marți, 21 ianuarie 2014

EMILE GALLE - 1846 - 1904 - ARTA STICLĂRIEI

Émile Gallé  - s-a născut la Nancy - 8 mai 1846 și a murit tot aici, la data de 23 septembrie 1904 - și a fost un renumit artist care lucra în sticlă și a fost considerat unul dintre artiștii de frunte ai mișcătii artistice - ART NOUVEAU .



Galle a fost fiul unui producător de faianță  si mobilier și a studiat filozofia, botanica, și  desen în tinerețe.

El a învățat mai târziu, fabricarea sticlei și a venit la Meisenthal pentru a lucra la fabrica din Nancy a tatălui său în urma  războiului franco-prusac.

Opera  sa timpurie a fost executată în sticlă clară decorată cu email, dar  în curând a apelat la un stil original oferind sticlei greutate și opacitate pe care a sculptat sau gravat motive vegetale, în două sau mai multe culori.
  Cariera sa a luat avânt   Expozitia de la Paris din 1878 unde munca și inovațiile sale în domeniul sticlei, au primit laudele și recunoașterea binemeritate

El a continuat să aducă lucruri noi în domeniul artei sticlăriei, încorporând și foițe de metal sau bule de aer și a revigorat industria sticlăriei - a adus producția de produse artistice de sticlă la nivelul producției de masă și a cerut și altor artiști să contribuie cu modele și desene.
A scris o carte ”Arta anilor 1884 - 1889”.

Eforturile sale au avut rezultate extraordinare - fabricile au angajat peste 300 de lucrători și l-au angajat și pe Eugène Rosseau, un extraordinar lucrător în sticlă - au rămas la acest standard ridicat până în 1936.

Ceea ce se cunoaște mai puțin despre Galle este faptul că era un umanist convins și că s-a implicat în organizarea unei școli serale pentru muncitori - Universitatea Populară din Nancy.
S-a implicat și în apărarea lui Alfred Dreyfus ( în 1898 acest lucru reprezenta un risc pentru afacerea sa) - și reprezenta oamenii din Nancy în Liga pentru Apărarea Drepturilor Omului din Franța. El a vorbit și în apărarea evreilor români și a catolicilor irlandezi, susținându-l pe William O'Brien, unul din conducătorii revoltei.

După mai multe călătorii prin Europa, Emile Galle s-a hotărât să facă cunoscută procedura sa de fabricare a sticlei și de a aduna artiști (designeri) pentru a continua cercetările sale în domeniul sticlăriei și astfel, a adunat la acea Școală din Nancy mulți artiști, adepți ai mișcării „Art Nouveau”. Din nefericire, în 1904 Emile Galle moare de leucemie și proiectul Școlii din Nancy mai durează foarte puțin după dispariția lui.

Sunt sigură că foarte mulți iubitori de Frumos vor aprecia imaginile cu câteva din creațiile lui, chiar dacă nu sunt buni cunoscători (cum nici eu nu sunt - dar am avut șansa să văd o vază și o lampă de birou din sriclă Galle ).