marți, 12 iulie 2011

PLANTE ȘI MĂȘTI COSMETICE





Doamnelor, nu doar din pricina crizei dar și pentru că sunt mult mai sănătoase...iată căteva din rețetele bunicii pentru tenul dumneavoastră.









1) Plante și proceduri indicate

       TENULUI  NORMAL








CASTRAVETELE

Castravetele se curăță de coajă și se dau prin mașina de tocat. Lichidul obținut se strecoară prin tifon și la un kilogram se adaugă 200 grame alcool rafinat de 70 grade. Se lasă la macerat după care se filtrează și se conservă la rece, în sticle bine închise.

Loțiunea este folosită pentru curățirea oricărui tip de ten.
       Pentru tenul gras, cantitatea de alcool se dublează.

După loționare, pielea trebuie spălată cu apă, iar tenul uscat va fi uns cu o cremă grasă, sau semigrasă.

Loțiune tonică, hidratantă: 2 castraveți de mărime mijlocie se curăță de coajă, se taie bucăți și se fierb la foc slab, 10 minute într-un litru de apă. Se filtrează și se conservă în sticle bine închise, la loc răcoros. Pentru conservare timp mai îndelungat, se adaugă una linguriță de tinctură de benzoe. Se folosește numai după ce pielea a fost bine spălată, pentru hidratarea ORICĂRUI TIP DE TEN. Cu loțiunea îmbibată într-un tampon de tifon, se șterge fața.

După o 1/2 - 1 oră, se spală cu apă caldă. Dacă s-a folosit pe un ten uscat, pielea se va unge cu o cremă grasă, sau semigrasă.
Loțiune tonică, hidratantă :  Tenul, în prealabil spălat, se masează cu rondele proaspete de castravete, astfel ca pielea să se îmbine cu sucul respectiv. Se lasă să se usuce pe piele. După 1/2 - 1 oră, fața se spală cu apă caldă, după care, dacă s-a folosit pe un ten uscat, pielea se va unge cu o cremă grasă, sau semigrasă.
Laptele de castraveți : 100 grame zeamă de castraveți; se fierb cinci minute în 100 grame de lapte de vacă. Se lasă să se răcească.

Este un tonic hidratant pentru TENUL NORMAL și TENUL USCAT și deshidratat. Se folosește dimineața, lăsându-se să se usuce pe față. După 1/2 - 1 oră, fața se spală cu apă caldă.






CĂPȘUNUL

3 - 4 căpșuni se zdrobesc direct pe piele. Se lasă să se usuce și după 20 - 30 minute se spală cu apă caldă.

Se poate folosi și zeama întinsă direct pe piele, sau îmbibată pe o bucată de tifon, ce se aplică pe față. Este o mască, indicată TENULUI NORMAL  și  GRAS, cu acține tonică și astringentă. Dacă se aplică pe un ten uscat, după ce se spală masca, pielea se unge cu o cremă grasă sau semigrasă.

In același fel și cu aceleași indicații, se folosesc și FRAGILE.








MORCOVUL

2 - 3 morcovi proaspeți se dau prin răzătoare mică sau mașina de tocat. Se strecoară prin tifon, sau pânză subțire, pentru a se obține sucul. Se îmbibă într-un tampon de vată cu care se șterge fața. După 20 - 30 minute, se spală cu apă caldă. Sucul se poate aplica pe față și îmbibat într-o compresă. Este o loțiune tonică, hidratantp și  vitaminizantă. Loțiunea se poate prepara și din suc de morcovi și suc de lămâie câte una linguriâî și lapte proaspăt una lingură. Poate fi folosită și pentru alte tipuri de ten.





PĂTLĂGELELE  ROȘII


Cu o roșie bine coaptă și curățată de coajă, se masează fața și gâtul. Sucul se lasă să se usuce pe piele. După 20 - 30 minute se îndepărtează cu apă caldă. Este o mască tonică, astringentă și hidratantă, indicată pentru toate tipurile de ten. Dacă se aplică pe un ten uscat, după ce masca s-a îndepărtat, pielea se va unge cu o cremă grasă sau semigrasă.

Sucul de roșii poate fi utilizat și pentru curățirea impurităților pe piele.






PIERSICUL

Sucul proaspăt al fructelor se aplică direct pe piele, sau îmbibat într-o compresă de tifon. Se lasă 20 - 30 minute, după care pielea se spală cu apă caldă. Este o mască tonică și hidratantă, indicată pentru toate tipurile de ten.




2) Plante și proceduri indicate

     TENULUI  USCAT


                                        

BANANELE


O banană bine coaptă și curățată de coajă, se amestecă cu o linguriță de miere de albine și 20 picături de zeamă de lămâie.

