marți, 6 mai 2014

STILURILE ÎN ARTA DECORATIVĂ - STILURILE ENGLEZEȘTI - STILUL ADAM



http://www.metmuseum.org/toah/images/h2/h2_32.12.jpg

Lansdowne House în Berkeley Square -London - decorată de frații Adam
(sufragerie)




Stilul ADAM a fost creat de doi frați, Robert și James, care au publicat în 1777 un volum de gravuri privind decorația de interior.

Arhitectul Robert Adam a pornit și el de la asimetria rococoului, dar a evoluat rapid, atât în proiectele pentru clădiri cât și în cele destinate decorației de interior, către structuri și volume de proporții echilibrate, bazate pe criterii geometrice și deci simetrice.



http://www.periodfurniture-carved.co.uk/images/period-furniture-styles/p31-adam-interior-pfs-g033/p31-adam-interior-pfs-g033.jpg

Interioare Adam



În arhitectura interioară realizată după desenele lui Adam, suprafețele (zidurile, ușile, plafoanele etc.) sunt împărțite în panouri mari: dreptunghiulare, rotunde, pătrate, mărginite prin stucaturi cu motive clasiciste. Apar astfel în culori de roșu, verde, negru, etc. ghirlande, perle, ove, medalioane și întreaga ornamentație a antichității (mai ales a celei etrusce), aplicate pe mari zone nude și care confereau încăperilor o atmosferă de măreție.




http://www.rachels-antique-emporium.com/images/Antique-English-Furniture-Adam-design.jpg




În această ambianță, ce conținea sugestii etrusce, dar și grecești, din perioada elenistică, el a introdus console, aplice, șeminee, piedestale, de aceeași factură decorativă.

În interioare, el amplasa vase din pietre dure în formă de urne, argintărie aurită, lămpi, statuete, toate având aceeași sursă de inspirație.



http://www.periodfurniture-carved.co.uk/images/period-furniture-styles/p31-william-adam-furniture-pfs-g032/p31-william-adam-furniture-pfs-g032.jpg




http://3.bp.blogspot.com/-w0HPa-h-02c/UQWf3buMdRI/AAAAAAAAaqg/8rt4XQvclXI/s1600/ADAMstyle.jpg



http://hogar.pisos.com/wp-content/uploads/2012/07/el-estilo-adam2.jpg


Stilul Adam



Stilul Adam a pus în valoare cu mult rafinament oglinzile. Acestea erau rectangulare, încadrate ca și tablourile (în rame cu frunze stilizate), altele având câte un fronton pe care apărea în sculptură un cap de femeie, un sfinx, un grifon, etc., susținând o urnă sau un medalion. Al doilea model, al cărui desen reproducea o fereastră venețiană, era o mare oglindă centrală, flancată de altele două, înguste și lungi, tot ansamblul fiind încadrat într-o ramă delicată și susținută de suporturi fine. Al treilea model: oglinda ovală suspendată pe un perete avea un cadru îngust, îndeobște de argint, lucrat în ghirlande subțiri.













Oglinzi stil Adam






Tavan - stilul Adam




Mobilierul din acest stil are aceeași structură cu cel din stilul Ludovic al XVI-lea. Multă vreme nu s-a știut exact cine a produs mai întâi acele suporturi de mobile și picioare, ca niște coloane canelate, delicate și care fac grația stilului. Se pare însă că atât desenatorii francezi, cât și cei englezi au concurat în egală măsură la creația neoclasicistă de la sfârșitul secolului al XVIII-lea.


http://www.chicagoappraisers.com/charts/styles_legs-03.gif


Ceea ce deosebește mobilierul și în general decorația interioară engleză în stil Adam de cea franceză, este aspectul general, atmosfera de un anume rafinament sobru, reliefurile fine ca de filigran, tonurile calme ale culorilor, rigoarea delicată și totuși virilă a creației britanice.












http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/b/bc/A_Sideboard_in_the_Style_of_Robert_Adam.jpg






Robert Adam cu catalogul

sursele imaginilor:

http://www.periodfurniture-carved.co.uk/catalogue/period-furniture-styles/period-furniture-styles-8.htm

http://nestnestnest.blogspot.ro/2013/01/pulitzer-prize-winning-novelist-edith.html

http://hogar.pisos.com/decoracion/interiorismo/estilos-de-decoracion/el-estilo-adam/

http://www.decortoadore.net/2012/10/day-17-federal-georgian-style.html