duminică, 14 februarie 2021

BENEFICIILE SMOCHINELOR



BENEFICIILE  SMOCHINELOR


Smochinii datează încă din perioada neoliticului și existența lor este atestată în anul 9200–9400 I.H. în Valea Iordanului.

De fapt, smochinele sunt printre cele mai vechi plante cultivate de om și se crede că sunt originare din Asia de Vest și Orientul Mijlociu.

Smochinele sunt în ziua de azi privite doar ca niște fructe delicioase, însă în trecut, smochinele, care sunt înrudite cu dudele, reprezentau deseori prosperitatea, fertilitatea și chiar pacea, fiind deseori menționate în Biblie.
 
Încă de acum o mie de ani smochinele erau apreciate atât pentru gust cât și pentru proprietățile lor nutriționale.

Medicii arabi din Evul Mediu foloseau smochinele pentru curățarea stomacului și intarirea corpului. După Platon, aceste fructe prețioase erau oferite ca hrană atleților greci la sporturile olimpice pentru a le îmbunătăți rezistența și performanțele.

În prezent, știm că smochinele sunt printre cele mai alcaline fructe care există, ceea ce le face extrem de utile în combaterea multor boli, mai ales cancerul.
Smochinii sunt niște arbori extraordinari. In condiții propice, un arbore poate da fructe chiar și 200 de ani ! În ziua de azi există peste 1.000 de specii diferite de smochine în întrega lume. Aceste fructe savuroase pot fi consumate atât crude cât și uscate, însă conținutul nutritiv este diferit. 

SMOCHINELE CRUDE conțin:

•74 calorii
•19 grame carbohidrati
•7 grame proteine
•3 grame grasimi
•3 grame fibre
•232 miligrame potasiu (7 % DZ)
•1 miligram mangan (6 % DZ)
•7 micrograme vitamina K (6 % DZ)
•1 miligram vitamina B6 (6 % DZ)
•17 miligrame magneziu (4 % DZ)
•35 miligrame calciu (4 % DZ)
•1 miligrame tiamina (4 % DZ)
•142 UI vitamina A (3 % DZ)
•vitamina C (3 % DZ)
 
Pentru un aport mărit de elemente nutritive, se pot consuma 100 grame de SMOCHINE USCATE, care au următorul conținut:

•249 calorii
•9 grame carbohidrati
•3 grame proteine
•9 grame grasimi
•8 grame fibre
•5 miligrame mangan (26 % DZ)
•6 micrograme vitamina K (19 % DZ)
•680 miligrame potasiu (19 % DZ)
•68 miligrame magneziu (17 % DZ)
•162 miligrame calciu (16 % DZ)
•3 miligrame cupru (14 % DZ)
•2 miligrame fier (11 % DZ)
•67 miligrame fosfor (7 % DZ)
•1 miligrame vitamina B6 (6 % DZ)
•1 miligrame tiamina (6 % DZ)
•1 mg riboflavina (5 % DZ)
•5 miligrame zinc (4 % DZ)

Nota - DZ = doza zolnică

Smochinele sunt și o sursă bună de celuloză, pectină și acizi organici.

FRUNZELE acestui arbore generos sunt folosite deseori în scopuri culinare sau medicinale. Acestea conțin numeroase flavonoide și polifenoli, printre care rutina, acidul galic, acidul clorogenic, acidul siringic, catehina și epicatehina. Uleiurile extrase din frunze sunt cunoscute pentru efectele lor fungicide și antibacteriene. Una dintre proprietățile cele mai importante ale frunzelor de smochine este cea anti-diabet.

Frunzele de smochin sunt cunoscute și pentru proprietățile lor de vindecare în cancer, boala cardiacă, bronșita și alte infecții pulmonare, negi genitali, furunculi și o gamă largă de infecții fungice, ciroză, hemoroizi, tensiune mărită, viermii inelați, erupții cutanate, iritații ale pielii și ulcere stomacale.

