vineri, 6 decembrie 2019

BENEFICIILE CĂTINEI




CĂTINA


Cătina este o plantă spinoasa care crește în Europa și Asia. Uleiul din boabe de cătină este extras din pulpa fructelor sau din semințe.

Studiile clinice și cele știintifice din secolul XX confirmă numeroasele beneficii nutriționale ale uleiului de cătină.

Cătina este cunoscută și drept “ginseng românesc”, crește sub forma unui arbust ce poate ajunge la înălțimi de 3-4 metri. Fructele de cătină sunt de culoare portocalie, sub forma de boabe mici, și au un gust acrișor-amărui.

Ele conțin foarte multe vitamine și minerale: vitaminele A, B1, B2, E, K, potasiu, calciu, fier, magneziu, și multe altele. Vitamina C este de asemenea găsită în fructele de cătină în cantitate mai mare decât în citrice sau măceșe, dând gustul acrișor și îmbunătățind imunitatea.



SCĂDEREA  ÎN  GREUTATE  


Recent s-a confirmat contribuția pe care o are cătina în scăderea în greutate. Cătina conține acizi grași omega-7 care transmit corpului să renunțe la stocarea oricărui surplus de grăsime. In esență, acest lucru înseamnă că cei care consuma boabe de cătină vor observa cum grăsimea lor se ''topeste''.


IMUNITATE 


Fructul cătinei, mic și de culoare galben-portocaliu, este o sursă bogată de vitamine, aminoacizi, acizi grași și alte 27 de oligoelemente. Uleiul de cătina conține 106 nutrienți și substanțe bioactive cunoscute, printre care și vitaminele A, C și E, polifenoli, carotenoide, flavonoide, acizi grași esențiali și oligoelemente, inclusiv zinc, seleniu, mangan și fier. Multe dintre aceste elemnte constitutive ajută la construirea, consolidarea și îmbunătățirea sistemului imunitar.


ANTICANCER 


Nutrienții din uleiul de cătină au proprietăți integrative anticancer. Aceștia blochează efectele cancerigene ale anumitor substanțe și previn creșterea celulelor canceroase.

Antioxidanții din ulei împiedică acțiunea radicalilor liberi, dar și formarea de celule canceroase. Uleiul din semințe de cătina amplifică și întărește rezistența organismului la mutațiile canceroase.


SĂNĂTATEA GASTRO- INTESTINALĂ     


Uleiul de cătină conține numeroase substanțe antiinflamatorii și antiulceroase, oferind multiple beneficii sănătății gastrointestinale. Studiile de laborator confirmă eficacitatea uleiului din semnițe de cătină în tratamentul ulcerelor gastrice. Acest ulei are rol de strat de protecție în interiorul stomacului și intestinelor și previne efectele dăunătoare ale agenților patogeni.


BENEFICII  CARDIOVASCULARE 


Bolile cardiovasculare sunt strâns legate de acțiunea radicalilor liberi asupra arterelor și de nivelul ridicat de colesterol din sânge. Uleiul de cătină minimalizează efectele negative ale radicalilor liberi și scade valoarea grăsimilor din sânge.

Este o sursă bogată de acizi grași recomandați pentru sănătatea inimii, în special acid oleic și acid linoleic. Ambele sunt cunoscute pentru rolul lor de a reduce colesterolul, de reglare a tensiunii arteriale și de inhibare a agregării trombocitelor.


PIELE  SĂNĂTOASĂ 

Uleiul de cătină este utilizat pe scară largă pentru tratarea diferitelor afecțiuni ale pielii, inclusiv arsuri, eczeme, psoriazis, dermatite, arsuri, răni, degerături, leziuni în urma radioterapiei și a chirurgiei cosmetice. Uleiul de cătină ajută la estomparea ridurilor și simptomelor specifice pielii îmbătrânite.

Uleiul de cătină diminueaza inflamația, cicatricile, umflăturile, hrănește pielea, o catifelează și crește rezistența pielii, dar și pe cea a pereților celulelor și vaselor de sânge.

Pe plan intern, uleiul de cătină echilibrează și reglează acțiunea glandelor endocrine, susține sistemul imunitar, gastrointestinal și cardiovascular și încetinește moartea celulelor, îmbunătățind starea generală de sănătate.

Cătina utilizată, atât intern, cât și extern ajută la tratarea acneei. Administrat pe cale orală, uleiul de cătină are efect antiinflamator, echilibrează și reglează sistemul hormonal și pe cel imunitar. Aplicată local, cătina catifelează pielea, reduce cicatricile vizibile, umflăturile și inflamația.


CUM  PUTEM  PREPARA  CĂTINA ?


Există multe feluri de a prepara cătina pentru a o consuma. Una dintre cele mai răspândite rețete este cătina cu miere și nu trebuie decât să amesteci într-un borcan mare (de preferat de 800 ml) părți egale de fructe de cătină și miere, iar apoi le lași la macerat cel putin 2-3 săptămâni. Din acest preparat se poate consuma câte o linguriță pe zi, mai ales în perioada rece când gripa și răceala se instaleaza mai ușor.

