duminică, 18 ianuarie 2015

COLORATUL și atât de plin de viață TEMPLUL MEENAKSHI AMMAN din MADURAI - INDIA




Meenakshi Amman Temple ( numit și : Meenakshi Sundareswarar Temple, Tiru-aalavaai și Meenakshi Amman Kovil) este un templu hindus istoric situat pe malul sudic al râului Vaigai, din orașul templu Madurai, Tamil Nadu, India.

Templul este dedicat lui Parvati, cunoscut sub numele de Meenakshi, și consoartei sale, Shiva, aici pe nume de Sundareswarar.

Templul
formează inima și linia vieții orașului Madurai, vechi de 2.500 de ani și este un simbol important pentru populația Tamil, menționat încă din antichitate în literatura Tamil deși structura actuală a fost construită între 1623 și 1655 .

Acesta găzduiește 14 gopurams (turnuri porți), variind de la 45-50 m înălțime. Cel mai înalt este turnul sudic

Templul atrage 15.000 de vizitatori pe zi, iar în zilele de vineri aprox. 25.000 de vizitatori.

Se estimeaza că există 33.000 de sculpturi în templul. . Templul este reperul cel mai proeminent și cel mai vizitat obiectiv turistic din oraș.

Anual, timp de 10 zile ale festivalului Meenakshi Tirukalyanam, sărbătorit în timpul lunilor aprilie și mai,  vin aici 1 milion de vizitatori.





LEGENDA


Meenakshi (trecută Mīnākṣī Tamil மீனாட்சி) este un avatar al zeiței hinduse Parvati - consoarta lui Shiva, una dintre puținele zeități hinduse femei care are un mare templu dedicat ei. Numele "Mīnachchi" înseamnă ochi de pește și este derivat din cuvintele "Mina", adică pește și "Aksi" ochi.

 Zeița doamnă Meenakshi este zeitatea principală a templului.

Potrivit legendei hinduse, în scopul de a răspunde la rugăciunile celui de-al doilea Pandya rege Malayadwaja Pandya și soției sale Kanchanamalai, Parvati a apărut din focul sfânt al Putra Kameshti yagna (sacrificiu pentru copilărie), efectuat de către rege.

Conform unei alte
legende, zeița însăși a dat aviz pentru Kanchanamalai întruna din nașterile sale anterioare astfel  Kanchanamalai ar avea privilegiul dat copiiilor zeiței. Fata care a ieșit din foc sfânt a avut trei sâni. O voce din cer a spus împăratului:„ să nu vă faceți griji cu privire la anormalitate” și a adăugat că al treilea sân va dispărea atunci când fata își va întâlni viitorul soț. Împăratul fericit și-a numit fata "Tadaatagai" și ca moștenitoare a  tronului, Tadaatagai a fost instruită cu grijă în toate cele 64 sastras, domeniile științei.

Când a venit timpul pentru încoronarea Tadaatagai , ea a trebuit să poarte război în trei lumi care să cuprindă opt direcții. După cucerirea lui Brahma Abode, Sathyaloka, Abode lui Vishnu, Vaikunta, iar Deva "rămas Amaravati, ea a avansat la Shiva Abode Kailasha . Ea a învins foarte ușor gana-elor bhoota (trecută: Bhūtagana, adică armata lui Shiva). Și Nandi, taurul ceresc de Shiva, și a condus pentru a ataca și cuceri Shiva.

În momentul în care
s-a uitat la Shiva, ea a fost în imposibilitatea de a lupta și a plecat capul în jos din cauza timidității, căci al treilea sân i-a dispărut imediat și Tadaatagai și-a dat seama că Shiva era soțul ei ce-i fusese menit.

 
Căsătoria a fost cel mai mare eveniment de pe pământ.

După căsătorie, perechea a domnit peste Madurai pentru o lungă perioadă de timp și apoi și-au asumat formele divine ca Sundareswarar și Meenakshi, zeitățile care prezidează templului.

