CIORBĂ DE FASOLE USCATĂ
CU PICIOR DE PORC
Ingrediente
- 300 g fasole uscată
- 1,5 Kg picioare de porc
- 150 g morcovi
- 100 g albitură
- 100 g ceapă
- 20 g usturoi
- 50 g bulion de tomate
- 75 g ulei
- 50 ml oțet
- 1 legătură leuștean sau tarhon
Preparare
Fasolea se fierbe, schimbându-se 3-4 ape în timpul fierberii (apă caldă).În ultima apă se pune sare (nu înainte pentru cî îngreunează fierberea -întărește bobul).
Picioarele de porc se pârlesc , se spală, se pârlesc din nou până capătă miros de carne friptă. Se spală din nou, se taie în 2 cu bărdița și se pun la fiert. Când au dat în fiert, se spumează de câte ori este nevoie, și se continuă fierberea.
Zarzavatul de supă se taie julien, și împreună cu ceapa și usturoiul tocate se pun la fiert cu picioarele de porc și se fierb împreună până când carnea se desprinde de pe oase. Se scot picioarele de porc, se taie carnea feliuțe și se pun din nou la fiert.
Se adaugă fasolea și bulionul stins într-o lingură de supă.
Se mai laso foarte puțin timp la fiert și când se ia de pe foc se adaugă verdeața tocată mărunt.
Așa-i că este delicioasă ?
CIORBĂ DE SFECLĂ
CU ZEAMĂ DE VARZĂ
INGREDIENTE
- 150 g morcovi
- 100 g păstârnac
- 50 g pătrunjel
- 100 g țelină
- 150 g ceapă
- 75 g ulei
- 400 g sfeclă roșie
- 100g orez
- 1 l zeamă de varză
- 400 g roșii
- 1 legătură verdeață
- sare
PREPARARE
Morcovii, păstârnacul, pătrunjelul și țelina se taie cubulețe foarte mici și se pun la fiert în apă cu sare.
Ceapa se călește în ulei, se stinge cu un cubuleț de supă preparat într-o ceșcuță cu apă și apoi se toarnă peste legumele care fierb.
Sfecla se taie și ea în cubulețe mai mari decât legumele celelalte si se fierbe separat în 750 ml apă.
Orezul se fierbe și el separat.
Roșiile se curăță de coajă și se taie cubulețe.
Când legumele au fiert, se adaugă sfecla fiartă, orezul și roșiile.
Zeama de varză se fierbe separat și se pune în ciorbă când toate au fiert împreună și sunt gata.
Se ia de pe foc și se adaugă verdeața.
Rețeta este din Oltenia....nu puteți da greș !
BORȘ DE PERIȘOARE
Ingrediente
- 150 g carne
- 1 linguriță orez
- 1 albuș ou
----------------------------( pt perișoare)
- 1 morcov
- 1 păstârna
- 1 ceapă
- 1 roșie
- 1 pahar borș
- 1 gălbenuș
- sare
- smântână
- leuștean
Preparare
- perișoarele se prepară astfelȘ carnea se dă prin mașina de tocat (sau cumpărăm carne gata tocată). Se amestecă cu albușul bătut spumă, sarea și orezul spălat.
- se formează perișoare de mărimea unei nuci mai mari .
Separat, se fierb zarzavatul și ceapa în apă cu sare după ce în prealabil au fost tocate mărunt.
Roșia se taie felii și se adaugă la zarzavat.
După primele clocote se adaugă peroșoarele și se fierb 30 - 40 minute.
Borșul se adaugă înainte de ultimele clocote (ultimele 5 minute).
La sfârșit se drege cu gălbenuș.
Se servește cu smântână.
Poftă bună, dragilor !
CIORBĂ DE CARNE
Ingrediente
- 100 g carne de vită (sau vițel)
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- 1 cartof
- 1 păstârnac (pătrunjel de supă)
- 1 roșie (sau suc de roșii - 1 lingură)
- 1/2 ceapă
- 1 lingură de iaurt
- 1 ceașcă corcodușe verzi sau după anotimp, borș
- sare,
- leuștean
- pătrunjel
Preparare
Se fierbe carnea , luându-se spuma din când în când.
