acel om tainic este Iisus. Îți mulțumesc, Ella, chiar m-a mângâiat gestul tău...da, cu gesturi mai mari sau mai mici dar totdeauna profunde ducem mai departe dragostea Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

   Ștergere
 3. Va multumesc si eu! V-am rasfoit la randu-mi cuvintele cu un zambet de bucurie in coltul inimii. Ma asez cu modestie si cu bucurie in "cosul dvs cu prieteni", si ma simt onorata.
  Tine de noi sa aparam mereu, asa cum am facut azi noapte, cu palmele induiosate Lumina indumnezeita, rugandu-L pe Dumnezeu sa ne-o aseze tuturor drept in suflet, preschimbandu-ne in oameni mai buni, mai iubitori...
  Dar, as fi mincinoasa daca as spune ca am gandit mereu asa. Anii care m-au treierat (39 la numar)au adus cu ei si bucurii si vremuri si vremi amare: caderi, indoieli, razvratiri, dezamagiri, care nu se cadreaza neam felului meu de a fi. Dar astazi pot spune ca m-am ridicat dupa toate caderile. Ca am invins, aproape, toate indoielile. Ca am inceput sa construiesc toate podurile prabusite peste prapastii adanci. Caci am inteles, in sfarsit, ca fara credinta bajbaim mult printre nedumeriri, nu ne gasim puterea de-a intelegea lumea, nu suntem in stare sa-i vedem frumusetea... Ca doar Iubirea ne face sa vedem lumea in culori de aur.
  Lumina gandurilor dvs. asezate pe aceste pagini virtuale m-a facut sa va scriu. Si am facut-o cu inima plina de drag...
  Cu drag va spun Noapte binecuvantata !Binecuvantat fie tot ce iubiti !

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Sunt sigură, Ella, că ești o doamnă cu un suflet frumos și luptele, și căderile, îndoielile, ne onorează când le ducem (și le ducem) așa cum ne pricepem noi mai bine, într-un anumit moment. În blogul acesta am pus lucruri care-mi plac sau mă uimesc, este o prelungire a lumii interioare. Nu am dorit să vorbesc, să comentez pe blog, sunt doar lucruri pe care le arăt celorlalți și ei decid dacă le plac sau nu, dacă le stârnește curiozitatea și doresc să afle mai mult. Îmi place să las oamenii să gândească singuri și să simtă, eu doar îi provoc.
   Sunt mai în vârstă dar...m-aș bucura să-mi spui Doina, eu ți-am spus pe nume din prietenie și nu din necuviință. Acum chiar am nevoie de puțin ajutor de la îngerași - lucrez la lucrarea de diplomă pentru o cunoștință și...mi-e gândul cam împrăștiat. Dacă dorești să mai vorbim, am să-ți dau e-mailul meu dar am să-l las aici doar pentru 24 de ore (bănuiești de ce)- cu o rugăminte: să-mi îngăduiești să-ți răspund, (în cazul în care-mi vei scrie deși este deja foarte târziu)tot după 24 de ore; spun asta pentru că trebuie să termin lucrarea despre care-ți vorbeam.Noapte frumoasă, Ella și să ne „auzim” cu bine.

   Ștergere
 4. Doina, merci frumos ca mi-ai deschis cu atata larghete usa "casei" tale. Am notat adresa de mail, deci, o poti sterge. Traiesc si eu la fel ca multi altii cu timpul la limita si viata setata la minut. Faptul ca mi-am luat ragazul de a-ti scrie a fost pt ca atunci cand rasfoiesc paginile tale (Literatura popoarelor - este o incantare !), imi tresalta inima de bucurie. Imaginile, splendidele tale imagini neinsotite de cuvinte asa cum spui si tu, mi-au fost de ajuns ca sa simt bataia frumoasa a inimii tale. Si ti-am scris ca unui vechi si drag prieten, chiar daca nestiut.
  Succes in lucrarea de diploma ! Iti tin si eu pumnii stransi-stransi...
  Si, poate peste un rastimp norocos, cand voi gasi iarasi clipe de ragaz, ne vom mai "auzi".
  Cu tot dragul...

  RăspundețiȘtergere