 Conform  tradiției, în fiecare seară, înainte de a închide templul, o procesiune de doboșari  și un ansamblu de alamă poartă imaginea de bronz a lui Sundareswarar spre  dormitorul Meenakshi  pentru a desăvârșit unirea dintre cei doi soți și statuia  urmează să fie luată înapoi a doua zi dimineață în zori.

Căsătoria este sărbătorită în fiecare an ca Chithirai Thiruvizha în Madurai.





ISTORIA


Templul Meenakshi se crede că a fost fondat de Indra (rege al zeității cerești Deva), în timp ce el a fost într-un pelerinaj să ispășească pentru greșelile sale.

 El a simțit o ușurare de păcatelesale pe când se apropia de Lingam swayambu din Mandurai. El a atribuit această minune Lingam-ului și a hotărât să construiască un templu care să-l consacre.

Indra s-a închinat lui Shiva, și acesta a făcut ca  lotuși de aur să apară în lacul din apropiere.

În literatură Tamil vorbește despre templu în ultimele două milenii. Thirugnanasambandar, celebrul sfântul hindus de filozofie Saiva, a menționat acest templu ca încă din secolul al 7-lea, și a descris divinitatea ca Aalavai Iraivan.

Templul este
crede că a fost distrus de către invadatorul musulman  Malik Kafur în 1310 și toate elementele antice au fost distruse.

Inițiativa de a reconstrui structura a fost luată de către primul rege Nayak de Madurai, Viswanatha Nayak (1559-1600) sub supravegherea Ariyanatha Mudaliar, prim-ministru al dinastiei Nayak și fondatorul Sistemului Poligar.  El a acordat un interes considerabil în ridicarea multor complexe în interiorul templului. Contribuțiile lui majore sunt Vasantha Mandapam pentru celebrarea vasanthorsavam (Festivalul de primăvară) și Kilikoondu Mandapam (coridor de papagali). Coridoarele ale rezervorului templu și Meenatchi Nayakar Mandapam au fost construite de Rani Mangammal.

Rous Peter (1786-1828), colector de Madurai în 1812, a primit porecla "Petru Pandian" pentru că el respecta și trata oamenii de toate credințele în mod egal. El a făcut multe donații templului.

Se crede că Meenatchi l-ar fi salvat pe Rous Peter de la un incident fatal. De asemenea, el a dorit ca după moartea sa, trupul său să fie îngropat într-o poziție care să permită să aibă în fața ochilor templul.




ARHITECTURA


Templul este centrul geografic și ritual al orașului antic Madurai și unul dintre cele mai mari complexe templu din Tamil Nadu.Complexul de temple este împărțit într-un număr de incinte patrulatere concentrice conținute de ziduri înalte . Este una dintre puținele temple din Tamil Nadu care are  patru intrări care semnifică cele patru direcții  principale. Vishwantha Nayaka ar fi reproiectat orașul Madurai, în conformitate cu principiile stabilite de Shilpa Shasta (sanscrită: SILPA Sastra, de asemenea anglicizat ca normele SILPA Sastra în sens de arhitectură), relevante pentru planificarea urbană.

Orașul a fost
pus în formă de pătrat, cu o serie de străzi concentrice culminând cu templu. Aceste pătrate continuă să-și păstreze numele lor tradiționale, străzile Aadi, Chittirai, AVANI-Moola și Masi, care corespund numelor de luni din credința Tamil . Se menționează în documentele Tamil antice că templue a fost centrul orașului iar străzile au fost construite în așa fel încât să arate ca un lotus cu petalele sale.

Complexul are în jur de 180.000. metri pătrați.








































































































































































































































http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e9/An_aerial_view_of_Madurai_city_from_atop_of_Meenakshi_Amman_temple.jpg/800px-An_aerial_view_of_Madurai_city_from_atop_of_Meenakshi_Amman_temple.jpg


Vedere aeriană a întregului complex




sursă:

http://en.wikipedia.org/wiki/Meenakshi_Amman_Temple