joi, 20 iunie 2013

MEDICINA LA ÎNCEPUTURILE EI





http://www.mitchellteachers.net/WorldHistory/MrMEarlyHumansProject/Images/SumerianAchievements/MesopotamianSkullSurgeryPlacard_large.jpg

Craniu sumerian - operație chirurgicală de trepanație - se presupune că pacientul a supraviețuit deoarece oasele arată vindecarea rănii (perforării)

sursă: http://www.mitchellteachers.net/WorldHistory/MrMEarlyHumansProject/MrMSumerianCivilizationAchievements.html





Medicina s-a născut odată cu omul. Deși  nu avem date concrete ăn legătură cu practicile medicale din preistoria umanității, totuși putem conveni că în condițiile grele în care oamenii trăiau, veșnic în luptă cu animalele pentru obținerea hranei și veșnic sub amenințările unei nature vitrege, ei trebuiau să facă față rănirilor și bolilor, fie și cu mijloace pe care cu dificultate ni le putem închipui astăzi.

Dacă chiar animalele au găsit, prin instinct, unele metode de vindecare (se știe că ele mestecă unele plante pentru purgație), cu atât mai mult omul, dotat cu inteligență, a găsit încă de epocile primitive soluții de apărare împotriva unor boli sau de vindecare.

Firește că practicile medicale preistorice sau învăluite de mister făceau parte din magie,  supranaturalul jucând un rol primordial în gândirea  omului acelor vremuri. Și azi, la unele popoare din Africa sau Oceania, rămase încă departe de civilizație,  medicul-vrășitor  - șamanul  - își pune pe față măști  și dansează în ritmuri stranii pentru a vindeca un om, indifferent de simptomatologia bolii.

Aceste popoare cunosc purgativele și vermifugele, bineînțeles obținute din anumite plante.
Unul din tratamentele străvechi despre care oamenii au luat cunoștință astăzi prin studierea scheletelor este…TREPANAȚIA  CRANIANĂ. Cum se spune, trepanația este  „best-seller”-ul chirurgiei preistorice. Craniile trepanate descoperite atât în America de Sud cât și în Franța, din epoca neolitică, demonstrează fără tăgadă o mare abilitate a  „chirurgilor” preistorici. Trepanația se executa fără  anestezie, pe viu, și  presupunem că ea se făcea în cazuri de răniri ale capului.
Dar trepanația s-ar fi putut face și din alte motive, de pildă magice, sau, poate, pentru a vindeca pacientul de o durere mare de cap (azi am spune: de crize acute migrenoase ) ori de a-l scăpa de un „spirit rău” care-l tortura (psihopatii).

Unii cercetători ai popoarelor africane sau ai insulelor oceanice pretind că au asistat la intervenții chirurgicale pe abdomen și nu rareori cu rezultate bune.
Neîndoielnic, mulți ați urmărit astfel de operații pe Discovery Chanel  dar cercetările și descoperirile unor astfel de obiceiuri / operații au avut loc cu mult înainte.

Astfel, se citează în „Encyclopedie – Histoire de la medicine ” de Dr. Roger Bouissou (1967) cazul unui locuitor din Somalia rănit în abdomen de o lance. Șamanul face o incizie cu ajutorul unui cuțit ascuțit, ajunge la stomacul perforat și, folosind termite înfometate, le așează pe marginile perforate ale stomacului. Insectele își înfig brusc cârligele puternice cu care  le este înzestrată gura. Dar imediat , șamanul, cu o manevră rapidă a unghiei, secționează corpul termitei între abdomen și torace. Capul termitei rămâne fixat pe locul unde  marginile stomacului au fost prinse, și în felul acesta se realizează un excelent punct de sutură chirurgicală !

Locuitorii  Mesopotamiei, acei care sunt cunoscuți ca mari astronomi, subtili artiști și matematicieni, au dat naștere unei medicini de un înalt nivel tehnic și moral, cel puțin pentru acele timpuri. Se știe că Babilonul era la apogeul lui la anul 2000 î. Hr.  Mărturiile practicilor medicale rămase de la  asiro-babilonieni sunt numeroase. În afara preoților care așezau vindecarea  sub autoritatea  teologiei, existau medici care foloseau mijloace naturale de vindecare a bolilor.
Unii întrebuințau plantele  (cum le-am spune astăzi „interniștii”), alții recurgeau la cuțit (adică „chirurgii”

De la mesopotamieni ne-a rămas o piatră de bazalt acoperită cu scriere cuneiformă (aproximativ 2000 î.Hr.), numită codul lui Hamurabi (se găsește la muzeul Louvre din Paris).

Multe din articolele acestui celebru cod se referă la medicină. Se fixează și onorariile medicilor în funcție de gravitatea maladiei vindecate ( remunerație după munca depusă !). Dar se fixează și sancțiunile. Iată un exemplu: „ Dacă medicul a spart ochiul unui bolnav în timpul operației, să i se taie mâinile. Dacă pacientul e sclav, pedeapsa e mai mică; medicul va plăti jumătate  din prețul sclavului”.

Tot din Codul lui Hamurabi se desprinde rolul important al medicului în societate. Medicul ocupă un mare rang social, posedă scribi care-i scriu rețetele și au dreptul la peceție. Și încă ceva important despre concepția medicinei din Mesopotamia: sediul vieții e în ficat !

Dacă ne gândim că astăzi cunoaștem cât  de important este ficatul pentru fiziologia și patologia umană, atât prin funcțiile lui multiple și de cea mai mare importanță în întregul mecanism al organismului, cât și prin funcțiile lui antitoxice, putem presupune că asirobabilonienii intuiau mult (sau poate că și cunoșteau) rolul ficatului.

Pentru medicina egipteană însă, sediul vieții e în respirație, adică în plămâni, fiindcă „viața și moartea sunt aduse prin aer”. Iată ceva interesant și care a rămas  interesant până în zilele noastre.Un aer curat, nepoluat, neinfectat și ozonat este un aer dătător de viață. Nu prescriu medicii din zilele noastre, ca bolnavii să facă lungi cure la munte sau la mare ? După cum azi știm atât de bine că multe din epidemii se datoresc transportării microbilor prin aer.
Intuițiile medicilor egipteni nu au fost dezmințite, ba chiar confirmate de medicina modernă.

În Egiptul faraonilor existau medici care îngrijeau o singură boală și medici care îngrijeau mai multe. Deci: medici specialiști și medicină generală ! Apoi mai știm că muncitorii care  construiau temple sau piramide erau supravegheați medical. Așadar: medicina socială și medicina muncii !

Se cunosc câteva nume de medici egipteni: Pepi Ank, medicul pentru abdomenul regelui; Ni Ank Rhe, primul medic al regelui (medicul șef al curții regale);  Desa, chirurg, care avea figurate pe ușa casei lui trei operații: a mâinii, a piciorului și circumcizia !

Photo: The Egyptian Eye Conference- Ancient Egyptian Healing Metaphysics by International Healing & Metaphysics Federation- 4th May 2012. Contact us. www.internationalhealingfederation.blogspot.com