Smochinii datează încă din perioada neoliticului și existența lor este atestată în anul 9200–9400 I.H. în Valea Iordanului.
De
fapt, smochinele sunt printre cele mai vechi plante cultivate de om și
se crede că sunt originare din Asia de Vest și Orientul Mijlociu.
Smochinele
sunt în ziua de azi privite doar ca niște fructe delicioase, însă în
trecut, smochinele, care sunt înrudite cu dudele, reprezentau deseori
prosperitatea, fertilitatea și chiar pacea, fiind deseori menționate în
Biblie.
Încă de acum o mie de ani smochinele erau apreciate atât pentru gust cât și pentru proprietățile lor nutriționale.
Medicii
arabi din Evul Mediu foloseau smochinele pentru curățarea stomacului și
intarirea corpului. După Platon, aceste fructe prețioase erau oferite
ca hrană atleților greci la sporturile olimpice pentru a le îmbunătăți
rezistența și performanțele.
În
prezent, știm că smochinele sunt printre cele mai alcaline fructe care
există, ceea ce le face extrem de utile în combaterea multor boli, mai
ales cancerul.
Smochinii
sunt niște arbori extraordinari. In condiții propice, un arbore poate
da fructe chiar și 200 de ani ! În ziua de azi există peste 1.000 de
specii diferite de smochine în întrega lume. Aceste fructe savuroase pot
fi consumate atât crude cât și uscate, însă conținutul nutritiv este
diferit.
SMOCHINELE CRUDE conțin:
•74 calorii
•19 grame carbohidrati
•7 grame proteine
•3 grame grasimi
•3 grame fibre
•232 miligrame potasiu (7 % DZ)
•1 miligram mangan (6 % DZ)
•7 micrograme vitamina K (6 % DZ)
•1 miligram vitamina B6 (6 % DZ)
•17 miligrame magneziu (4 % DZ)
•35 miligrame calciu (4 % DZ)
•1 miligrame tiamina (4 % DZ)
•142 UI vitamina A (3 % DZ)
•vitamina C (3 % DZ)
Pentru un aport mărit de elemente nutritive, se pot consuma 100 grame de SMOCHINE USCATE, care au următorul conținut:
•249 calorii
•9 grame carbohidrati
•3 grame proteine
•9 grame grasimi
•8 grame fibre
•5 miligrame mangan (26 % DZ)
•6 micrograme vitamina K (19 % DZ)
•680 miligrame potasiu (19 % DZ)
•68 miligrame magneziu (17 % DZ)
•162 miligrame calciu (16 % DZ)
•3 miligrame cupru (14 % DZ)
•2 miligrame fier (11 % DZ)
•67 miligrame fosfor (7 % DZ)
•1 miligrame vitamina B6 (6 % DZ)
•1 miligrame tiamina (6 % DZ)
•1 mg riboflavina (5 % DZ)
•5 miligrame zinc (4 % DZ)
Nota - DZ = doza zolnică
Smochinele sunt și o sursă bună de celuloză, pectină și acizi organici.
FRUNZELE
acestui arbore generos sunt folosite deseori în scopuri culinare sau
medicinale. Acestea conțin numeroase flavonoide și polifenoli, printre
care rutina, acidul galic, acidul clorogenic, acidul siringic, catehina
și epicatehina. Uleiurile extrase din frunze sunt cunoscute pentru
efectele lor fungicide și antibacteriene. Una dintre proprietățile cele
mai importante ale frunzelor de smochine este cea anti-diabet.
Frunzele
de smochin sunt cunoscute și pentru proprietățile lor de vindecare în
cancer, boala cardiacă, bronșita și alte infecții pulmonare, negi
genitali, furunculi și o gamă largă de infecții fungice, ciroză,
hemoroizi, tensiune mărită, viermii inelați, erupții cutanate, iritații
ale pielii și ulcere stomacale.
Gingașele
FRUCTE ale smochinului sunt și ele benefice pentru sănătate. Iată
câteva dintre uimitoarele proprietăți terapeutice ale acestor fructe.
BENEFICIILE PENTRU SĂNĂTATE ALE SMOCHINELOR
•ANTICANCER:
Studiile arată ca toți bolnavii de cancer, fără excepție, au un lucru
în comun - un pH foarte scăzut în sânge. Acest lucru înseamnă că au
corpul foarte acid, un mediu propice pentru tot felul de bacterii,
microbi și viruși. Pe de altă parte, se știe că niciun fel de boală nu
se poate dezvolta, răspândi sau agrava într-un corp alcalin. Iar
smochinele sunt printre cele mai alcaline fructe din câte există.
Smochinele mai conțin benzaldehida și glicozidă, un flavonoid cu
puternice efecte anticancer.
•PIERDEREA
ÎN GREUTATE: Smochinele sunt bune surse de fibre, importante pentru
pierderea în greutate. De altfel, studiile arată clar că fibrele
alimentare au un efect semnificativ asupra senzației de foame,
sațietății, a rezervelor de energie și a masei corporale și că pot ajuta
la pierderea în greutate, mai ales la obezi. Smochinele conțin atât
fibre cât și o enzima esențială pentru digestie, ficina, care ajută la
metabolizarea proteinelor . Ficina contribuie si la proprietățile
laxative ale smochinelor.
•TENSIUNE
MĂRITĂ: In cazul problemelor cu tensiunea, smochinele pot fi de mare
ajutor pentru normalizarea acesteia. Sunt bogate în potasiu, un mineral
de bază în combaterea hipertensiunii.
•ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE:
Ca multe alte fructe, smochinele sunt bogate în antioxidanți ca
flavonoide, polifenoli și antocianine. Antioxidanții sunt cunoscuți
pentru efectele lor puternice de neutralizare a efectelor radicalilor
liberi, care pot accelera semnificativ procesul de îmbătrânire și pot
favoriza apariția bolilor.
•PROTEJEAZĂ
VEDEREA: Studiile arată că sunt necesare cel puțin 3 porții de fructe
pe zi pentru reducerea riscului de degenerare maculară asociată cu
vârsta, cauza principală a pierderii vederii la adulții vârstnici. In
acest fel se reduce riscul cu 36 %, comparativ cu un consum sub 1.5
porții de fructe pe zi. Câteva smochine pe zi pot contribui substanțial
la îmbunătațirea vederii.
•TRATEAZĂ
BOLILE: Studiile arată că smochinele sunt foarte bune în tratarea unor
boli precum anemie, cancer, diabet, lepră, boli hepatice, paralizie,
boli de piele și ulcere. Studiile arată că smochinele sunt atât de
eficiente încât pot fi folosite pentru producerea de noi medicamente.
•STIMULEAZĂ
SISTEMUL IMUNITAR: Smochinele stimulează imunitatea. Doar câteva
smochine pe zi sunt suficiente pentru menținerea corpului sănătos și în
putere.
•MENȚIN
PIELEA TÂNĂRĂ ȘI FRUMOASĂ: numeroase studii arată că extractul din
frunză de smochin are un mare potențial de reducere a ridurilor -
scăzând lungimea și adâncimea ridurilor faciale, și extractele din
smochine au dovedit că pot reduce pigmentarea, acneea și chiar și
pistruii.