sâmbătă, 7 februarie 2015

ZARAGOZA - un oraș lecție de istorie și civilizație


http://www.nice-places.com/data/articles/gallery/31/12086.jpg


http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/e/e3/Zaragozamapa.PNG/240px-Zaragozamapa.PNG


Zaragoza  este al cincilea oraș spaniol ca mărime, capitala comunității autonome Aragon. Este amplasată între Barcelona, Țara Bascilor, Munții Pirinei și partea centrală a Spaniei.

Denumirea orașului Zaragoza vine de la orașul roman Caesaraugusta (nume dat în onoarea împăratului Iulius Caesar Augustus), cu varianta Zaragoza, folosită și azi.
În perioada vizigoților Zaragoza era cel mai important oraș din Tarraconensis, și avea o importanță strategică mare pentru controlarea Septimaniei și părții de nord-est a Hispaniei. O figură de importanță fundamentală în acestă perioadă a fost Sfântul Braulio.

În anul 714, Zaragoza a fost cucerită de mauri, care au ocupat-o timp de 400 de ani. Pe atunci, așezarea era numită Saraqusta sau Medina Albaida („orașul alb”). În anul 1118, orașul a fost cucerit din mâinile maurilor de Alfons I Războinicul, care, ca semn al victoriei credinței adevărate, a dat ordin, un an mai târziu, să fie construită o catedrală. Acest lăcaș de cult, finalizat abia în secolul al XVI-lea, și devenit reședință episcopală în anul 1318, este numit de localnici pe scurt „La Seo”.


Specificul orașului îl dă faptul că aici coexistă mărturii a patru culturi diferite în această urbe a diversității: Zaragoza romană, Zaragoza creștină, Zaragoza maură (arabă) și Zaragoza evreiască.


Din fiecare moment important al trecutului au rămas clădiri reprezentative. Astfel, din vechea urbe romană putem admira, chiar și azi, Foro, Murallas, Puerto Fluvial, Teatro Romano și Termas de Caesar Augustus. Unele dintre ele au fost descoperite recent, ceea ce face ca ele să fie înconjurate de tot felul de blocuri și case noi, ce intră în conflict cu stilul acestora.

Zaragoza a fost aleasă pentru a găzdui Expo 2008. Având o istorie aparte, orașul se găsește la jumătatea drumului dintre Barcelona și Madrid, fiind foarte aproape și de Pirinei.

În prezent, orașul Zaragoza este împărțit în două de râul Ebru, cu multe poduri, precum Puente de piedra, Puente de hierro, Puente de la Almozara.


http://www.ancientcity.ru/images/stories/newcities01/01/03/zaragoza.jpg

http://album.foto.ru/photos/or/231891/2963140.jpg

http://album.foto.ru/photos/or/231891/2963142.jpg

http://album.foto.ru/photos/or/231891/2963167.jpg
Plaza del Pilar, Primaria    (Casa Consistorial).
Casa Consistorial
Plaza del Pilar și Catedrala Mântuitorului, și Catedrala Maicii Domnului din Pilar.
Catedrala Mântuitorului (de asemenea, cunoscută sub numele - La Seo) este una din cele două catedrale din Zaragoza, situată în fața Catedralei Fecioarei din Pilar (acestea sunt la o plimbare de trei minute una de alta). Catedrala este situată în piața cu același nume la o plimbare de zece minute de sud-vest a Bisericii Abbey Sf Egidio.


Plaza del Pilar și Catedrala Mântuitorului.
Catedrala Mântuitorului  care este adesea menționată ca La Seo, construită pe locul fostului Forum Roman Caesar Augustus. În zilele puterii vizigoților era o biserică creștină, și la mauri - moscheea principala - Taifa de Zaragoza. În 1140, două decenii după cucerirea de către regele Alfonso I Zaragoza Aragon, moscheea a fost demolată.
 În locul său a construit un templu in stil roman.


Catedrala Mântuitorului.
Ulterior, până în 1704 (când turnul catedralei a fost decorat cu un turn baroc), catedrala a fost reconstruită și extinsă în mod repetat.
http://www.cult-turist.ru/img/1006_orig.jpg
Catedrala Mântuitorului.
Absidă romanic din Catedrala din La Seo cu completările ulterioare,
în
stilul Mudejar.
http://anashina.com/wp-content/uploads/2013/04/Zaragoza-78.jpg

Catedrala Mântuitorului.
Stânga - absida, păstrat din biserica romanic cu completările
ulterioare
, în stil gotic și stil Mudejar.
(foto de la Wikipedia)


http://anashina.com/wp-content/uploads/2013/04/La-Seo-8.jpg
Interiorul Catedralei La Seo, transeptul din dreapta (foto  Wikipedia)
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/f4/Zaragoza_-_La_Seo_19_-_Capilla_de_San_Valero.JPG/640px-Zaragoza_-_La_Seo_19_-_Capilla_de_San_Valero.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/f/fb/Zaragoza_-_La_Seo_26_-_Capilla_de_San_Benito_de_Nursia.JPG/640px-Zaragoza_-_La_Seo_26_-_Capilla_de_San_Benito_de_Nursia.JPG

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/6/69/Galer%C3%ADa_del_Arco_del_De%C3%A1n_de_Zaragoza.jpg/1024px-Galer%C3%ADa_del_Arco_del_De%C3%A1n_de_Zaragoza.jpg

Nu-i așa că seamănă cu stilul „Brăncovenesc” ? Influențele maure
și romanic răsăritean (bizantin)
.
http://ispaniagid.ru/wp-content/uploads/2013/04/seo2-650x433.jpg

Plaza del Pilar.

http://europuzzle.ru/wp-content/uploads/2013/04/fontan.jpg
   Plaza del Pilar.
http://album.foto.ru/photos/or/231891/2963178.jpg
Monumentul Francisco de Goya (1746-1828), marele artist, un nativ al ținutului aragonez.

Zaragoza - Monumentul Francisco de Goya - celebrul pictor născut în orașul de Fuendetodos situat la 44 km de Zaragoza

http://album.foto.ru/photos/or/231891/2963186.jpg
Zaragoza - grupul statuar al monumentului este alcătuit din statuia din bronz a lui Goya, o fântână arteziană și alte două statui tot din bronz.

http://album.foto.ru/photos/or/231891/2963119.jpg
http://album.foto.ru/photos/or/231891/2963126.jpg

Tot ce a mai rămas din zidul de apărare roman - observați cât de frumos au încadrat ruinele - civilizație ? Poate „doar” își iubesc țara și  altfel decât în vorbe... 


http://album.foto.ru/photos/or/231891/2963135.jpg

Zaragoza - Biserica Sf. Ioan de los Pantes,
construită
în 1725, în stil baroc.







http://www.sergio-travel.ru/album/2013_aljaferia/06.jpg

Palacio de la Aljafería a fost ridicat în a doua jumătate a secolului al 11-lea. În acele zile, Zaragoza era capitala unui stat independent, rezultat din prăbușirea Califatului de Cordoba. Într-o scurtă perioadă de prosperitate a fost construit acest palat - fortăreață.

               http://www.sergio-travel.ru/album/2013_aljaferia/01.jpg

Aljafería ajuns până la noi într-o stare foarte bună de conservare datorită faptului că ultimul domnitor maur din Saragoza - Abd al-Malik Imad al-Dawla a abdicat în mod voluntar și regele Alfonso I de Aragon nu a mai luat cu asalt cetatea astfel că nu a fost afectată arhitectura de eventualele pagube ale unui război.

http://www.sergio-travel.ru/album/2013_aljaferia/13.jpg

Palatul Aljafería a servit de-a lungul timpului ca reședință regală. Astăzi palatul este reședință a parlamentului de Aragon și din acest motiv este foarte bine protejat.

http://www.sergio-travel.ru/album/2013_aljaferia/14.jpg
http://www.sergio-travel.ru/album/2013_aljaferia/19.jpg
Un mic patio al palatului
http://www.nice-places.com/data/articles/gallery/31/12094.jpg
http://www.sergio-travel.ru/album/2013_aljaferia/24.jpg
 
Cetatea este o fortificație suficient de puternică. Acesta este
înconjurată de
un șanț adânc cu pereți aproape verticali
,
 șanț în care, după cum ne amintim,
în epoca medievală era plin cu apă.

http://www.sergio-travel.ru/album/2013_aljaferia/08.jpg

Cea mai veche parte a fortificației este
considerată
"Turnul trubadurul"



Vestigii romane - să nu uităm că Marcus Ulpius Traianus Maior și descendenții săi (printre ei aflându-se și Imperator Caesar Nerva Traianus Divi Nervae filius Augustus - cel care a cucerit Dacia ) au fost de origine spaniolă.







Facultatea de Științe Medicale













http://kudaby.ru/pics/page_images/saragosa_big.jpg
http://dic.academic.ru/pictures/wiki/files/48/0849_pilar_ebro_2004.png