marți, 24 iunie 2014

STILURILE ÎN ARTA DECORATIVĂ - STILURILE ENGLEZEȘTI - STILUL REGENCY și STILUL VICTORIANSTILUL  REGENCY

Stilul Regency accentuează amestecul de elemente drepte cu cele curbate, de linii evazate, cu profile rotunjite și extremități realizate ca niște semilune. Dar în același timp, au fost utilizate colonetele canelate, suporturi în formă de bulb și de labe de animal, motive de bronz reprezentând efigii și profiluri, medalioane aplicate pe lemn, ajururi de metal pe bordura unor piese; multe, foarte multe cadrilaje metalice, pe suprafețe mari au făcut parte din ornamentică.
Bibliotecă


http://www.thecultureconcept.com/circle/wp-content/uploads/2010/10/bullock-cabinet-web.jpg

http://prod-images.exhibit-e.com/www_hydeparkantiques_com/8324_1327det11.jpg


De fapt, stilul Regency se remarcă din plin în special prin țesătura de fire metalice - în romburi mai rare sau mai dese, mai mari sau mai mici - aplicată sau încrustată pe unele panouri și fațete de uși etc.
https://janeaustensworld.files.wordpress.com/2010/03/1816-ackermann-regency-dining-room-curtains.jpg


Atât de mare a fost moda acestor încrucișări metalice (uneori ca niște romburi), încât ele s-au repetat și în unele desene pe porțelan, în modelarea unor rame de oglinzi și tablouri.


http://www.artnewsnviews.com/userfiles/image/dec-10/furniture_04.gif

http://www.thecultureconcept.com/circle/wp-content/uploads/2012/11/Chair-with-Stars.jpghttp://www.artnewsnviews.com/userfiles/image/dec-10/furniture_03.gif
Tot în perioada Regency, s-a răspândit în Anglia voga florilor de apartament, pentru care se concepeau mobile speciale - un fel de suporturi sau gheridoane în care florile erau expuse cât mai natural. Plantele dădeau interioarelor miltă căldură și intimitate, dar au dezvoltat în același timp un gust pentru pitoresc, așa încât încrustațiile metalice pe mobilier încep să devină florale.


http://media-cache-ak0.pinimg.com/236x/e8/2c/64/e82c645cde70ef023de05aebfde529f9.jpghttp://thumbs2.ebaystatic.com/d/l225/m/mYb-D1StXxSnNdPZ2effCiQ.jpgMetalele cele mai apreciate erau arama și alama. Și, după 1815, mobilele aveau aproape toată suprafața compusă cu elemente florale metalice. Efectul era somptuos în special pe lemnul de trandafir, pe cel satinat de India și pe cel de acaju.


http://www.vam.ac.uk/__data/assets/image/0017/183014/2006AN9709_thomas_hope_urn.jpg


From the British Ackermann's Repository 1809-1812
("The Repository of Arts, Literature, Commerce, Manufactures, Fashions and Politics")Regency Furniture

Toaletă pentru doamne stil „Regency” și scăunel de picioare
din revista magazin 1809  Ackermann 1809Regency Furniture

Secretaire și scaun pentru doamne - stil RegencyRegency Furniture

Regency Sofa și scaun

Regency Furniture

Regency Cabinet and Regency masă joasăDar gustul și necesitățile au evoluat către forme opulente, care ating o maximă înflorire în epoca victoriană.


STILUL  VICTORIAN
Interior  victorianStilul victorian a inclus forme masive în care erau multe influențe și tendințe. Ele se bazau pe normele stabilite de Regency, fără a avea suplețea și rafinamentul acestuia.

Decorația de interior și mobilierul victorian s-a inspirat din clasicismul vechi grec, din rococoul francez și gotic.
Interioare și cabinet victorian

Ținuta generală era de opulență și masivitate.

Stilul era sobru și când nu accentua foarte tare opulența, avea anume frumusețe care reflecta sobrietatea și gustul artistic britanic. Dar aceasta se întâmpla destul de rar.


Mobilă în stil victorian


O dată cu epoca victoriană începe de fapt și se dezvoltă amestecul de stiluri care a caracterizat întregul secol al XIX-lea, pe continentul european.Eclectismul s-a făcut simțit și în arhitectură.
Abia începutul secolului XX a clarificat și cristalizat gustul și sensibilitatea omului modern în formule clare, simple, realizate pe cale industrială.


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/a/a9/Henry_Treffry_Dunn_Rossetti_and_Dunton_at_16_Cheyne_Walk.jpg

Cameră în stil victorianNiciun comentariu :

Trimiteți un comentariu