Nardeen este o cetate în formă de stea , în Țările-de-Jos și este unul din puținele bastioane olandeze supraviețuitare și singurul castel din Europa cu ziduri duble și șanțuri.
Modernul Naarden a eliminat fortificațiile , meterezele și canalurile - în sensul lor de protecție - și a fuzionat cu vecinul său, orașul Bassem.
Naarden a fost fondat în secolul al XIII-lea și timp de șapte secole de la această dată a servit ca punct strategic pe harta războaielor dintre Olanda, Germania și Anglia.
Spledidul și atât de ineditul oraș fortificat Naarden - este important mai ales pentru două lucuri: extraordinar de frumoasa și simetrica sa formă și pentru fortificațiile care se află și astăzi într-o formă excelentă.
Forma cetății seamănă cu o stea cu șase colțuri, în formă de săgeată pe margini.
În secolul al 13-lea Naarden a fost un oraş mic fortificat pe teren între mare şi mlaștinile râului Vechta. Astfel, micul orășel de-atunci era singura poartă de legătură a Amsterdamului cu partea de est dar, pe vremea aceea nimeni nu a găsit de cuviință să aloce banii necesar fortificării orașului - era constituit mai ales ca un punct de comerț. Se va vedea mai târziu că orașul era astfel vulnerabil la atacuri.
Absenţa unui sistem defensiv formidabila dus ca în secolul al XVII-lea, Ludovic al XIV-lea (regele francez, desigur) a cucerit acest oraș care pentru o perioadă s-a aflat sub pavilion francez - într-o perioadă în care Țările de Jos erau o importantă componentă a economiei Europei acelor vremi - așadar, Ludovic a avut beneficii pe mai multe planuri cucerind cetatea .
Ludovic a capturat Utrecht şi a făcut-o bază pentru incursiuni în ţară, dar întreprinderea lui nu a reușit datorită mlaștinei cu care soldații francezi nu erau obișnuiți. Prin 1673 Naarden trece din nou în mâinile olandezilor și tot atunci clădirea, cetatea a fost construită în forma de astăzi - formă care a făcut-o atât de renumită.
În secolul al XIX-lea, clădirea a suferit modificări esențiale și s-a transformat într-o adevărată cetate cu adăposturi noi și barăci pentru soldați și multe arsenale pentru armată. În acest secol, puterea de foc a artileriei a crescut extrem de mult și astfel, locul zidurilor de aăpost (cetate ofensivă) a fost luat de construcții pentru raidurile artileriei - veți vedea tunuri imense care mai există și astăzi.
După primul război mondial, Armata s-a mutat mai aproape de depozitul de deșeuri și nu s-a mai simțit atât de acut ca orașul să fie o adevărată fortăreață.
Într-unul din bastioanele cetății se află un muzeu superb unde puteți afla foarte multe lucruri despre trecutul istoric și militar al orașului.
Muzeul oferă, de asemenea, acces la toate tunelurile şi temniţele,și este imperios necesar să le vizitați dacă doriți să știți cum arată o adevărată cetate. Dar și fanii plimbărilor cu barca își pot împlini acest capriciu.
Naarden este un sistem de tuneluri subterane .Fotografia arată segmentele superioare ale sistemului de ventilaţie
Periodic, au loc trageri cu arme - salve de tun - pentru a accentua latura istorică atât de atractivă a orașului și desigur, la anumite festivități.
Un.....”localnic”
Ghidul care povestește vizitatorilor despre istoria orașului
Biserica Sfântul Vitus
Interiorul bisericii
Emblema orașului Naarden
Mânerele ușilor care pe atunci erau mult mai mari decât actualele ....ca de castel, nu ?
Scenă plină de dramatism din istoria orașului
Bicicletele sunt la mare preț - dar asta știam cu toții, nu-i așa ? La noi....nu sunt acele benzi care sunt atât de necesare...
Aveți dreptate....pe care șosele ? Ce străzi ?
Aveți dreptate....pe care șosele ? Ce străzi ?
Anual, în Naarden are lof Festivalul Artei Fotografice - faptul că este vorba de o fortăreață de un asemenea pitoresc, sporește valoarea estetică a fotografiilor.
În plus, tot aici au loc expoziții de mașini rare - cea din imagine este o expoziție Porsche și evident, se pot cumpăra aceste superbe rarități.
Nu întâmplător, în 2010 mașinile Porsche au fost recunoscute ca fiind cele mai fiabile din lume
Datorită formei sale, în timpul celui de-al doilea război mondial, orașul Naarden a fost un punct de adunare al avioanelor Aliaților după raidurile deasupra Germaniei.