vineri, 10 august 2018

DULCEAȚĂ DIN PERE DE VARĂ


Depositphotos_24150575_m-2015 (700x466, 266Kb)





 CANTITĂȚI :

 - 1 kg pere ( sau alte fructe, curăţate de sâmburi ), NU foarte coapte ( pentru ca să NU se zdrobească ) - se pot folosi şi pere nedecojite 

 - 1 kg zahăr

 - 1 l apă

-  zeama de la un sfert ( sau o jumătate ) de lămâie ( depinde cât este de mare ), sau un sfert de linguriţă de sare de lămâie

 - 1-2 tablete aspirină ( acid acetilsalicilic ), sau conservant ( saliţir/szalicil )

 - borcane cu capac ( cu filet ).


 PREPARARE :

 Din apă + zahăr se face un sirop care se fierbe cam 30 minute până se "leagă" ( devine mai gros ) ca mierea de albine ( dar NU foarte gros deoarece prin răcire se mai încheagă ).

În momentul în care s-a legat siropul, se adaugă fructele/perele tăiate jumătăţi sau sferturi, în funcţie de cât de mari sunt.

 Se adaugă şi zeama de lămâie ( sau sarea de lămâie ), precum şi aspirina ruptă în sferturi.

 Se fierbe foarte PUŢIN ( maxim 15 minute ) - doar până se împrăştie spuma - şi se amestecă foarte UŞOR pentru ca să NU se zdrobească fructele.

 Siropul/dulceaţa se poate "verifica" picurând câţiva stropi de sirop pe o farfurie întinsă ( rece ), se lasă 5 minute : dacă se înclină farfuria la orizontală, acei stropi trebuie să se prelingă foarte încet/uşor ( ca la mierea de albine ).

 În acel moment se ia de pe foc şi se toarnă fierbinte în borcane, apoi se lasă să se răcească până în următoarea zi, când se pune capacul şi se închid ermetic.

 Se depozitează în cămară/pivniţă, la loc răcoros şi întunecos.

 Se poate păstra chiar şi 3-5 ani FĂRĂ să se strice sau să-şi schimbe aroma/gustul.


Анимашки ЕдаАнимашки ЕдаАнимашки Еда