sâmbătă, 15 iunie 2013

HENRY JOHN YEEND KING 1855 - 1924






Henry John Yeend King a fost un important  peisagist  victorian. El s-a născut în Londra pe 21 august 1855 și și-a inceput educatia ca  băiat de cor la Temple Church (Biserică)


El și-a continuat studiile la Școala de filologie apoi, ca ucenic al lui O'Connor, la Școala pictorilor pe stică de la St.Bernes - Londra, timp de trei ani. După această ucenicie, și-a continuat studiile artistice cu pictorul victorian William Bromley și apoi a plecat la Paris unde a studiat cu Leon Bonnat și Fernand Cormon. Formarea sa academică de la Paris a avut o certă influență asupra stilului său prin precizia cu care a pictat figurile și peisajele (realiștii francezi)



Yeeed King a trăit în marea majoritate a vieții sale la Londra dar a întreprins călătorii în Franța ca și de-a lungul Angliei. Majoritatea picturilor sale descriu fete la fermă (având pe fiica sa ca model în majoritatea cazurilor), la locul de muncă sau odihnindu-se, aidoma realistului francez Julien
Dupré, sau peisaje liniștite, cu grădini sau cabane .


În 1881 s-a căsătorit cu Edith Lilian Atkinson, fiica lui TL Atkinson (gravor mezzotinto), și au avut o fiică - Lilian (care a devenit  artist). Yeend King a fost un artist de important și influent și a fost remarcat de către London Times într-un articol pe 06 iunie 1924 .


A făcut parte din Societatea Regală a artiștilor plastici (ales 1879) și membru al Institutului Regal de Acuarelă (1886 - vicepreședinte) A mai făcut parte din multe alte asociații ale pictorilor. Lucrările sale au ajuns în expoziții din întreaga Europă și Statele Unite ale Americii, câștigând medalii la Paris, Berlin și Chicago.



El a murit pe 10 iunie 1924 la vârsta de 68 de ani.