DULCEAȚĂ DE COACĂZE NEGRE
INGREDIENTE
- 400 g coacaze negre
- 400 g zahar
- putina apa
MOD DE PREPARARE
Se spală bine fructele și se curață de codițe. Se pun la fiert,
la foc mic, împreună cu o jumătate de ceașcă de cafea cu apă. Se lasă să dea un
clocot și se adaugă zahărul. Se amestecă în continuu, până când dulceața începe
să se gelifieze (10-15 minute).
Se toarnă în borcane curate, care se înfiletează și se răstoarnă să se
odihneasca pentru 10 minute pe capac. Se întorc borcanele și se
păstrează la rece, în cămară.
COACĂZUL NEGRU
Anticii
considerau coacăza neagră un fruct care favorizeaza longevitatea. Acest
interes era justificat, deoarece coacăza neagră este bogată în vitamine
și minerale și are, prin urmare, proprietăți terapeutice.
Coacăzele negre dezintoxica în profunzime. Nu trebuie să vă temeți să
consumați un castronel (sau mai mult) cu coacăze negre dimineața, pe
stomacul gol, apoi în timpul zilei, în mai multe reprize. Cura de
coacăze negre este de folos persoanelor care suferă de artrită, de
reumatism, de gută.
Coacăzele negre facilitează digestia, stimulează funcționarea ficatului,
a pancreasului, a splinei și a rinichilor. Eliberează organismul de
deșeuri și toxine și contribuie la scăderea acidului uric și a
colesterolului.
Persoanele suferind de oligurie vor apela la coacăzele negre, pentru că aceste fructe au virtuți diuretice recunoscute.
Astringent, acest fruct este util în egală măsura în diaree și dizenterii.
Sunteți obosit, surmenat ? Aveti încredere în coacăzele negre, bogate în vitamina C.
Vitamina C pe care o conțin are o particularitate ce merită a fi
menționată: rezistă la căldură și la oxidare (cercetări efectuate de
Beauquesne și Fournier). Se pot deci pregăti, în perspectiva iernii,
delicioase dulcețuri remineralizante de coacăze negre.
Frunzele de coacăz negru sunt bogate în vitamina C și
conțin o substanță care mărește rezistența organismului la diverse
afecțiuni datorate anotimpului rece.
Eficiența lor se dovedește remarcabilă mai ales în tratamentul
reumatismului și al artrozei. Efectul antireumatic a fost dovedit în
1908 de către doctorul Huchard, a cărui rețetă v-o prezentăm: se pun 30 g
de frunze de coacăz negru într-un litru de apă rece, se lasă în apă
timp de o oră. Apoi se pun la foc mic, până încep să fiarbă. Se iau de
pe foc. Se mai lasă să infuzeze zece minute; se beau trei - patru cești
pe zi, înainte, după sau între mese.
|
|