marți, 16 iunie 2020

SIROP DE CONURI DE BRAD / PIN / MOLID - PREPARARE ȘI BENEFICII




Perioada propice recoltarii conurilor de brad este mai - iunie iar conurile trebuie sa aiba  cam 3 cm lungime.



PREPARARE


Conurile se pun într-un vas mai mare, se toarnă apă rece până sunt acoperite bine și se lasă la macerat o zi. 

Se fierb apoi circa o oră. Prin fierbere, conurile se decolorează, se înmoaie și rezultă o zeama roșiatică / roz (din conurile roscate). 

Se mai lasă o zi întreagă (sau o noapte) pentru ca zeama să extragă cât mai mult din esența conurilor. Pentru a obține cât mai mult suc, după separarea printr-o strecurătoare, conurile se presează puternic iar zeama astfel obținută, se strecoara printr-o sită deasă, apoi prin tifon dublu. 

Se adaugă zahăr aproximativ în cantitate egală cu zeama (1 l zeama - 1 kg zahăr) și se fierbe până când siropul se leagă bine. Spre sfârșitul fierberii, se poate adăuga o linguriță de zeamă de lămâie la 1 kg de zahăr folosit. 

Siropul fierbinte se strecoară încă o data prin tifon dublu, după care se toarnă în sticle sterilizate, încălzite și se închid etanș.



BENEFICIILE  SIROPULUI  DE  BRAD


Sirop de brad – mugurii de brad sunt cunoscuţi pentru efectele lor benefice, reușind să înlăture cu succes astenia, să întărească sistemul imunitar și să trateze afecțiunile gâtului. În medicina naturistă, cel mai cunoscut preparat din brad este siropul din muguri, cu efecte miraculoase pentru sănătate.

TRATEAZĂ  ANEMIA

Având efecte vitamizante, mugurii de brad stimulează și reglează în același timp metabolismul. Ajută la regenerarea țesuturilor, tratamentul adresându-se în special copiilor, în special celor aflați în perioada de creștere. Se admininstrează zilnic 6-10 lingurițe de sirop de brad preparat la rece, în miere.


AMELIOREAZĂ  PROBLEMELE DIGESTIVE

Utile în gastroenterite, preparatele din muguri și din cetină de brad sunt de folos în cazul în care te confrunți cu dureri abdominale, infecții intestinale, litiază biliară, senzația de diaree sau vomă, balonare sau lipsa poftei de mâncare. Tratamentul constă într-o cură de 2 săptămâni, în care se iau zilnic 2-3 lingurițe de sirop de muguri de brad, înainte de fiecare masă principală.


CALMEAZĂ IRITAȚIILE TENULUI

Dacă tenul tău a devenit lipsit de fermitate sau se irită foarte ușor, poți apela cu încredere la o mască din sirop de brad. Aplici pe față într-un strat subțire puțin ulei cu ajutorul unui disc demachiant și lași să acționeze 15 minute. La final clătește tenul cu lapte și lasă tenul să se usuce natural, fără a-l mai clăti cu apă.



EFECT TONIC ASUPRA ORGANISMULUI

Siropul de brad este un remediu de excepție pentru perioadele în care ești epuizată fizic și oboseala te-a doborât. Pe lângă faptul că reglează activitatea nervoasă și are un efect tonic foarte intens, acesta reglează și valorile glicemiei. Se iau dimineața, pe stomacul gol, câteva lingurițe de sirop.


ALTE EFECTE TERAPEUTICE ALE SIROPULUI DE BRAD



• ameliorează durerile reumatice în cazul reumatismului acut sau degenerativ al articulațiilor

• calmează tusea

• are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, sedative, cicatrizante, astringente

• stimulează secreția și excreția de urină, fiind un bun antiinflamator al căilor renale

• poate ameliora bronșita, sinuzita, laringita

CONTRAINDICAȚII

Printre acestea se numără: constipație, greață, vomă, somnolență și oboseală, reacții alergice etc.