INGHETATA DE VANILIE Timp de pregatire: 00:10 ore Timp de gatire: 00:15 ore Timp Total: 02:40 ore Numar portii: 6 portii Grad de dificultate: usor
INGREDIENTE •2 galbenusuri •2 oua intregi •1 praf de sare •400 de ml. de lapte •400 de grame de smantana pentru frisca •2 pastai de vanilie naturala •8-10 linguri de zahar (dupa gust)
PREPARARE
Pastaile
de vanilie se cresteaza pe lungime si se razuiesc cu varful cutitului
semintele. Semintele de vanilie impreuna cu pastaile se pun intr-o
craticioara impreuna cu laptele. Se incalzeste laptele pe foc pana cand
prinde pojghita la suprafata si e pe punctul de a da in clocot. Se trage
craticioara de pe foc si se acopera cu capacul. Se lasa in repaus timp
de 30 de minute dupa care se indeparteaza pastaile de vanilie (se poate
si strecura laptele pentru a indeparta semintele de vanilie).
In
timpul de repaus al laptelui cu vanilie, intr-un castron incapator se
bat ouale si galbenusurile cu praful de sare si cu tot zaharul pana cand
se formeaza o crema consistenta.
Laptele strecurat se toarna inapoi in craticioara si se infierbanta pe foc pana ce incepe sa dea in clocote mici.
Se
toarna laptele fierbinte deasupra cremei de oua, putin cate putin si
batand constant, pana cand se incorporeaza complet. Se transfera crema
de lapte si oua intr-o cratita si se pune pe foc mic, amestecand
constant, pana cand se ingroasa atat cat sa imbrace lingura cu care se
amesteca. Se toarna crema fluida obtinuta intr-un castron
incapator, se lasa sa se racoreasca putin si se adauga smantana pentru
frisca (nebatuta si neindulcita) amestecand pana cand se omogenizeaza
bine. Aceasta este compozitia de baza pentru inghetata, care se lasa sa
se raceasca pana la temperatura bucatariei, apoi se da la frigider timp
de cel putin 1-2 ore, preferabil peste noapte.
Crema de baza
foarte rece se toarna in aparatul de inghetata care in prealabil a fost
tinut la congelator timp de minimum 12 ore. Avantajul pregatirii
inghetatelor la masina de inghetata este ca inghetatele vor fi cremoase,
fara ace de gheata. Daca nu aveti un aparat de inghetata,
turnati crema de baza intr-un castron si dati-o la congelator pana
ingheata, tinand cont sa amestecati bine crema cu o furculita la fiecare
30-40 de minute, nepermitand sa se formeze cristale de gheata in
compozitie.La aparatul pentru inghetata dureaza 15-20 de minute pana
cand inghetata atinge consistenta potrivita, dupa care se transfera
intr-un castron/cutie cu capac si se pastreaza la congelator pana in
momentul servirii. sursa: http://www.retetecalamama.ro/retete-culinare/
|
|