duminică, 6 ianuarie 2013

RAȚA MANDARIN








RAȚA MANDARIN (Aix galericulata) - ORDINUL Anseriformes - FAMILIA Anatidae

 Rața mandarin este  o specie de rață specifică Asiei de Sud-Est. Deși este o specie în pericol, au mai rămas colonii stabile în țări precum  China, Japonia, Koreea de sud și Rusia - undeva în sudul Siberiei.

Habitatul preferat sunt lacurile și râurile lente din apropierea pădurilor sau a pâlcurilor de copaci. În Europa rața mandarin a ajuns atât pe cale naturală cât, mai ales, prin eliberarea lor accidentală sau voită din crescatorii. Cea mai mare colonie europeană se afla în Marea Britanie însă mai sunt mici grupuri și în țări ca Germania, Elveția, Olanda, Bulgaria și mai nou, putem trece și Romania. La noi rața mandarin s-a acomodat in Delta Dunării unde se estimează existența unei populații de aproximativ 1000 - 2000 de exemplare.


Coloritul penajului este de o frumusețe deosebită și greu de descris în cuvinte (după cum veți vedea în imagini sau în filmul video). Alături de rața carolină (mult asemănătoare raței mandarine) este considerată bijuteria speciilor de rațe. Doar mascululul are penajul foarte viu și frumos colorat și doar în perioada împerecherii. În rest culorile lui sunt mai șterse. Femela este brună-cafenie, cu pete crem pe burtă și gușă. Lungimea raței mandarin este de 41-49 cm, anvergura aripilor de 65-75 cm iar greutatea de aproximativ 500 g.




Rața mandarin cuibărește în scorburile copacilor din apropierea lacurilor și a râurilor. Perechile se stabilesc pe viață și din acest motiv , în cultura asiatică, rațele mandarin sunt simbolul dragostei, al fidelității și al relațiilor durabile. Femela clocește singură ouale și la scurt timp după eclozare (după ce ies puii din ouă) aceasta iși încurajează puii să sară din scorbură pentru a o urma spre apă unde se reîntâlnesc cu masculul care iși preia rolul de protector al familiei.




Există și o legendă referitoare la rața mandarin. Se spune că un chinez a decis să divorțeze de soția sa și s-o trimită la casa părinților ei. O seara inainte sa-i spună de  decizia sa soției, el a vrut să se plimbe în jurul lacului. Pentru o lungă perioadă de timp el a mers, crezand ca va vorbi cu soția sa, când gândurile sale au fost întrerupte de zgomot - două rațe mandarin se aflau pe apă. Soțul le-a admirat pentru că rațele erau  cu gâturile aplecate ușor una spre cealaltă, ca și cum și-ar fi șoptit cuvinte de dragoste. În acel moment, văzând grația ,  frumusețea și tandrețea gestului lor, el și-a amintit de toate momentele plăcute petrecute cu soția sa. Dragostea, care nu se stinsese de tot din sufletului lui, s-a reaprins și a renunțat la hotărârea sa. rațele aproape că i-au salvat căsnicia și de atunci se spune că ele sunt simbolul iubirii și al căsniciei trainice.


Un alt motiv pentru care ele reprezintă loialitatea și dragostea din familie, dintre un cuplu, este și acela că ele, atunci când zboară, nu zboară singure ci tot în pereche.

 











































































Vânătoarea raței mandarin este interzisă ea fiind   inclusă în Cartea Roșie a Rusiei ca specie rară.