PLĂCINTĂ CU DOVLEAC
INGREDIENTE
Pentru aluat:
1 ou
75 g zahăr
100 g unt(82%)
200 g iaurt cremos
un praf sare
2 plicuri zahăr vanilat
1 linguriță esență de vanilie
1/2 plic praf de copt
un vârf cuțit bicarbonat de sodiu
500-550 g făină
Pentru umplutura de dovleac:
1 kg dovleac plăcintar
3 plicuri zahăr vanilat
2 plicuri zahăr cu scorțișoară
2 linguri gris
MOD DE PREPARARE
Curățăm dovleacul, îl tăiem în cuburi și presărăm zahărul peste el.
Îl lăsăm așa 20-30 de minute, amestecând din când în când cubulețele cu zahărul, până acesta din urmă se diluează și se formează puțin sirop.
Transferăm vasul pe foc și amestecăm ușor cubulețele de dovleac, până încep să se pătrundă, dar doar o idee.
Le răsturnăm într-o sită și așteptăm să se scurgă siropul format.
Pentru aluat, frecăm untul moale cu zahărul, adăugăm oul, sarea și iaurtul și omogenizăm.
După adăugarea iaurtului, adăugăm bicarbonatul, pentru a se stinge ajutat de aciditatea iaurtului, apoi încorporăm făina amestecată cu praful de copt.
Vom obține un aluat ușor moale și elastic, pe care îl lăsăm să se odihnească la loc rece, 15 minute, apoi îl împărțim în două părți, dar nu egale.
Întindem prima foaie în tava ușor unsă cu ulei sau unt și o înțepăm din loc în loc cu o furculiță.
Peste foaie, presărăm 2 linguri de gris, pentru a absorbi surplusul de sirop de la dovleac, apoi întindem umplutura de dovleac și presărăm zahăr vanilat și zahăr cu scorțișoară, sau chiar pulbere de scorțișoară.
Deasupra întindem cea de-a doua foaie, pe care mai întâi o vom întinde pe masa înfăinată, apoi o rulăm pe sucitorul de aluat și o transferăm peste umplutura din tavă.
Coacem plăcinta cu dovleac, în cuptorul preîncălzit la 180 de grade, până se rumenește bine la suprafață( 35-40 minute, maxim).
O lăsăm apoi să se tempereze, o pudrăm cu zahăr și scorțișoară și o porționăm, urmând să o servim cu mare poftă.
Merge așa de bine cu un pahar de iaurt, dar și cu cafea sau ceai.
|
|