Se aplică pe față cu ajutorul degetelor, sau cu o pensulă și se lasă 20 - 30 minute, după care se șterge cu un tampon de vată. Se spală fațacu apă caldă. Este o mască tonică și emolientă, indicată tenului uscat, deshidratat, îmbătrânit, ca și tenului normal cu tendință către ten uscat.



CASTRAVETELE
200 de grame zeamă de castaveți, se amestecă cu un gălbenuș de ou bătut spimă, cu 2 lingurițe miere de albine și 20 - 30 picături zeamă de lămâie. Se aplică, odată pe săptămână, pe pielea bine spălată. Se lasă pe față 1/2 - 1 oră, după care se curăță cu apă caldă. Este o mască tonică, nutritivă și hidratantă.





CĂPȘUNILE


2 - 3 căpșuni se zdrobesc și se amestecă cu o linguriță de smântână. Se aplică pe față și pe gât, se lasă 20 - 30 minute, după care se spală cu apă apă caldă. Este o macă tonică, hidratantă.



LĂMÂILE

O jumătate de linguriță de zeamă de lămâie se amestecă cu un gălbenuș de ou și una linguriță de ulei de floarea soarelui. Masca se lasă pe față 15 - 20 minute, după care se șterge cu un tampon de vată și se spală fața cu apă caldă. Are acțiune tonică, nutritivă.






MORCOVUL


Morcovi proaspeți dați prin răzătoare mică, sau prin mașina de tocat și amestecați cu smântână până la consistența unei paste, se aplică pe piele și se menține 20 - 30 minute, după care se spală cu apă caldă. Masca este indicată tenului uscat și tenului  normal cu tendință către ten uscat. Hidretează, catifelează, vitaminizează pielea, menține suplețea tenului și previne formarea ridurilor.







PEPENELE  GALBEN




Se folosește miezul sau sucul proaspăt. Se aplică direct pe piele, cu ajutorul degetelor sau cu o pensulă, se lasă 2- - 30 minute, după care se curăță cu apă caldă. Este o mască tonică, hidratantă.








PIERSICILE





Miezul unei piersici, amestecat cu smântână până la consistența unei paste, se aplică direct pe piele și se lasă 20 - 30 minute, după care se spală cu apă caldă. Este o mască tonică, hidratantă.







STRUGURII

Sucul de struguri, sau 2 - 3 boabe curățate de sâmburi și coajă și zdrobite direct pe față ( pe pleoape și gât ), formează o loțiune hidratantă. Se lasă pe față 2- - 30 minute, după care se spală cu apă caldă. Fața se unge apoi cu o cremă grasă sau semigrasă.








3) Plante și proceduri indicate

           TENULUI GRAS





CAISELE

Peste fața bine spălată, se trece o caisă despicată, curățată de coajă și sâmbure. Zeama rămasă pe față se lasă până se usucă. După 20 - 30 minute, se spală cu apă caldă. Se poate folosi și sucul fructelor, ce se aplică pe față cu ajutorul unui tampon de vată. Miezul și sucul de caise sunt indicate tenului gras, cu puncte negre, sau cu tendință la acnee.




CASTRAVETII

200 de grame de zeamă de castraveți, se amestecă cu un albuș de ou bătut spumă, cu 30 de grame de alcool de 70 de grade și 20 - 30 picături de zeamă de lămâie. Masca se aplică pe față (după ce a fost bine spălată) și se lasă 1/2 - 1 oră, după care se spală cu apă caldă. Se aplică odată pe săptămână, cu rol tonic, nutritiv și hidratant.





CĂPȘUNILE

3 - 4 Căpșuni se zdrobesc direct pe piele. Se lasă să se usuce și după 20 - 30 de minute se spală cu apă caldă. Se poate folosi și zeama întinsă direct pe piele, sau îmbibată pe o bucată de tifon, ce se aplică pe față. Este o mască tonică și astringentă, indicat tenului normal cu tendință către ten gras.






CIMBRUL DE CULTURĂ ȘI CIMBRUL DE CÂMP




Datorită proprietăților antiseptice și astringente, infuzia de cimbru, preparată dintr-o lingură, din părțile aeriene ale plantei, la o cană de apă, se folosește pentru îngrijirea tenului gras, cu porii dilatați. Se aplică în comprese, câte 10 - 15 minute, odată sau de două ori pe zi.






COADA RACULUI

decoctul 3% preparat din două linguri, din părțile aeriene mărunțite, ale plantei, la o cană de apă (250 - 300 grame), se folosește în comprese cu acțiuni astringentă, antiseptică și cicatrizantă, indicate îngrijirii tenului gras, iritat, acneic , cu porii dilatați. Se aplică odată sau de două ori pe zi, câte 10 - 15 minute.






FRAGII


2 linguri de fragi se zdrobesc și se amestecă cu o lingură de caolin sau talc. Se aplică pe față și pe gât și se lasă 20 - 30 minute, după care se spală cu apă caldă. Este o mască tonică și astringentă, folosită pentu tenul gras și tenul normal cu tendință către tenul gras.