Zarzavatul se toacă mărunt și se pune în supă când carnea este fiartă pe jumătate și tot acum se adaugă cartoful curățat și tăiat cuburi, ardeiul gras tăiat solzișori și roșia tăiată felii.
Se lasă la fiert.
Separat corcodușele se fierb și se strecoară iar zeama obținută se adaugă în ciorbă cu 2 -3 minute înainte de a o lua de pe foc.
Se servește cu leuștean și pătrunjel și cu iaurtul pus separat sau în toată ciorba.
La fel se prepară și ciorba de pui.
Să aveți poftă bună !
SUPĂ DE ZARZAVAT
CU ARDEI GRAS
Ingrediente
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 1/2 albuș
- 1/2 lingură făină
- 1 pahar mic suc de roșii sau 1-2 roșii
- 5 ml ulei
- sare
- 1 frunză țelină
Preparare
Se fierb în apă cu sare ardeiul gras tăiat fideluță, roșiile și morcovul.
Albușul se amestecă cu făina și cănd zarzavatul a fiert, se adaugă acest amestec (se pune cu o lunguriță) și se mai lasă la fiert 10 - 15 minute.
La final se pun uleiul și verdeața.
Vă doresc poftă bună !
CIORBĂ DE VARĂ
Ingrediente
- o legătură zarzavat de supă (morcov și
păstârnac)
- 1 lingură de boabe de mazăre
- 2 roșii
- căteva păstai de fasole verde tânără
- 3 - 4 cartofi noi
- 1 dovlecel
- mărar , pătrunjel
- iaurt (opțional)
- 1 gplbenuș
- ulei
Preparare
Se fierb legumele mărunțite, în apă cu sare și ulei.
La sfârșit se adaugă verdeața.
Se drege cu gălbenuș și iaurt sau doar cu gălbenuș.
Poftă bună !
CU PICIOR DE PORC
Ingrediente
- 300 g fasole uscată
- 1,5 Kg picioare de porc
- 150 g morcovi
- 100 g albitură
- 100 g ceapă
- 20 g usturoi
- 50 g bulion de tomate
- 75 g ulei
- 50 ml oțet
- 1 legătură leuștean sau tarhon
Preparare
Fasolea se fierbe, schimbându-se 3-4 ape în timpul fierberii (apă caldă).În ultima apă se pune sare (nu înainte pentru cî îngreunează fierberea -întărește bobul).
Picioarele de porc se pârlesc , se spală, se pârlesc din nou până capătă miros de carne friptă. Se spală din nou, se taie în 2 cu bărdița și se pun la fiert. Când au dat în fiert, se spumează de câte ori este nevoie, și se continuă fierberea.
Zarzavatul de supă se taie julien, și împreună cu ceapa și usturoiul tocate se pun la fiert cu picioarele de porc și se fierb împreună până când carnea se desprinde de pe oase. Se scot picioarele de porc, se taie carnea feliuțe și se pun din nou la fiert.
Se adaugă fasolea și bulionul stins într-o lingură de supă.
Se mai laso foarte puțin timp la fiert și când se ia de pe foc se adaugă verdeața tocată mărunt.
Așa-i că este delicioasă ?
CIORBĂ DE SFECLĂ
CU ZEAMĂ DE VARZĂ
INGREDIENTE
- 150 g morcovi
- 100 g păstârnac
- 50 g pătrunjel
- 100 g țelină
- 150 g ceapă
- 75 g ulei
- 400 g sfeclă roșie
- 100g orez
- 1 l zeamă de varză
- 400 g roșii
- 1 legătură verdeață
- sare
PREPARARE
Morcovii, păstârnacul, pătrunjelul și țelina se taie cubulețe foarte mici și se pun la fiert în apă cu sare.
Ceapa se călește în ulei, se stinge cu un cubuleț de supă preparat într-o ceșcuță cu apă și apoi se toarnă peste legumele care fierb.
