miercuri, 9 aprilie 2014

STILURILE ÎN ARTA DECORATIVĂ - STILUL SECOND EMPIRE sau NAPOLEON AL III-LEA ( 1852 - 1870)




    
  Împăratul Napoléon III         Împărăteasa  Eugénie


Stilul Second Empire este și el destul de amestecat, dar are și propriile sale trăsături, ce constau în confortul și luxul pe care îl degajă.




Camera lui Napoleon al III-lea în castelul de la Martinet - Violes



Interioarele sunt somptuoase. Plafoanele au un motiv central decorat cu picturi și uneori încărcat cu mult staff alb sau pictat (staff-ul este tot un stuc, dar cu o compoziție de gips, glicerină și ciment).

În palate și săli de recepție motivul central este înconjurat de mătase drapată pe toată suprafața tavanului. Parchetele sunt acoperite cu covoare ale căror fonduri sunt cel mai adesea în roșu sau albastru luminos.



http://p7.storage.canalblog.com/74/97/363481/87597864_p.jpg





http://p8.storage.canalblog.com/88/53/363481/87597869_p.jpg

hârtie pictată


Pereții în camerele de la intrare sunt acoperiți până la jumătate cu lambriuri de stejar sau alte esențe de culori închise; în sufragerii, este folosit arțarul, iar deasupra lambriului, se aplică un tapet aurit sau pictat. În saloane, lambriurile au fonduri de culori foarte închise și reliefuri sau modulări inspirate din stilul Ludovic al XV-lea, care sunt aurite sau colorate foarte deschis. Există în acest sistem decorativ și multe interioare ai căror pereți sunt acoperiți cu țesături sau cu tapete (de hârtie pictată).

Ușile, din stejar, mai întotdeauna câte două, sunt pictate cu motive florale.

Lămpile sunt lustre de bronz aurit, cu multe cristaluri (boabe și baghete) sau aramă și opalină în culori calde de roz, albastru, verde, alb; aplicele sunt de aramă și cu globuri de sticlă mată sau opalină. În acest stil, încep să funcționeze lămpile cu petrol.

Șemineele, foarte decorate, în genul Renașterii, sunt de lemn sau din marmură, în funcție de camera în care erau plasate.

Covoarele sunt de Savonnerie sau de Aubusson, toate cu motive florale. Intră în modă și mochetele țesute mecanic.

Pendulele sunt mai ales în culori închise din marmură sau piatră semiprețioasă și bronz sau aramă. Ele sunt masive, iar câteodată au la extremități unele sculpturi.

Bibelourile sunt din porțelan policrom, din opalină și din sidef. Se manifestă în această perioadă un gust pronunțat pentru cochiliile de scoică combinate cu aramă aurită, compuse în diverse forme și având diferite întrebuințări.

Mobilierul - foarte confortabil - este abundent tapițat și capitonat, încrustat cu sidef, baga, aramă sau emailuri. Se folosește lemn din esențe având culori închise sau (când esențele sunt deschise) lăcuit în negru: nucul, abanosul, palisandrul, acajuul, cu vene vizibile, lemnul de violete pentru piese de preț. Motivele principale sunt luate din stilurile Ludovic al XIV-lea și al XV-lea și multe ornamente rocaille.

Ornamentația proprie stilului Second Empire este constituită, în special în marchetărie, din buchete de flori libere sau în panere, panglici legate cu noduri, buchete de ramuri înfrunzite, capete feminine, peisaje. În marchetărie au fost întrebuințate esențe de lemn în diferite culori naturale, cu care se compune un motiv subliniat de fire subțiri din aramă și baga. Există și bronzuri aplicate - foarte puține. S-au folosit intens încrustațiile cu baga, sidef și aramă.

Piesele de mobilier, în special scaunele, fotoliile, canapelele de toate tipurile și formele, sunt capitonate în întregime, mărginite cu pasmanterie și franjuri, care ajung până la podea. Cele mai reprezentative pentru acest stil sunt: canapelele confident, cu două locuri și spătarul în formă de S, așa încât persoanele, deși alături, pe aceeași mobilă, stau una cu spatele și alta cu fața; pufurile, un fel de taburete capitonate în întregime; indiscretul, o canapea cu trei locuri și spătar în formă de elice; șofeza, un scaun circular cu spătar. Gustul pentru mobilierul capitonat în care aproape nu se vede lemnul reduce numărul artizanilor și al ebeniștilor specializați în opere artistice. Totuși, în Muzeul de artă decorativă din Paris, în castelele de la Chantilly și Compiegne - și probabil și în altele -, se văd splendide piese datorate în egală măsură ebeniștilor și tapițerilor. Dar acestea au fost puține și destinate probabil numai reședințelor aristocrate. Pentru mobilierul burghez de largă răspândire nu s-a făcut apel la artă decât pentru câteva dintre cele mai importante piese ca: gheridoane, birouri, secreteruri și piane.

În amestecul de elemente și surse de inspirație ale acestui stil, există totuși o inovație: fiecare cameră are stilul său propriu. Biblioteca este de pildă compusă auster cu obiecte marchetate și din culori închise, sufrageriile sunt în stil Henri II, saloanele sunt rococo, mobilele capitonate, draperiile, pasmanteriile, franjurile bogate sunt plasate mai ales în budoare și dormitoare, și așa mai departe. Acest mod de ordonare a camerelor cu mobilier diferențiat va fi menținut multă vreme după ieșirea din uz a stilului Second Empire.






Compiègne 038







pendul și sfeșnice pentru șeminee - Napoleon III




Șemineul din Camera Miniștrilor de la Luvru - Perioada lui Napoleon III




http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/6c/Appartements_Napol%C3%A9on_III.jpg

Apartamentele lui Napoleon III de la Luvru - sufrageria























Canapea și fotolii din camera împărătesei  Eugenie - Fontainebleau






Mobilier din apartamentele împărătesei Eugenie








http://www.latourcamoufle.com/cahiers-de-antiquaires/grand-salon-de-la-princesse-mathilde-par-giraud/;download


Marele salon din apartamentele Prințesei Mathilda din strada Courcelles










Stativ pentru oglindă (un fel de masă de toaletă) - stil Napoleon III




Candelabru stil Napoleon III










Candelabre Napoleon III



sursele  imaginilor:


http://www.marcmaison.fr/architectural-antiques-resources/napoleon_iii_style

http://www.ameublement.com/guide_consommateur/styles_meuble/styles_meubles_second_empire.shtm

http://usuc.fr/Projets/cpa/afficheCPA.php?cpa=35
http://www.menuiserie-soisson.lu/pages/menuiserie_style/index.php?page=napoleonIII