NEGLIJENȚĂ ȘI ÎNGRIJIRE
Este foarte adevărat că nu ”haina face pe om” dar o persoană îmbrăcată neglijent poate avea un caracter de aur dar foarte rar ai timpul și dorința să-i ghicești fondul ascuns în spatele aparențelor.
Dacă ne mai gândim și la viața noastră profesională și socială sau doar și la drumurile noastre pe stradă, trebuie să recunoaștem că simpatia pentru un om depinde de o primă impresie favorabilă.
Acest adevăr, dacă nu altceva, ne va convinge să acordăm atenția cuvenită vestimentației.
Pentru orice ținută vestimentară, regula numărul unu este - curățenia - regulă valabilă, evident, și pentru corp, ca ținută.
Haina cea mai veche trebuie și poate să fie îngrijită. O pereche de pantofi pingelită de trei ori dar lustruită este de preferat unei perechi noi neîngrijite sau care se află într-un total dezacord cu haina (ca să nu mai vorbim de celebrul exemplu cu....gaura din talpa pantofului...știți cu toții la cine mă refer !).
Mai ales costumele bărbătești - nu oricine poate avea zece costume în șifonier, și nu vorbesc de perioada asta de criza ci în general. Dar oricine poate avea un costum curat și bine periat.
CRAVATA
Eleganța depinde de multe detalii și accesorii. O cravată bine asortată, un guler de cămașă curat, călcat fără cute, ridică cu mult valoarea unui costum.
Da, știu, mulți bărbați ”au alergie” la cravată și poate că au dreptate DAR există ocazii în care cravata este indispensabilă.
Așadar, este bine să aveți în șifonier, pentru orice eventualitate măcar o singură cravată frumoasă și elegantă.
,
Eșarfa, fie ea și de mătase, nu este cea mai bună și mai elegantă soluție pentru un costum classic, chiar dacă ați văzut așa ceva în Occident. Mai ales la o anumită vârstă....nu ține de codul bunelor maniere absolut deloc.
Nu trebuie să uitați că, în împrejurări mai speciale, ținuta este obligatorie și chiar trecută pe invitație - caz în care, dacă nu avem costumul solicitat, îl putem închiria. Dacă....din anumite motive nu-l putem nici închiria, recomandat este să renunțăm la invitație decât să fim stânjeniți toată seara pentru că facem notă discordantă.
Și cu toții ne amintim ce spuneau bunicii ”Sunt prea sărac să cumpăr un lucru ieftin” este valabil și în cazul hainelor - mai puține haine dar de bună calitate.
POȘETA ȘI PANTOFII
Este important ca femeile, mai ales, să-și găsească și să-și păstreze un stil care să le avantajeze.
Dacă veți întreba o doamnă elegantă, pe care o admirați pentru felul în care se îmbracă, veți afla că nu a fost deloc ușor.
Prima regulă se leagă de poșetă și pantofi.
Atât poșeta cât și pantofii trebuie să fie de foarte bună calitate.
O poșetă moale, din piele de calitate, cu un design clasic, durează cam 10 ani și nici nu se demodează.
Rochiile, bluzele, fustele, tricourile pot fi mai ieftine dacă sunt reușite.
Pantofii, poșetele, cordoanele, mănușile - niciodată !!!
Trebuie să învățați unde trebuie și puteți face economii și unde nu.
Puteți avea o rochi nouă, ultima croială și o poșetă din plastic...veți fi considerată prost îmbrăcată.
Obișnuiți-vă să nu cumpărați lucruri doar pentru că v-au plăcut într-o vitrină sau avea și o prietenă - dacă nu coincid cu stilul și genul vostru....nu vă vor fi de nici un folos.
Cumpărând lucruri ieftine, nu faceți nici o economie, dimpotrivă, o risipă.
Ideea este nu de a vă schimba cât mai des ci de a vă sta bine cu îmbrăcămintea pe care o purtați.
În ceea ce privește culoarea ciorapului, trebuie să fiți atente - ciorapii negri, gri sau maro se poartă doar la pantofi de aceeași culoare. Pentru pantofi de alte culor se poartă numai ciorapi de culoarea pielii.
BIJUTERIILE
Oricât de tentante ar fi, bijuteriile autentice nu se poartă decât în situații deosebite.
A-ți pune la gât un șirag de perle (veritabile) la ora 7 dimineața, nu este o dovadă de bun-gust, dimpotrivă !
Chiar dacă avem mult bijuterii veritabile, nu trebuie să le etalăm pe toate în aceeași seară - o vom alege pe cea care se potrivește cu toleta noastră din acea seară.
A t e n ț i e ! Nu se poartă aur și argint
în același timp.
Chiar dacă aveți seturi de
bijuterii din patru sau chiar
cinci piese, eleganța spune
că se poartă doar trei din
ele - cercei, inel și brățară
sau cercei, broșă și inel.
În cursul zilei este de preferat să purtați bijuterii (așa zise gablonzuri) dar evitând scipiciuri sau sticla strident colorată.
Nu se poartă cercei lungi pe timpul zilei.
Ah, desigur....nu uităm de bărbați.
Un bărbat elegant n-ar trebui să poarte nimic altceva în materie de bijuterii decât verigheta și ceasul, cel mult un ac de cravată (seara) sau butoni.
Sper că moda cu cercelul ...în nas...va trece repejor...