GUTUILE

Se dă prin răzătoarea cu zmți mărunți, o gutuie curățată de coajă. Miezul obținut se aplică pe față, după ce a fost bine degresată și curățată. Se poate folosi și în amestec cu talc, până la consistența unei paste. După 15 - 20 minute, se spală cu apă caldă.

Se pot face și loționări cu sucul proaspăt.

Masca din miez, ca și loțiunea din sucul proaspăt, au acțiune tonică și astringentă și se folosesc NUMAI pentru tenul gras și foarte gras cu porii dilatați.



MENTA DE GRĂDINĂ

Frunzele, în infuzie - una lingură la o cană de apă, se folosesc pentru comprese sau loționări, cu acțiune astringentă, descongestivă și antiseptică, indicate tenului iritat, tenului gras cu porii dilatați sau cu tendință la acnee. Se foloses o dată sau de 2 ori pe zi. La 15 - 20 minute, după loționare sau compresare, pielea se spală cu apă.





LĂMÂILE

Sucul de lămâie cu apă de ploaie în părți egale, formează o loțiune tonică, astringentă și antiseptică, folositoare tenului gras sau pătat și împotriva pistruilor. Dacă tenul este sensibil, se poate folosi  suc de lămâie, lapte proaspăt și apă de ploaie în părți egale. Cu loțiunea se șterge faț odată sau de două ori pe zi.

Se poate folosi și următoarea mască tonică; se bate un albuș de ou până se face spumă, se adaugă o lingură de zeamă de lămâie și se bate din nou compoziția. Este o mască degresantă, astringentă și nutritivă. Se aplică la început zilnic, apoi aplicările se răresc și în final se aplică odată sau de două ori pe lună.




LEVĂNȚICA

Infuzia 3 - 5% preparată dintr-o lingură de flori uscate și mărunțite, la 250 - 300 grame apă, se folosește pentru comprese cu acțiune antiseptică, indicate tenului gras, iritat, seboreic, cu tendință la acnee.




MĂCEȘUL


Decoctul 5% din frunze (una - două linguri de frunze la 250 - 300 grame apă), este o loțiune tonică, astringentă, folosită pentru îngrijireaa tenului gras, seboreic.



MĂRARUL

Din frunzele de mărara, se prepară un deoct 2% din una linguriță frunze uscate și mărunțite, la 250 - 300 grame apă. Se adaugă una linguriță de zeamă de lămâie și 50 grame alcool de 70 de grade.
Este o loțiune astringentă, indicată tenului gras, cu porii dilatați.





MURUL

Infuzie 5% din frunze uscate și mărunțite ( una lingură la 250 - 300 grame apă). Se folosește pentru loționări cu acțiune antiseptică și astringentă, pentru îngrijirea tenului gras.




MUȘEȚELUL



Pentru tenul iritat, seboreic, cu tendință la acnee, rezultate bune se obțin cu următoarea infuzie:

             flori de levănțică.......................................100 grame
             flori de mușețel.........................................200 grame
             frunze de salvie.........................................100 grame
Comprese cu infuzie 5% (una lingură, din plantele uscate și mărunțite, la 200 - 250 grame apa). Se aplică 10 - 15 minute, odată sau de 2 ori pe zi.





Salvie








NUCUL

frunzele și cojile verzi ale fructelor, avand proprietîți tonice, astringente, antiseboreice și anti congestive, se folosesc pentru loționarea tenului gras și seboreic.
Se prepară decoct 5% prin fierbere 5 - 10 minute, la foc slab, două linguri frunze și coji, la o cană de apă.



ROȘIILE

Cu o roșie bine coaptă și curățată de coajă, se masează fața și gâtul. Sucul se lasă să se ususce pe piele. Dup 20 - 30 minute se îndepărtează cu apă caldă. Are acțiune tonică, astringentă, hdratantă, indicată pentru toate tipurile de ten, în special pentru tenul gras, seboreic.




PIERSICILE

Miezul unei piersici, amestecat cu caolin, formează o pastă indicată tenului gras.
Modul de folosire este asemănător, în general, pentru toate măștile, dar tratamentul se face numai la indicația cosmeticianului, deoarece toleranța nu este aceeași pentru toate tenurile.





TĂRÂȚA  DE GRÂU

Pentru tenul iritat, după vânt, soare sau frig, se pot folosi comprese cu tărâță de gâu. Se fierb 10 minute 100 grame tărâțe într-un kilogram de aoă. Se lasă să se răcească, se strecoară și lichidul se folosește la comprese, timp de 10 - 15 minute, de 2 - 3 ori pe zi.





SĂ  FIȚI  FRUMOASE  ȘI   IUBITE !