marți, 17 mai 2016

UN ORAS PLIN DE ISTORIE: KOBLENZ din GERMANIA









Koblenz  este un oraș în Germania, landul Renania-Palatinat, având o populație de 112.167 locuitori.

Numele orașului vine din latinescul “Castellum apud Confluentes” (Castelul de la confluență), aici fiind locul de vărsare al râului Mosel în Rin.


Pe masura ce trenul serpuieste de-a lungul Rinului de la Mainz pana la Koblenz, ai senzatia ca te indrepti catre un taram de poveste. Treci pe langa mici orasele romantice cu un aer medieval, iar asezarile care impanzesc colinele dealurilor sunt strajuite de podgorii si livezi de pomi fructiferi.

Aflate in varful dealurilor, iti atrag privirea castelele pe care le vezi doar in cartile cu povesti. La toata aceasta magie se adauga faimoasa stanca a lui Lorelei, despre care legenda spune ca era o sirena care ii ademenea pe marinarii ce treceau pe langa stanca.  Calatoria cu trenul dureaza cateva ore de la Mainz pana la Koblenz, timp in care poti admira peisajul de vis si poti face chiar si poze.

Koblenz este al doilea oras ca marime din Rhineland-Palatnate. El si-a luat numele dupa un castel care a fost construit aici de catre romani, in secolul 9 i.e.n., “castellum apud confluentes”, care inseamna “castelul de la confluenta raurilor.” Inconjurat de patru munti si de un peisaj cu adevarat magnific, nu ai cum sa nu fi patruns de istoria aceastui oras vechi de 2000 de ani. Cu o cultura si un trecut bogat, aici exista o abundenta de monumente si cladiri istorice, biserici medievale, fortarete, turnuri, castele, palate si parcuri incantatoare. Orasul Koblenz a fost cucerit de catre franci, francezi si prusaci si a servit drept resedinta pentru regi, printi si imparati. Aici exista insa si multe zone moderne in care poti face cumparaturi sau poti bea o cafea la una dintre cafenelele elegante din zona.

Fa o plimbare de-a lungul bulevardului cunoscut sub numele de “Rheinanlagen” si admira privelistile, oprindu-te din cand in cand pentru a vedea statuile si monumentele din zona. Sus pe un deal, stand de straja Rinului, se afla cea mai impunatoare constructie din Koblenz, fortareata Ehrenbreitstein, care adaposteste un muzeu cu expozitii axate pe istorie si cultura. Aici poti lua telegondola care traverseaza Rinul, pana la fortareata.

Indreapta-te catre locul cunoscut sub numele de “Coltul german”, aflat la confluenta Rinului cu Moselul. Acest punct faimos este locul in care cele doua cursuri de apa se intalnesc si unde este turnata o placa imensa de beton care are forma unei nave de razboi. Aici se inalta un monument masiv, in varful caruia se afla statuia imparatului Wilhelm, calare pe calul sau.

Imensa statuie ecvestra a fost construita initial in anul 1897, dar a fost distrusa dupa cel de-al doilea razboi mondial, iar piedestalul sau a ramas gol, ca semn al impartirii Germaniei. Odata ce tara s-a unificat din nou, statuia a aparut la locul ei. Pentru a ajunge in varf, trebuie sa urci 107 trepte serpuitoare, dar de sus poti admira orasul vechi care se intinde de-a lungul raului Mosel.

De-a lungul cursului apei exista cateva cafenele si restaurante, asa ca opreste-te la locatia cu specific italian Amalfi si comanda o mancare traditionala delicioasa, “Kleines Putensteakmedalions”, Tession in Aprikosen Rahmssauce mit Krokettes und Kleiner salat  (pui in sos de caise). Koblenz este renumit pentru vinurile sale albe, dar poti servi si o bere Konigsbacher la una dintre berariile din partea locului. Regiunea este renumita pentru hameiul care creste aici si care o nota aparte de amareala berii.

Dupa pranz poti face o excursie pe Rin, la bordul unei ambarcatiuni, pentru a vedea mai de aproape castelele. Daca e soare si vremea e buna, poti sa-ti clatesti si mai bine ochii cu privelistea oferita de livezile de pomi fructiferi si podgoriile care se insira pe colina muntoasa paralela cu raul.

Vaporasul trece pe langa multe asezari fermecatoare si cateva castele. Cel mai spectaculos este Marksburg, cel mai mare castel medieval din Germania. El se afla in orasul Braubach si este construit in intregime din piatra alba, oferind imaginea unui castel din povesti.

Excursia pe Rin este cu adevarat fantastica. Daca ajungi aici, nici nu vei simti cand trece timpul, iar la final iti vei dori sa revii in aceste locuri, pentru a face un tur al Rinului de la izvoare pana la varsare, trecand prin multele orase din zona si admirand toate cele 32 de castele.


















În noiembrie 2011 s-au descoperit în Rin (care avea nivelul apei foarte scăzut) în dreptul Koblenzului, două bombe nedetonate datând din timpul celui de al Doilea Război Mondial. Cea mare era o bombă aeriană britanică grea de 1,8 tone. Pentru a fi detonate au trebuit mai întîi să fie evacuați circa 45.000 de locuitori din oraș (inclusiv spitale, cămine de bătrâni și o închisoare). A fost cea mai amplă acțiune de evacuare din Germania postbelică de până atunci. Bombele au putut fi detonate la 4 decembrie de către specialiși conform planului, fără ca populația să sufere pagube.








































































































































































































surse :

http://www.tuktuk.ro/2012/12/koblenz-orasul-bisericilor-fortificate-si-al-castelelor-medievale/

https://ro.wikipedia.org/wiki/Koblenz