miercuri, 27 ianuarie 2021

EL ALTO - orașul plin de culoare din BOLIVIA

 




Bolivia este o țară uimitoare și pitorească situată în partea centrală a Americii de Sud. Nu este un ținut spălat de mare, iar majoritatea așezărilor sunt situate la altitudini mari - fie în dealuri, fie în munți. Populația este predominant indiană (indieni sud-americani), prietenoasă, iubitoare de pace și liniște. Este extrem de interesant să călătorești aici - totul din jur este atât de neobișnuit și autentic. Natura este plină de frumusețe, arhitectura și tradițiile localnicilor uimesc, iar locuitorii înșiși își demonstrează prietenia și bunăvoința față de toată lumea. În Bolivia se află unul dintre cele mai înalte orașe de pe Pământ și se numește El Alto. 

El Alto este unul dintre cele mai înalte orașe din lume, situat la 4.150 metri deasupra nivelului mediu al mării. Este unul dintre orașele cu cea mai rapidă creștere din Bolivia, datorită tendinței migrației din zonele rurale ale Boliviei către regiunea La Paz, care a început cu reforma rurală din 1952 și a crescut în ultimii 10 ani. Unii migranți spun că dificultatea de a cultiva culturi în mediul rural i-a determinat să se mute în oraș 






Așezarea s-a ridicat la o altitudine de patru mii de metri mai mult de acum un secol. Inițial, a fost o mahala, dar ulterior s-a transformat atât de mult, încât a primit statutul de metropolă și al doilea oraș ca populație din țară.









Cu toate acestea, schimbările au afectat nu numai în El Alto, ci în întregul stat. Acestea sunt legate de schimbarea guvernului. Ascensiunea la putere a președintelui Evo Morales a dus la creșterea economică, oamenii au început să se simtă mai încrezători, iar nivelul sărăciei a scăzut cu aproape o treime. Arhitectul local Freddie Mamani Silvestre a decis să sprijine schimbările din țară și a început să creeze proiecte de clădiri care au devenit un simbol al prosperității, vieții noi și încrederii în viitor. Treptat, locuințele plictisitoare gri, una după alta, au început să se transforme în clădiri strălucitoare, extraordinare, iar în curând El Alto a câștigat faima ca un minunat oraș „extraterestru”, unde peisajele plictisitoare ale lanțurilor montane sunt înseninate cu mii de case viu colorate.









Mulți bolivieni și-au îmbunătățit atât de mult averea, încât își permit să își construiască propria casă scumpă. Apropo, proiectele „extraterestre” ale arhitectului costă de la 300 la 600 de mii de dolari. Parcă avem și noi niște....oameni bogați cu case somptuoase....









În ciuda prețului „mușcător” și a unui număr mare de condamnări împotriva aspectului excesiv de apăsător al clădirilor, casele sunt extrem de populare. Locuitorii din El Alto cred că acesta este propriul lor stil de oraș, un loc în care domnește în fiecare zi o sărbătoare a culorilor vibrante.