marți, 30 iunie 2015

COACĂZE NEGRE - Ceai și dulceață

DULCEAȚĂ DE COACĂZE NEGRE

INGREDIENTE

- 400 g coacaze negre
- 400 g zahar
- putina apa

MOD DE PREPARARE


Se spală bine fructele și se curață de codițe. Se pun la fiert, la foc mic, împreună cu o jumătate de ceașcă de cafea cu apă. Se lasă să dea un clocot și se adaugă zahărul. Se amestecă în continuu, până când dulceața începe să se gelifieze (10-15 minute).

Se toarnă în borcane curate, care se înfiletează și se răstoarnă să se odihneasca pentru 10 minute pe capac. Se întorc borcanele și se păstrează la rece, în cămară.


COACĂZUL NEGRU

Anticii considerau coacăza neagră un fruct care favorizeaza longevitatea. Acest interes era justificat, deoarece coacăza neagră este bogată în vitamine și minerale și are, prin urmare, proprietăți terapeutice.
Coacăzele negre dezintoxica în profunzime. Nu trebuie să vă temeți să consumați un castronel (sau mai mult) cu coacăze negre dimineața, pe stomacul gol, apoi în timpul zilei, în mai multe reprize. Cura de coacăze negre este de folos persoanelor care suferă de artrită, de reumatism, de gută.

Coacăzele negre facilitează digestia, stimulează funcționarea ficatului, a pancreasului, a splinei și a rinichilor. Eliberează organismul de deșeuri și toxine și contribuie la scăderea acidului uric și a colesterolului.

Persoanele suferind de oligurie vor apela la coacăzele negre, pentru că aceste fructe au virtuți diuretice recunoscute.

Astringent, acest fruct este util în egală măsura în diaree și dizenterii.


Sunteți obosit, surmenat ? Aveti încredere în coacăzele negre, bogate în vitamina C.

Vitamina C pe care o conțin are o particularitate ce merită a fi menționată: rezistă la căldură și la oxidare (cercetări efectuate de Beauquesne și Fournier). Se pot deci pregăti, în perspectiva iernii, delicioase dulcețuri remineralizante de coacăze negre.

Frunzele de coacăz negru sunt bogate în vitamina C și conțin o substanță care mărește rezistența organismului la diverse afecțiuni datorate anotimpului rece.

Eficiența lor se dovedește remarcabilă mai ales în tratamentul reumatismului și al artrozei. Efectul antireumatic a fost dovedit în 1908 de către doctorul Huchard, a cărui rețetă v-o prezentăm: se pun 30 g de frunze de coacăz negru într-un litru de apă rece, se lasă în apă timp de o oră. Apoi se pun la foc mic, până încep să fiarbă. Se iau de pe foc. Se mai lasă să infuzeze zece minute; se beau trei - patru cești pe zi, înainte, după sau între mese.
Niciun comentariu :

Trimiteți un comentariu