Dacă doriți să adăugați și mai multe beneficii acestui preparat, puteți adăuga aloe vera (100 ml), polen (3 - 4 linguri), pastă de usturoi (50ml). Toate aceste ingrediente sporesc efectul natural al cătinei.

O altă formă în care cătina poate fi consumată este infuzia cu fructe uscate de cătina. Peste 1-2 lingurițe de fructe uscate de cătină se adaugă o cană de apă fierbinte, se lasă la infuzat pentru 20-30 de minute, după care infuzia poate fi băută.

Uleiul de cătină este de asemenea popular în rândul iubitorilor de remedii naturiste, doarece s-a dovedit a fi foarte util în lupta contra ridurilor, în masajul anticelulitic, în prevenirea cancerului și a bolilor cardiovasculare. Pentru a-l prepara trebuie să lăsați fructele de cătină la macerat în ulei vegetal pentru 3 - 4 săptămâni înainte de a folosi acest produs.

Indiferent de forma sub care alegeți să preparați și să consumați cătina, aceasta are efecte benefice asupra întregului organism, și poate combate anumite afecțiuni.

Pe lânga efectul de îmbunătățire a imunității, cătina poate da rezultate excelente la persoanele cu probleme digestive, cum ar fi diareea, ulcerul gastric, ulcerul duodenal, problemele de tranzit. Acest lucru se explică prin prezenta acizilor Omega7 care hidratează mucoasa tubului digestiv și favorizează vindecarea mai rapidă a ulcerelor. Este de asemenea folosită și în bolile hepatice.

Pentru doamnele - și chiar și domnii - care doresc un păr strălucitor, mătăsos, sănătos, și plin de vitalitate, uleiul de cătină este extrem de benefic. Prin conținutul ei în substanțe nutritive, cătina folosită drept tratament pentru păr timp de câteva săptămâni va regenera și repara părul degradat, va hrăni firele de păr, și va curăța sebumul acumulat la rădăcină fără nici o problemă. Uleiul de cătină poate fi adăugat în măștile de păr în locul altor uleiuri, cum ar fi uleiul de argan sau cel de măsline.

De asemenea, este un bun cicatrizant și este de un real ajutor în tratarea rănilor și arsurilor doarece conține betacaroten, cu rol în vindecare. Poate fi folosită pe piele, datorită efectului ei antiinflamator și de prevenire al acneei, vergeturilor, celulitei, dermatitei, și a multor altor afecțiuni dermatologice prin conținutul său bogat în antioxidanți, vitamina E, și betacaroten.

Uleiul de cătina este folosit și în cosmetică, având efect regenerant și de întinerire a pielii prin conținutul bogat în coenzima Q10 care se regăsește în cremele antirid din comerț.

Cătina consumată cu regularitate s-a dovedit că menține sănătatea inimii -  previne bolile cardiovasculare, precum ateroscleroza sau atacul de cord. De asemenea, previne instalarea hipertensiunii arteriale. Explicația este faptul că această plantă conține cantități mari de acizi grași și colesterol bun care favorizează funcționarea normală a inimii și vaselor de sânge.


CONTRAINDICAȚIILE   CONSUMULUI  DE  CĂTINĂ   


Este adevărat că această plantă-minune are numeroase efecte benefice asupra organismului, dar trebuie să avem grijă și la situațiile care ar putea înrăutăți siutația în loc să o rezolve.

Deși nu există suficiente studii și date pentru a susține această ipoteză, femeilor însărcinate și mamelor care alăptează le este recomandat să nu consume cătină deoarece nu se știe ce efect ar putea avea asupra copilului.

Deoarece are un efect de dilatație a vaselor de sânge, cătina nu este recomandată persoanelor cu tensiune scăzută sau care urmează deja un tratament anti-hipertensiv.

Inainte cu două săptămâni de o intervenție chirurgicală nu trebuie să consumați cătină, fiindcă procesul de coagulare al sângelui poate fi încetinit, astfel crescând riscul de sângerare în timpul operației și postoperator. Deoarece favorizează apariția unei sângerări, este contraidicat și persoanelor care iau aspirină sau heparină.

In cazul persoanelor cu hipoglicemie, cătina nu este recomandată deoarece aceasta scade și mai mult glicemia.

La cei ce sufera de boli autoimune, consumul de cătină - un foarte bun stimulant al sistemului imunitar - poate avea efectul nedorit de a agrava boala.

De asemenea, alergia la cătină reprezintă un motiv extrem de important pentru a nu consuma produse care o conțin.

surse

Dr. Gabriela Paula Florea (Sbarna)
Dr. Farm. Ovidiu Bojor
cosmetician  Diana Duca