Gingașele FRUCTE ale smochinului sunt și ele benefice pentru sănătate. Iată câteva dintre uimitoarele proprietăți terapeutice ale acestor fructe.

BENEFICIILE PENTRU SĂNĂTATE ALE SMOCHINELOR

•ANTICANCER: Studiile arată ca toți bolnavii de cancer, fără excepție, au un lucru în comun - un pH foarte scăzut în sânge. Acest lucru înseamnă că au corpul foarte acid, un mediu propice pentru tot felul de bacterii, microbi și viruși. Pe de altă parte, se știe că niciun fel de boală nu se poate dezvolta, răspândi sau agrava într-un corp alcalin. Iar smochinele sunt printre cele mai alcaline fructe din câte există. Smochinele mai conțin benzaldehida și glicozidă, un flavonoid cu puternice efecte anticancer. 

•PIERDEREA ÎN GREUTATE: Smochinele sunt bune surse de fibre, importante pentru pierderea în greutate. De altfel, studiile arată clar că fibrele alimentare au un efect semnificativ asupra senzației de foame, sațietății, a rezervelor de energie și a masei corporale și că pot ajuta la pierderea în greutate, mai ales la obezi. Smochinele conțin atât fibre cât și o enzima esențială pentru digestie, ficina, care ajută la metabolizarea proteinelor . Ficina contribuie si la proprietățile laxative ale smochinelor.

•TENSIUNE MĂRITĂ: In cazul problemelor cu tensiunea, smochinele pot fi de mare ajutor pentru normalizarea acesteia. Sunt bogate în potasiu, un mineral de bază în combaterea hipertensiunii.

 •ANTI-ÎMBĂTRÂNIRE: Ca multe alte fructe, smochinele sunt bogate în antioxidanți ca flavonoide, polifenoli și antocianine. Antioxidanții sunt cunoscuți pentru efectele lor puternice de neutralizare a efectelor radicalilor liberi, care pot accelera semnificativ procesul de îmbătrânire și pot favoriza apariția bolilor. 

•PROTEJEAZĂ VEDEREA: Studiile arată că sunt necesare cel puțin 3 porții de fructe pe zi pentru reducerea riscului de degenerare maculară asociată cu vârsta, cauza principală a pierderii vederii la adulții vârstnici. In acest fel se reduce riscul cu 36 %, comparativ cu un consum sub 1.5 porții de fructe pe zi. Câteva smochine pe zi pot contribui substanțial la îmbunătațirea vederii.

•TRATEAZĂ BOLILE: Studiile arată că smochinele sunt foarte bune în tratarea unor boli precum anemie, cancer, diabet, lepră, boli hepatice, paralizie, boli de piele și ulcere. Studiile arată că smochinele sunt atât de eficiente încât pot fi folosite pentru producerea de noi medicamente. 

•STIMULEAZĂ SISTEMUL IMUNITAR: Smochinele stimulează imunitatea. Doar câteva smochine pe zi sunt suficiente pentru menținerea corpului sănătos și în putere.

•MENȚIN PIELEA TÂNĂRĂ ȘI FRUMOASĂ: numeroase studii arată că extractul din frunză de smochin are un mare potențial de reducere a ridurilor - scăzând lungimea și adâncimea ridurilor faciale, și extractele din smochine au dovedit că pot reduce pigmentarea, acneea și chiar și pistruii.

Smochinele sunt benefice pentru sanatate, indiferent ca sunt consumate crude sau uscate.

Când SE ALEG fructele trebuie evitate cele care prezintă urme de mucegai sau decolorare.

Fructele proaspete sunt disponibile între lunile iunie și octombrie.

Smochinele mai coapte au și un conținut mai mare de antioxidanți. Fructele coapte se pot păstra la frigider până la 3 zile. Înainte de consum se recomandă să fie spălate bine.

Sursa: