vineri, 1 iulie 2011

GIORGIO MORANDI 1890 - 1964


Locul nașterii: Bologna, Italia Giorgio Morandi s-a născut în Bologna și a locuit în acest oraș întreaga viață. La începutul carierei sale a pictat peisaje, dar mai târziu a abordat reprezentarea scenelor din viață. A adoptat mici elemente din futurism și pictura metafizică, dar în esență a ocolit stilul modernist. Tablourile inspirate din viața de zi cu zi conțin simboluri și referințe literare și sunt executate într-o tonalitate rece. Acesta s-a inspirat din arta lui Cezanne. Talentul sau a fost recunoscut după al doilea război mondial, iar operele sale au constituit sursă de inspirație pentru mulți pictori italieni.


Morandi nu poate fi identificat cu o anumită şcoală de pictură. Influenţa sa majoră a fost opera de franceză post - impresionist pictorul Paul Cezanne , a căror formă şi accent pe zonele plate de culoare Morandi emulat a lungul carierei sale. Morandi a expus prima data  în 1914 în Bologna cu  pictori futuriști, şi în 1918-1919 el a fost asociat cu școala Metafizică , un grup care a pictat într-un stil elaborat și reprezentat de ictori ca Giorgio de Chirico și Carra Carlo. Artiştii care au lucrat înstilul picturii metafizice au încercat să umple obiectele de zi cu zi, cu o atmosferă de vis și de mister.

Morandi a dezvoltat o abordare intimă a artei care, regizat de o sensibilitate formală extrem de rafinată, a dat peisajele lui pline de linişte şi dezarmant de simple și încă pline de delicate tonuri  şi de o subtilitate extraordinara de proiectare. La el  culorile sunt blânde, lirice fiind  supuse şi limitate la tonuri albe, verde cenuşiu, maro cu accente ocazionale de teracotă. Picturile lui Morandi de sticle şi borcane transmit o stare de repaus contemplative care aminteşte de opera lui Piero della Francesca, un artist italian renascentist  pe care îl admira.
Ca instructor de decapare la Academia de Arte Frumoase din Bologna 1930 - 1956, Morandi a avut o influenţă profundă asupra multor generaţii succesive de artişti italieni graficieni.