Lecții de cosmetica și folosirea produselor naturale -
- noțiuni introductive -
Prin cosmetică înțelegem totalitatea mijloacelor folosite pentru menținerea pielii într-o perfectă stare de sănătate și prospețime și pentru prevenirea fenomenelor de îmbătrânire timpurie.
Cele mai multe tratamente cosmetice se adreseaza feței și înaintea începerii oricărui tratament, trebuie cunoscută natura tenului și unele modificări în aspectul său.
Pentru aflarea tipului de ten:
- se spalĂ pielea cu apă caldă și săpun - pentru îndepărtarea impurităților
- se așteaptă 2 sau chiar 3 ore pentru a-și recăpăta starea normală
- se aplică bucățele de foițe de filtru sau foițe de țigară pe mai multe zone ale feței (frunte, nas, barbie, obraz) și se țin câteva minute.
TENUL NORMAL - se caractearizează printr-o piele netedă, moale, catifelată, mată și bine întinsă, cu pori mici, invizibili, neiritabilă și lipsită de pete, de culoare roză, datorită unei vascularizații normale.
Are luciu discret, cu tonus muscular bun, se intâlnește la copii până la vârsta pubertății, sau la persoanele tinere până la 20 - 25 de ani cu un organism sănătos.
Rondelele de hărtie aderă ușor pe piele și nu se pătează cu grăsime, îngrijirea lui fiind mai ușor de realizat decat a tenului gras sau uscat.
TENUL USCAT - se caracterizează prin lipsa peliculei grase de protecție, datorită unui număr scazut de glande sebacee, sau a unei secreții scăzute de sebum.
Tenul este mat, subțire, fragil, lipsit de elasticitate și rezistență, se ridează cu ușurință și se întâlnește mai des la persoanele blonde sau roșcate (natural)
Tenul poate fi uscat fie prin lipsă de grăsime (ten uscat alipic), fie prin lipsă de apă (ten uscat deshidratat.
Tenul uscat prin lipsă de grăsime, poate fi datorat unei stări constituționale, unor tulburări organice , unei proaste îngrijiri a pielii, in urma unor tratamente cosmetice neindicate sau înaintării în vârstă.
Pielea îmbătrânită este caracterizată mai ales prin deshidratare.
Aplicată pe un astfel de ten, hârtia de filtru nu aderă uțor și nu se pătează.
TENUL GRAS - se caracterizează printr-o piele lucioasă, unsuroasă, în special pe frunte, aripile nasului și bărbie, uneori cu pori dilatați și cu puncte negre hipersecreția glandelor sebacee fiind influențată și de o alimentație bogată în grăsimi, de unele tulburări endocrine, nervoase, hepatice, de constipație.
Are culoare gălbuie cu tentă cenușie, având aspect de piele murdară.
Tenul gras poate fi uleios, cu pori dilatați, cu aspect de portocală, apărând și puncte negre, caracterizat prin scurgerea liberă de sebum pe suprafața pielii, sau poate fi asfixic, prin reținerea grăsimii în piele din cauza porilor astupați de sebum și impurități, pielea fiind aspră, îngroșată. Cauzele primei variante sunt de cele mai multe ori tulburările glandulare de pubertate și menopauză, în varianta a doua intervenind și folosirea excesiva a unor loțiuni alcoolice astringente, care astupă porii.
Tenul gras intâlnit mai frecvent la personele brunete, se ridează mai greu decat tenul uscat.
Hârtia de filtru aplicată pe piele, aderă ușor și se pătează de grăsime.
TENUL SEBOREIC - este un ten gras, cu o secreție exagerată de sebum, cu pori dilatați, din care, la o ușoară atingere a pielii, apar filamente de grăsime. Când filamentele se îngroașă, porii se închid și pe suprafața pielii apar punctele negre.
Între tenul gras și tenul uscat se întâlnesc diferite aspecte de trecere.
TENUL MIXT, întâlnit destul de des, este tenul cu zone uscate și zone grase. Astfel, pielea poate fi uscată pe obraji și în jurul ochilor și grasă pe nas, frunte și barbie, îngrijirea cosmetică trebuind să țină seama de ambele aspecte.
TENUL CUPEROZIC, este tenul ce prezintă dilatații temporare, sau permanente, ale vaselor sanghine capilare, în special pe aripile nasului și pomeții obrazului, care capătă un aspect congestionat. Apare în general după varsta de 40 de ani, mai des la persoanele cu fața sensibilă și uscată, dar și la cele cu tenul gras care lucreaza în aer liber și își expun fața la intemperii.
Este o afecțiunr a pielii, datorită tulburărilor de circulație sanghină periferică, a unor boli hepatice, digestive, endocrine, sau de alte cauze.
Impotriva cuperozei, in afară de tratamentele cosmetice și a eventualelor afecțiuni, se recomandă evitarea condimentelor, a băuturilor alcoolice, expunerea îndelungată la razele solare și la schimbările bruște de temperatură.
RIDURILE - sunt cute, încrețituri ale pielii, ce apar după o anumită varstă, mai mult la persoanele cu tenul uscat, datorită pierderii elasticității pielii.
Apar la început pe frunte, apoi la ochi, la gură, la pleoape. La apariția lor contribuie și viața dezordonată, abuzul de alcool, cafea sau tutun, neîngrijirea tenului, sau o greșită îngrijire, ca folosirea fără discernământ a fardurilor, a produselor puternic degresante, sau folosirea pe un ten uscat de preparate cosmetice destinate tenului gras, ca săpun, soluții alcoolice și astringente. Apar și sub influența factorilor externi, ca vânt, ger, caldură, variații de temperatură, sau prin expunere exagerată la soare.
La apariția precoce a ridurilor, contribuie și unele afecțiuni organice, stările depresive, sau scăderea exagerată în greutate.
Pentru prevenirea și tratamentul lor, se va acorda o deosebită grijă la curățirea și îngrijirea tenului, produsele din plante fiind mult folosite, pentru acțiunea lor tonică, hidratantă, nutritivă și vitaminizantă.
EFELIDELE (PISTRUILE), sunt pete mici, rotunde, de culoare galben-brună. Apar simetric, mai ales primăvara și vara, în urma expunerii la soare, cu predilecție pe părțile descoperite, de obicei la persoanele blonde sau roșcate, și se datoresc depunerii de pigment în celulele bazale ale epidermului.
Pentru prevenirea unei apariții accentuate, se vor evita expunerile prelungite la soare, iar pentru decolorarea lor, se aplică procedee cosmetice care folosesc fragii - căpșunile - lamâile.
COMEDOANELE - sunt dopuri cornoase ce astupăorificiul glandelor sebacee și apar pe piele sub formă de puncte negre, datorită oxidării, la suprafață a sebumului și impurităților. Prin apăsare se elimină un cilindru grăsos de câțiva milimetri.
Apar de obicei pe un ten gras, neîngrijit, mai ales pe aripile nasului, pe bărbie și frunte, rareori pe toată fața și chiar și pe corp.
Pot să apară la orice vârstă, dar de obicei la pubertate, cand secreția glandelor crește.
ACNEEA - este o leziune inflamatorie a pielii, de origine seboreică, ce apare pe o piele grasă, neîngrijită. Poate fi prevenită printr-o alimentație echilibrată, cu puține dulciuri și grăsimi, cu respectarea măsurilor de igienă corporală și folosirea tratamentelor cosmetice indicate tenului gras.
- va continua -