miercuri, 20 iunie 2012

GEORGIA - superbe imagini






Georgia (numită și Gruzia) este o țară în regiunea Caucazului de Eurasia. Situat la conjunctura din Europa de Est și Asia de Vest, este delimitată la vest de Marea Neagră , la nord de Rusia , la sud de Turcia și Armenia și la est de Azerbajdjan . Georgia ocupa un teritoriu de 69,700 km ², iar populația sa este de 4.3 milioane de locuitori. În prezent este membru al Organizației Națiunilor Unite,  Consiliului Europei, Organizația Mondială a Comerțului, Organizației de Cooperare Economică la Marea Neagră și GUAM Organizația pentru Democrație și Dezvoltare Economică. Țara dorește să adere la NATO și Uniunea Europeană. 


Localizare

Sud-vestul Asiei ,se întinde de-a lungul coastei Mării Negre,  între Turcia, Rusia, Armenia și Azerbajdjan.

Suprafață

Total: 69.700 km²
uscat: 69.700 km²
apă: 0 km²

Frontiera maritimă


310 kilometri,la Marea Neagră 

Climat

Cald și plăcut; Mediteranean, asemănător celui subtropical pe țărmul Mării Negre

Relief: În mare parte muntos, cu munții Marii Caucaz  în nord și munții Micii Caucaz în sud; Kolkhet'is Dablobi (Câmpia Kolkhida)  se întinde spre Marea Neagră în vest; bazinul râului Mtkvari  în est; Soluri fertile pe văile râurilor, în câmpiile inundabile și pe colinele din Câmpiile Kolkhida.


Georgia este împărțită în 11 provincii, 53 de orașe și 2 republici autonome, din care una și-a proclamat unilateral independența.

Capitala (și cel mai mare oraș - Tbilisi
Limba oficială - Georgiană

Sistem politic - Republică constituțională
Zi națională (Independența) - 9 aprilie 1991 - de la Uniunea Sovietică

(sursă: Wikipedia)