luni, 20 iunie 2016

INGHETATA DE VANILIE






INGHETATA  DE  VANILIE
Timp de pregatire: 00:10 ore
Timp de gatire: 00:15 ore
Timp Total: 02:40 ore
Numar portii: 6 portii
Grad de dificultate: usor


INGREDIENTE
•2 galbenusuri
•2 oua intregi
•1 praf de sare
•400 de ml. de lapte
•400 de grame de smantana pentru frisca
•2 pastai de vanilie naturala
•8-10 linguri de zahar (dupa gust)
 
PREPARARE
 
Pastaile de vanilie se cresteaza pe lungime si se razuiesc cu varful cutitului semintele. Semintele de vanilie impreuna cu pastaile se pun intr-o craticioara impreuna cu laptele. Se incalzeste laptele pe foc pana cand prinde pojghita la suprafata si e pe punctul de a da in clocot. Se trage craticioara de pe foc si se acopera cu capacul. Se lasa in repaus timp de 30 de minute dupa care se indeparteaza pastaile de vanilie (se poate si strecura laptele pentru a indeparta semintele de vanilie).

In timpul de repaus al laptelui cu vanilie, intr-un castron incapator se bat ouale si galbenusurile cu praful de sare si cu tot zaharul pana cand se formeaza o crema consistenta.

Laptele strecurat se toarna inapoi in craticioara si se infierbanta pe foc pana ce incepe sa dea in clocote mici.

Se toarna laptele fierbinte deasupra cremei de oua, putin cate putin si batand constant, pana cand se incorporeaza complet. Se transfera crema de lapte si oua intr-o cratita si se pune pe foc mic, amestecand constant, pana cand se ingroasa atat cat sa imbrace lingura cu care se amesteca.

Se toarna crema fluida obtinuta intr-un castron incapator, se lasa sa se racoreasca putin si se adauga smantana pentru frisca (nebatuta si neindulcita) amestecand pana cand se omogenizeaza bine. Aceasta este compozitia de baza pentru inghetata, care se lasa sa se raceasca pana la temperatura bucatariei, apoi se da la frigider timp de cel putin 1-2 ore, preferabil peste noapte.

Crema de baza foarte rece se toarna in aparatul de inghetata care in prealabil a fost tinut la congelator timp de minimum 12 ore. Avantajul pregatirii inghetatelor la masina de inghetata este ca inghetatele vor fi cremoase, fara ace de gheata.

Daca nu aveti un aparat de inghetata, turnati crema de baza intr-un castron si dati-o la congelator pana ingheata, tinand cont sa amestecati bine crema cu o furculita la fiecare 30-40 de minute, nepermitand sa se formeze cristale de gheata in compozitie.La aparatul pentru inghetata dureaza 15-20 de minute pana cand inghetata atinge consistenta potrivita, dupa care se transfera intr-un castron/cutie cu capac si se pastreaza la congelator pana in momentul servirii.
sursa:  http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/



PEISAJ RURAL - Artist plastic din Ucraina - YURI ZHURKO


художник Юрий Журка -02

Artistul Yuri Zhurko (Ucraina) este foarte cunoscut pentru peisajele sale rurale.

Artistul transmite mai mult stari emotionale si nu realitatea obiectiva; cei care au crescut la tara sau si-au petrecut vacantele la bunicii de la tara...vor vedea si simti acest lucru.


художник Юрий Журка -03





художник Юрий Журка -04





художник Юрий Журка -05





художник Юрий Журка -06





художник Юрий Журка -07





художник Юрий Журка -08





художник Юрий Журка -09





художник Юрий Журка -10





художник Юрий Журка -11





художник Юрий Журка -12





художник Юрий Журка -13





художник Юрий Журка -14





художник Юрий Журка -15





художник Юрий Журка -16