Sfecla se taie și ea în cubulețe mai mari decât legumele celelalte si se fierbe separat în 750 ml apă.
Orezul se fierbe și el separat.
Roșiile se curăță de coajă și se taie cubulețe.
Când legumele au fiert, se adaugă sfecla fiartă, orezul și roșiile.
Zeama de varză se fierbe separat și se pune în ciorbă când toate au fiert împreună și sunt gata.
Se ia de pe foc și se adaugă verdeața.
Rețeta este din Oltenia....nu puteți da greș !
BORȘ DE PERIȘOARE
Ingrediente
- 150 g carne
- 1 linguriță orez
- 1 albuș ou
----------------------------(
- 1 morcov
- 1 păstârna
- 1 ceapă
- 1 roșie
- 1 pahar borș
- 1 gălbenuș
- sare
- smântână
- leuștean
Preparare
- perișoarele se prepară astfelȘ carnea se dă prin mașina de tocat (sau cumpărăm carne gata tocată). Se amestecă cu albușul bătut spumă, sarea și orezul spălat.
- se formează perișoare de mărimea unei nuci mai mari .
Separat, se fierb zarzavatul și ceapa în apă cu sare după ce în prealabil au fost tocate mărunt.
Roșia se taie felii și se adaugă la zarzavat.
După primele clocote se adaugă peroșoarele și se fierb 30 - 40 minute.
Borșul se adaugă înainte de ultimele clocote (ultimele 5 minute).
La sfârșit se drege cu gălbenuș.
Se servește cu smântână.
Poftă bună, dragilor !
CIORBĂ DE CARNE
Ingrediente
- 100 g carne de vită (sau vițel)
- 1 ardei gras
- 1 morcov
- 1 cartof
- 1 păstârnac (pătrunjel de supă)
- 1 roșie (sau suc de roșii - 1 lingură)
- 1/2 ceapă
- 1 lingură de iaurt
- 1 ceașcă corcodușe verzi sau după anotimp, borș
- sare,
- leuștean
- pătrunjel
Preparare
Se fierbe carnea , luându-se spuma din când în când.
Zarzavatul se toacă mărunt și se pune în supă când carnea este fiartă pe jumătate și tot acum se adaugă cartoful curățat și tăiat cuburi, ardeiul gras tăiat solzișori și roșia tăiată felii.
Se lasă la fiert.
Separat corcodușele se fierb și se strecoară iar zeama obținută se adaugă în ciorbă cu 2 -3 minute înainte de a o lua de pe foc.
Se servește cu leuștean și pătrunjel și cu iaurtul pus separat sau în toată ciorba.
La fel se prepară și ciorba de pui.
Să aveți poftă bună !
SUPĂ DE ZARZAVAT
CU ARDEI GRAS
Ingrediente
- 1 morcov
- 1 ardei gras
- 1/2 albuș
- 1/2 lingură făină
- 1 pahar mic suc de roșii sau 1-2 roșii
- 5 ml ulei
- sare
- 1 frunză țelină
Preparare
Se fierb în apă cu sare ardeiul gras tăiat fideluță, roșiile și morcovul.
Albușul se amestecă cu făina și cănd zarzavatul a fiert, se adaugă acest amestec (se pune cu o lunguriță) și se mai lasă la fiert 10 - 15 minute.
La final se pun uleiul și verdeața.
Vă doresc poftă bună !
CIORBĂ DE VARĂ
Ingrediente
- o legătură zarzavat de supă (morcov și
păstârnac)
- 1 lingură de boabe de mazăre
- 2 roșii
- căteva păstai de fasole verde tânără
- 3 - 4 cartofi noi
- 1 dovlecel
- mărar , pătrunjel
- iaurt (opțional)
- 1 gplbenuș
- ulei
Preparare
Se fierb legumele mărunțite, în apă cu sare și ulei.
La sfârșit se adaugă verdeața.
Se drege cu gălbenuș și iaurt sau doar cu gălbenuș.
Poftă bună !