duminică, 8 decembrie 2013

CIORBE ȘI SUPE

CIORBĂ DE FASOLE USCATĂ
CU PICIOR DE PORC







Ingrediente

- 300 g fasole uscată
- 1,5 Kg picioare de porc
- 150 g morcovi
- 100 g albitură
- 100 g ceapă
- 20 g usturoi
- 50 g bulion de tomate
- 75 g ulei
- 50 ml oțet
- 1 legătură leuștean sau tarhon

Preparare

Fasolea se fierbe, schimbându-se 3-4 ape în timpul fierberii (apă caldă).În ultima apă se pune sare (nu înainte pentru cî îngreunează fierberea -întărește bobul).

Picioarele de porc se pârlesc , se spală, se pârlesc din nou până capătă miros de carne friptă. Se spală din nou, se taie în 2 cu bărdița și se pun la fiert.  Când au dat în fiert, se spumează de câte ori este nevoie, și se continuă fierberea.

Zarzavatul de supă se taie julien, și împreună cu  ceapa și usturoiul tocate se pun la fiert cu picioarele de porc și se fierb împreună până când carnea se desprinde de pe oase. Se scot picioarele de porc, se taie carnea feliuțe și se pun din nou la fiert.

Se adaugă fasolea și bulionul stins într-o lingură de supă.

Se mai laso foarte puțin timp la fiert și când se ia de pe foc se adaugă verdeața tocată mărunt.

Așa-i că este delicioasă ?









CIORBĂ DE SFECLĂ
CU ZEAMĂ DE VARZĂ






INGREDIENTE


- 150 g morcovi
- 100 g păstârnac
- 50 g pătrunjel
- 100 g țelină
- 150 g ceapă
- 75 g ulei
- 400 g sfeclă roșie
- 100g orez
- 1 l zeamă de varză
- 400 g roșii
- 1 legătură verdeață
- sare



PREPARARE

Morcovii, păstârnacul, pătrunjelul și țelina se taie cubulețe foarte mici și se pun la fiert în apă cu sare.

Ceapa se călește în ulei, se stinge cu un cubuleț de supă preparat într-o ceșcuță cu apă și apoi se toarnă peste legumele care fierb.

Sfecla se taie și ea în cubulețe mai mari decât legumele celelalte si se fierbe separat în 750 ml apă.

Orezul se fierbe și el separat.
Roșiile se curăță de coajă și se taie cubulețe.

Când legumele au fiert, se adaugă sfecla fiartă, orezul și roșiile.

Zeama de varză se fierbe separat și se pune în ciorbă când toate au fiert împreună și sunt gata.

Se ia de pe foc și se adaugă verdeața.

Rețeta este din Oltenia....nu puteți  da greș !





BORȘ DE PERIȘOARE





Ingrediente

 -
150 g carne
 - 1 linguriță orez
 -  1 albuș ou
----------------------------(pt perișoare)
 - 1 morcov
 - 1 păstârna
 - 1 ceapă
 - 1 roșie
 - 1 pahar borș
 - 1 gălbenuș
 - sare
 - smântână
 - leuștean





Preparare

- perișoarele se prepară astfelȘ carnea se dă prin mașina de tocat (sau cumpărăm carne gata tocată). Se amestecă cu albușul bătut spumă, sarea și orezul spălat.


- se formează perișoare de mărimea unei nuci mai mari .


     
Separat, se fierb zarzavatul și ceapa  în apă cu sare după ce în prealabil au  fost tocate mărunt.

Roșia se taie felii și se adaugă la zarzavat.

După primele clocote se adaugă peroșoarele și se fierb 30 - 40 minute.

Borșul se adaugă înainte de ultimele clocote (ultimele 5 minute).

La sfârșit se drege cu gălbenuș.

Se servește cu smântână.




Poftă bună, dragilor !






CIORBĂ DE CARNE






        Ingrediente


-
100 g carne de vită (sau vițel)
-
1 ardei gras
- 1 morcov
- 1 cartof
- 1 păstârnac (pătrunjel de supă)
- 1 roșie (sau suc de roșii - 1 lingură)
- 1/2 ceapă
- 1 lingură de iaurt
- 1 ceașcă corcodușe verzi sau după anotimp, borș
- sare,
- leuștean
- pătrunjel

Preparare

Se fierbe carnea , luându-se spuma din când în când.

Zarzavatul se toacă mărunt și se pune în supă când carnea este fiartă pe jumătate și tot acum se adaugă cartoful curățat și tăiat cuburi, ardeiul gras tăiat solzișori și roșia tăiată felii.

Se lasă la fiert.

Separat corcodușele se fierb și se strecoară iar zeama obținută se adaugă în ciorbă cu 2 -3 minute înainte de a o lua de pe foc.

Se servește cu leuștean și pătrunjel și cu iaurtul pus separat sau în toată ciorba.





La fel se prepară și ciorba de pui.

Să aveți poftă bună !





SUPĂ DE ZARZAVAT
CU ARDEI GRAS






Ingrediente

- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 1/2 albuș
- 1/2 lingură făină
- 1 pahar mic suc de roșii sau 1-2 roșii
- 5 ml ulei
- sare
- 1 frunză țelină


Preparare

Se fierb în apă cu sare ardeiul gras tăiat fideluță, roșiile și morcovul.

Albușul se amestecă cu făina și cănd zarzavatul a fiert, se adaugă acest amestec (se pune cu o lunguriță) și se mai lasă la fiert 10 - 15 minute.

La final se pun uleiul și verdeața.



Vă doresc poftă bună !





CIORBĂ DE VARĂ




Split pea, ham & vegetable soup with garlic bread



Ingrediente

-
o legătură zarzavat de supă (morcov și
   păstârnac)
- 1 lingură de boabe de mazăre
- 2 roșii
- căteva păstai de fasole verde tânără
- 3 - 4 cartofi noi
- 1 dovlecel
- mărar , pătrunjel
- iaurt (opțional)
- 1 gplbenuș
- ulei




Preparare



Se fierb legumele mărunțite, în apă cu sare și ulei.

La sfârșit se adaugă verdeața.

Se drege cu gălbenuș și iaurt sau doar cu gălbenuș.

Poftă bună !