duminică, 28 iulie 2019

LA ȚARĂ - de Artur Stavri


Moldova Romania people

LA ȚARĂ


de Artur Stavri



Se razămă pe dealuri un cer de flacări, sara; 
Și-n sat la geamuri roșii amurgu-și bate para
De crezi că arde focul; la pomi, prin crengi, te-nșală
Și cuiburi de jăratec și fire de beteală...


Prelung și rar din luncă s-aud tălănci sunând 
Și-i un miros de iarbă cosită de curând.
Din deal căruți, prin nouri de colb aprinși de soare,
Țin drumul și se-ndreaptă spre sat în goana mare.


Din țarină sătenii vin osteniți acasă;
Ard focuri prin fânețe că-s mulți rămași la coasă;
Auzi ici-colo doine și dulce să-nfioară
Nelămuritul freamăt al liniștei de sară.


Se zugrăvesc în negru pe cerul luminat
Și plopii nalți și turnul bisericei din sat,
Vezi cumpăna fântânei și streșinele joase
Și berzele stând drepte într-un picior pe case.


Prin vișini stol de vrăbii își cântă sara bună;
Oprită-i roata morii și toaca nu mai sună 
Și de pe dealuri gâște sburând pripit se lasă
Gălăgios devale și cad greoiu pe-acasă.


În fiecare curte se-nalță nori de fum
Și-n jurul mesei roată sătenii șed acum
De-și spun năcazuri multe și rare bucurii 
Și cad apoi pe gânduri cu ochii la copii.


Dar umbra sărei crește, se-ntunecă mai tare
Și pomi și streșini, toate, par cufundate-n mare
Că nopțile pe toate le-neacă la un loc;
Rămâne doar în zare o geană ca de foc...


Jăratecul la vetre s-a stins pe nesimțite
Și-auzi mișcare numai în staulul de vite.
Pe prispă dorm sătenii și rar pe la-nserat
Clipesc la geamuri roșii opaițele în sat.


De-asupra tuturora-i o liniște adâncă
Si doar pe la portițe în taină mai vezi încă
Flăcăi și cu fecioare tiptil-tiptil s-adună
De-și prind în vorbe dorul, își spun de câte-n lună.


Târziu, când totul pare în dulce somn și-n pace,
Câți ochi nu-s arși de lacrimi în casele sărace...
Cătunul trist se-ntinde cernit de noapte-acum...
A mort și-a sărăcie un câne urlă-n drum. 



Transylvania landscape, the land of Dracula, Romania. romaniasfriends.com








sâmbătă, 27 iulie 2019

COTLET DE PORC ÎN SOS DE MIERE



COTLET  DE  PORC  ÎN  SOS  DE  MIERE    

INGREDIENTE   

4 cotlete de porc
180 g miere
½ ceșcuță muștar
2 linguri sos Worcestershire
2 linguri ulei
½ linguriță usturoi pudră
sare
piper
cartofi copți, opțional
legume, opțional.


MOD  DE  PREPARARE 

Preîncălzești cuptorul la 176 °C. 
Într-un bol, amesteci muștarul, mierea, sosul Worcestershire, usturoiul pudră, sare și piper, 
după gust. 
Condimentezi cotletele de porc cu sare și piper, 
după gust.

Le rumenești într-o tigaie, în puțin ulei încins, 
în jur de 3-5 minute, pe fiecare parte. 
Le așezi într-o tavă sau vas termorezistent, torni peste ele sosul și le dai la cuptor aproximativ 
35 de minute. 

Servești, dacă vrei, cu cartofi copți și legume 
sau cu piure de cartofi și salată verde.


https://cmedia.romaniatv.net/image/201711/w620/cotlet_in_sos_580x400_1_49849600.jpg
 









BOMBOANE TIP RAFFAELLO preparate în casă



BOMBOANE  TIP  RAFFAELLO  
preparate în casă


Bomboane de casă, tip Rafaello, cu unt, ciocolată, cocos, alune și migdale, delicios desert, aspectuos și rapid

INGREDIENTE

• -250 g unt
• -75 g zahăr pudră (sau indulcitor după rafală)
• 150 g nuca de cocos rasa
• -vanilie dupa rafală
• -100 g alune de padure sau migdale intregi, brut sau prajite, dupa preferinta

Se amestecă untul, la temperatura camerei, cu zahăr pudră, vanilie și jumătate din nuca de cocos până se formează un aluat. 

Se dă la rece 30 de minute, apoi se rup bucăți mici, cât o bomboană, se pune în mijloc o alună sau o migdală, se formează rotundă și se rostogolește prin nuca de cocos. 

Se procedează la fel până se termină întreaga compoziție.


BOMBOANE  RAFFAELLO  CU  NAPOLITANĂ   

INGREDIENTE:

-  2 foi de  napolitane cu aromă de vanilie
-  150 g zahăr pudră cu aromă de vanilie
-  200 g nucă de cocos
- 200 g lapte praf
- 1 pachet de unt
- 100 g migdale întregi

PREPARARE :

Untul se mixează cu zahărul pudră până obținem o spumă, urmează laptele praf, fulgii de nucă de cocos și cele 2 foi de napolitane mărunțite. Pasta obținută se lasă să se odihnească 30 de minute la frigider. 

Următoarea etapă este  modelarea bomboanelor. 

Luăm din pastă o lingură și-i punem în mijloc o migdală, formăm bile pe care le tăvălim prin nuca de cocos. 

Procedăm asemănător pentru fiecare bomboană în parte. 







PASTE CU TON



PASTE  CU  TON

       INGREDIENTE     :


 200 gr spaghete / penne
1 conservă ton  în ulei de măsline
250 ml sos roșii
3 căței usturoi
2 linguri ulei măsline
sare, piper
busuioc, oregano


MOD  DE  PREPARARE :


Fierbem pastele conform indicațiilor după ambalaj.

Cât fierb pastele pregătim sosul. Punem într-un vas uleiul de măsline și adăugăm usturoiul tocat mărunt. Il lăsăm doar cât să își elibereze aroma, nu îl lăsați să se ardă fiindcă va căpăta un gust amar.

Adăugăm sosul de roșii apoi condimentăm cu sare, piper, busuioc și oregano și fierbem sosul câteva minute.

 Când sosul este legat adăugam tonul bine scurs și amestecăm. 
Lăsăm încă jumătate de minut.

Adăugăm pastele fierte și scurse de apă.

Amestecăm și adăugăm și puțin busuioc sau oregano tocat mărunt pentru un plus de prospețime.

Opțional putem adăuga deasupra parmezan ras. Chiar dacă nu pare cea mai fericită combinație,  și în general la pastele cu ton nu se pune, unora le place gustul acestei combinații .