sâmbătă, 18 februarie 2012

SIR JOHN LAVERY 1856 - 1941

Hazel in Rose and Gold, 1918 (Lady Hazel Martyn Trudeau (1887–1935)


Sir John Lavery a fost un pictor irlandez foarte renumit pentru portretele sale. S-a născut la Belfast la 20 Martie 1856 și a urmat cursurile Academiei Haldane din Glasgow (1870) iar in 1880 a fost la Paris. Întorcându-se la Glasgow a fost prof. asociat la Școala din Glasgow. În 1888 a fost desemnat să picteze vizita de stat a reginei Victoria la Expoziția Internațională de la Glasgow. Astfel s-a lansat în cariera sa de portretist și care l-a consacrat ca fiind un deosebit talent, fiind cooptat de societatea pictorilor din Londra (unde s-a și mutat).

În londra s-a împrietenit cu James McNeill Whistler ( alt pictor renumit al vremii - pictor american prin naștere dar stabilit la Londra) și este clar că a fost influențat de acesta.



Mai târziu , în timpul primului război mondial, a fost desemnat ca pictor (ilustrator) de război aidoma altui artist - William Orpen, acest fapt ajutându-l să-și deschidă orizontul călătorind mult în vestul Europei. Dar, un accident de mașină datorat aruncării de bombe dintr-un Zepelin au încheiat cariera lui de pictor de război.

S-a întors în marea Britanie și a pictat bărci, avioane și alte mașini zburătoare (zepelin) în acea perioadă.


În timpul anilor de război a fost un prieten apropiat al familiei Asquith petrecând mult timp alături de ei la reședința lor din Sutton Courtenay - pe malul Tamisei  - pictând scene idilice ca ”Vara pe malul râului ”.



În 1921 (după anii de război) a fost făcut cavaler și ales în Royal Academy. În acest timp, el și soția lui s-au implicat - datorită moștenirii lor irlandeze - în Războiul de Independență al Irlandei și în Războiul Civil din Irlanda , dându-și reședința din Londra, revoluționarilor irlandezi și încheierii de tratate. După ce Michael Collins a fost ucis, Lavery a pictat un tablou intitulat Michael Collins, iubirea pentru Irlanda.


În 1929 a făcut donații importante la muzeele din Irlanda - donații din operele sale - iar în 1930 s-a întors în  Irlanda. Renumit și apreiat la Dublin dar și la Belfast, a fost un membru al Clubului de Artă din Glasgow, unde și-a expus anual din lucrări.


A murit la vârsta de 84 de ani la County Kilkenny, din cauze naturale. A fost incinerat la Cimitirul din Putney Vale.


A fost căsătorit de două ori, prima dată cu Kathleen MacDickmott care a murit de tuberculoză în 1891 și s-a recăsătorit cu o frumoasă americancă de origine irlandeză Hazel Martyn (veți vedea portretele mai jos) și a avut două fiice, o fiică cu prima soție și apoi cu Hazel altă fiică.



Evelyn Farquhar


Portrait of Lady Gwendoline Churchill  
Portrait of Cynthia Zur Nedden 


Mrs Bowen Davies 

Edna May in the Belle of New York 

Miss Auras 

  Portrait of Nora Johnson

 



 Anna Pavlova   

Spring