SAREA - consumată moderat sau renunțare totală ?
A ne educa și a alege conștient, cu creierul, ceea ce mâncăm, felul cum mâncăm, ține de fiecare în parte. Informatia există!
Cauzele importante ale tulburărilor de imunitate:
- sterilitate excesivă;
- abuzul de lapte, zahăr și proteine,
- lipsa soarelui
- și o cantitate mare de sare.
Toți acești factori sunt ușor de gestionat și corectarea lor nu necesită cheltuieli semnificative.
Avertismentul
“Excesul de sare, zahăr și grăsimi dăuneaza grav sănătății” intens
mediatizat, dar prea puțin explicat de către promotorul său, Ministerul
Sănătății, acesta a ajuns - din păcate - să fie ignorat.
Dintre cele 3 ingrediente - sarea este considerată, de către majoritatea celor mai puțin avizați, “răul cel mai mic”.
Excesul
de sare în organism este în prezent un subiect extrem de controversat,
aportul extra de sare fiind considerat factor determinant al multor
probleme de sănătate. Cu toate că dezbaterile asupra acestui subiect nu
au ajuns încă la un rezultat clar, se recomandă, în continuare, un
consum responsabil de sare. Din păcate, este destul de greu să măsurăm
cantitatea de sare pe care o ingerăm. Dacă atunci când gătim evităm să
punem sare sau punem cu moderație, iată că problema se ridică la
alimentele cumpărate din comerț, fie că vorbim de semipreparate, fie de
celelalte. Conform mai multor studii, oamenii consumă de doua ori mai
multă sare decât are nevoie organismul în mod normal.
Cum știi că mănânci prea multa sare?
Primul și cel mai grav simptom este hipertensiunea arterială,
însă, dacă ești tânăr, poți să nu observi acest aspect. Ține cont că
setea excesivă este un prim simptom care trebuie să te alarmeze. Dacă ai
prea multă sare în organism, acesta vă solicită apă pentru a dizolva
sodiul în exces. Balonarea este un alt simptom care poate traduce un
exces de sare în corp. De asemenea, un alt semnal de alarmă sunt
arsurile la urinare dar și petele albe care rămân pe suprafața pielii în
urma apăsării sau strângerii.
Cât este de dăunătoare sarea în cantități mari?
Sarea
ingerată în cantități mari devine periculoasă, în primul rând pentru
presiunea sangvină, fiind considerată o cauză importantă a
hipertensiunii arteriale. In acest context, sarea se face vinovată și de
apariția bolilor cardiovasculare, de exemplu a insuficienței cardiace,
și a accidentului vascular cerebral. De asemenea, medicii corelează
excesul de sare cu colesterolul mărit, edemul și afecțiunile la rinichi,
în special a insuficienței renale, cu atât mai mult cu cât rinichii
sunt responsabili de reglarea nivelului de sodiu din corp. Totodată,
consumul în exces de sare mărește pierderea calciului prin urină ceea
ce, în timp, conduce la carențe și la fragilizarea oaselor, ceea ce se
va traduce, odată cu înaintarea în vârstă, prin dezvoltarea
osteoporozei.
Este sarea cu adevărat nocivă pentru organismul nostru ?
Totul
depinde în mod esențial de cantitate. Fiind indispensabilă
supraviețuirii organismului și bunei sale funcționări, aportul său în
cantități mici este absolut necesar.
Pe
de altă parte, în cantitate mare sarea poate avea efecte foarte
neplăcute, sau chiar severe: - reține în mod excesiv apa în țesuturi și
contribuie, astfel, la acumularea de kilograme nedorite; - “umflă”
picioarele, dând senzația de “picioare grele”, obosite; - crește
tensiunea arterială; - ca factor de creștere a tensiunii arteriale, este
unul dintre principalii responsabili cu declanșarea și/sau agravarea
bolilor cardiovasculare. Consumul excesiv de sare reprezintă - conform
estimărilor medicilor britanici - elementul care contribuie în mod
decisiv la declanșarea a aproape 100 de mii de atacuri de cord și
atacuri cerebrale pe an, la nivel global; - tot din cauza efectului de
creștere a tensiunii arteriale, excesul de sare agravează și accelerează
degradarea sistemului cardiovascular manifestată în urma instalării
diabetului.
De
ce se face tot acest tam-tam despre efectele nocive ale consumului de
sare, dacă ele apar doar în cazul excesului, și nu se pune în egală
măsura accentul pe faptul că sarea - în cantități mici - este foarte
importantă pentru sănătatea noastra ? Această continuă “acuzare” a sării
în mass-media pentru efectele sale nocive (fără a se spune că sarea
consumată în cantități reduse este sănătoasă) nu aduce, de fapt, riscuri
pentru consumatori și este, realmente, pe deplin justificată.
Explicația ? Marea majoritate a populației consumă sare în exces față de
nevoile reale ale organismului (ca urmare a cantităților de sare
adăugate în preparatele din comerț, dar și a cantității “normale” puse
în mâncare pentru a-i da gust), în timp ce pentru oricare dintre noi ar
fi aproape imposibil să ajungă la un deficit semnificativ de sare
(dincolo de faptul că o întâlnim în preparatele alimentare, sarea se găsește în mod natural în legume, fructe, lapte, apă minerală etc.).
Ce
înseamnă, de fapt, “exces de sare”? Care este doza zilnică recomandată
de sare? Din păcate, nu există un răspuns universal valabil. Ca orice
doză zilnică necesară (și chiar mai mult decât în cazul multor altor
substanțe), cantitatea “optimă” de clorură de sodiu (sare) diferă în
funcție de mai mulți factori: masa corporală, tensiunea arterială și
starea de sănătate a sistemului cardiovascular, procentul de țesut
adipos, condițiile meteo-climaterice etc. Orientativ, o persoană
sănătoasă, cu masa corporala medie ar trebui să nu depășească 2,5 grame
de sare pe zi (dacă este femeie), sau 3,5 grame (dacă este bărbat).
Aceste cantități reprezintă niște valori maxime recomandate pe care, din
păcate, aproape toți le depășim. In general, un consum sub aceste
valori (de ordinul a 2 grame pe zi sau chiar mai puțin) nu ne afectează
sănătatea ori forma fizică.
Sugestii practice ca să reduci consumul de sare:
1) Folosește o cantitate ceva mai ridicată de condimente iuți și acre. Lămâia poate să suplinească, parțial, sarea;
2) Înlocuiește, pe cât posibil, conservele cu produse proaspete/gătite de tine;
3)
Alege cașul dulce sau doar foarte puțin sărat în locul brânzei sărate
(în fond, dacă simți nevoia poți oricând să adaugi sare atunci când
mănânci, fără ca gustul să aibă de suferit față de cazul în care brânza
ar fi fost de la început mai sărată). Dacă ții neapărat să mănânci o
brânză grasă (aceste brânzeturi sunt în general sărate), poți să alegi
brânză de burduf: ai mai puțină sare și mai multă aromă!
Important: urmând aceste sfaturi / sugestii inima ta va fi într-o formă mai bună pentru mai multă vreme!
surse :
https://www.naturalplus.ro/
|
|
|
|
|