vineri, 3 iulie 2020

OKLAHOMA - STATELE UNITE ale AMERICII - FOTOGRAFII







Oklahoma  - un stat din sudul părții centrale a Statelor Unite. Populația de 3 850 568 persoane (locul 20 în Statele Unite).
Capitala și cel mai mare oraș este Oklahoma City. Numele „Oklahoma” provine de la cuvintele okla humma de la Choctaw, care înseamnă „oameni roșii”.

Caracteristicile naturale, în special schimbările puternice ale temperaturii în timpul trecerii fronturilor atmosferice, creează condiții favorabile vânturilor puternice și uraganelor, statul este situat pe Aleea Tornado - acest fenomen apare aici de aproximativ 50-55 de ori pe an, adesea provocând mari pagube. , în presă regiunea este adesea numită capitala tornadelor din America.










Munții Wichita din Oklahoma.



Oklahoma se caracterizează printr-un teren predominant plat cu mai multe lanțuri muntoase, înălțimea scăzând treptat de la nord-vest la sud-est, câmpii vaste și dealuri strabatute de ape care dau naștere unor văi adânci, stâncoase.

Peste 500 de râuri și pâraie curg prin Oklahoma. Statul are peste 200 de rezervoare artificiale (cel mai mare dintre statele americane).

Înainte de sosirea europenilor, trăiau în Oklahoma triburi de indieni. În secolul al XVI-lea, aici au apărut spaniolii care au cartografiat aceste meleaguri. În timpul secolelor al XVII-lea și al XVIII-lea, Spania și Franța au disputat teritoriul unul de la altul, până când Napoleon l-a vândut Statelor Unite ca parte a statului Louisiana franceză (1803).

Sectoarele cheie ale economiei statului sunt aeronavele, energia, transportul echipamentelor, procesarea alimentelor, electronica și telecomunicațiile.
Oklahoma este un important producător de gaze naturale, aeronave și alimente. Statul se află pe locul doi în Statele Unite în producția de gaze naturale, pe locul 27 în productivitatea agricolă și pe locul 5 în producția de grâu.
















Cele mai mari orașe din Oklahoma sunt Tulsa, Normon și Lawton.
Capitala Oklahoma - Oklahoma City  este unul dintre cele mai mari orașe din Statele Unite ale Americii - 1609 km pătrați. Peisajul din jurul orașului constă în principal din dealuri, copaci mici și arbuști. Orașul este străbătut de râul Nord-Canadian (în interiorul orașului este numit Oklahoma River).

Oklahoma City este un oraș foarte tânăr. A fost fondată la 22 aprilie 1889, când a avut loc unul dintre cele mai interesante evenimente din istoria dezvoltării pământurilor occidentale, care a trecut în istorie ca „Land run” (Goana dupa pământ - vă amintiți probabil din filme, căruțele cu coviltir care se luau la întrecere și odată ajunși la un lot, puneau stăpânire pe el).

Apoi, în același timp, aproximativ 50 de mii de oameni, care se întreceau între ei, s-au grăbit să treacă pe teritorii încă nealocate pentru a încerca să pună la dispoziție o bucată de pământ liberă. Până în seara acelei zile, aproximativ 10.000 de imigranți au format o tabără de corturi, care s-a transformat în Oklahoma City.

Data înființării statului Oklahoma - 16 noiembrie 1907 (când s-a alăturat celor 46 de state deja existente ).




Oklahoma are o universitate de stat, situată în apropierea capitalei statale fondată în 1890 și Universitatea Oklahoma Stillwater este, de asemenea, este faimoasă și care are laboratoare de cercetare și unde învață aprox. 35 de mii de studenți.




Memorialul național al orașului Oklahoma este una dintre cele mai vizitate atracții și este dedicat victimelor atacului terorist din aprilie 1995.

Scaune înalte în amintirea copiilor morți




În total, 168 de oameni au murit în urma exploziei printre care mulți copii -  680 au fost răniți, iar numele celor care au reușit să scape sunt sculptate pe „Zidul Supraviețuitorilor”, pe „Zidul gravat -„ Spiritul acestui oraș și această țară nu va fi învinsă, credința noastră este adânc înrădăcinată și ne susține. 











National Cowboy & Western Heritage Museum - un mare muzeu dedicat Vestului American - una dintre principalele atracții ale orașului Oklahoma;









 Muzeul Științei Oklahoma