luni, 2 martie 2020

FESTIVALUL FLORILOR - MADEIRA






Festivalul Florilor are loc în aprilie sau mai - la 4 săptămâni după Paște (catolic) - când florile sunt în floare. Cunoscută și sub numele de insula florilor sau grădina plutitoare, Madeira are clima perfectă pentru ca florile să prospere! Florile cresc peste tot. În curți, grădini și chiar pe marginea drumului. Acesta este motivul pentru care alegem să sărbătorim!

Festivalul Florilor este un tribut adus primăverii! Este un omagiu adus Florii!

În centrul orașului Funchal de-a lungul promenadei centrale a Avenida Arriaga, sunt create celebrele covoare florale, iar la „Praça da Restauração” are loc expoziția tradițională urmată de Piața de Flori. „Ceremonia Zidului Speranței” - unde peste o mie de copii defilează spre „Praça do Município” pentru a pune o floare în „Zidul Speranței”, care simbolizează un apel la pace în lume - a avut loc pentru mai mult de 30 de ani

Imaginați-vă un oraș în care totul este despre flori. În cazul în care trotuarele sunt acoperite cu covoare de flori, unde un perete de speranță este căptușit cu flori, unde se desfășoară o paradă fantastică și frumoasă în onoarea florilor ... În această săptămână a festivalului de flori, tot în Madeira este vorba despre flori. Și sunt mii și mii dintre ei, în expoziții în decorațiuni, pe plutele de paradă în vitrinele magazinelor ... De ce să spunem mai mult? Este un spectacol de pură frumusețe de care suntem foarte mândri în Madeira!



Câteva noțiuni despre MADEIRA ca țară

Madeira (din portugheză madeira, însemnând lemn) este un arhipelag portughez din Atlanticul de Nord. Insulele Madeira, Porto Santo și trei insule nelocuite (Insulele Desertas), formează împreună cu Ilhas Selvagens (Insulele Sălbatice), Regiunea Autonomă Madeira cu capitala la Funchal. Arhipelagul este situat la aproximativ 580 km de coasta africană, la 860 km de Lisabona, capitala Portugaliei și la 400 de kilometri nord de insulele Canare. Madeira constitutuie o regiune ultraperiferică a Uniunii Europene.

Insulele erau cunoscute în trecut sub numele de Al Aghnam ("Insulele animalelor mici"). În urma unei furtuni în 1418, ajung pe insule navigatorii portughezi João Gonçalves Zarco și Tristão Vaz Teixeira. Insula cea mare, ce poartă acest nume, era inițial acoperită de păduri seculare, care au fost defrișate și arse, pentru a face loc plantațiilor și culturilor de cereale. Gonçalves, care a pus bazele orașului-port Funchal, este înmormântat în catedrala Santa Clara din același oraș. Cristofor Columb a locuit pe insula Porto Santo timp de 12 ani, înainte de a pleca în călătoriile sale istorice peste ocean. Insulele s-au aflat, temporar, sub ocupație engleză în 1801 și între 1802-1814. 

Arhipelagul Madeira face parte din Macaronesia, o regiune de orgine vulcanică, alături de insulele Capul Verde, Azore, Selvagens și Canare. Cea mai mare insulă din cadrul arhipelagului, Madeira, cu o suprafață de 741 km², are un relief predominant muntos cu înălțimea maximă de 1861 m (vârful Pico Ruivo). Țărmul nordic este abrupt și sălbatic. 

Amplasarea geografică și relieful muntos determină un climat blând, cu temperaturi medii situate între 22 °C vara și 16 °C iarna. Clima subtropicala este favorabila culturilor de viță de vie (cu renumitul vin de Madeira), trestie de zahăr, bananieri, portocali, lămâi. 

Funchal, cel mai mare oraș din Madeira, este situat pe coasta sudică a insulei principale. Pe lângă capitală mai există alte câteva orașe importante, și anume Porto Santo, Machico, Cámara de Lobos, Santa Cruz das Flores și Santana. 

Pădurea de lauri (dafini) "Laurisilva" de pe insula Madeira a fost înscrisă în anul 1999 pe lista patrimoniului cultural și natural mondial al UNESCO. 

Insulele din arhipelagul Madeira sunt faimoase pentru vinul de Madeira, precum și pentru vegetația și fructele subtropicale. 

Populația de 250.000 de locuitori (conform estimărilor din 1991), de origine portugheză, se ocupă cu agricultura, pescuitul și turismul. Densitatea populației este de 337 loc/km². Portughezii care au colonizat insulele proveneau, în cea mai mare parte, din regiunile Algarve și Miño. 
Orașe principale: Funchal (capitala), Porto Santo, Machico, Santa Cruz, Câmara de Lobos, Santana, Ribeira Brava, Caniço



Știu că nu se va întâmpla dar.....poate se inspiră și florarii noștri. In fiecare an, la Pitești, are locul ”Festivalul Lalelelor” și...pe an ce trece, devine mai anost și....nu are nimic din strălucirea florilor. Am înțeles - suntem unul din popoarele cele mai triste, suntem într-o continuă depresie națională, nu avem bani, nu avem .....NU AVEM  - interes, dorință de afirmare, NU NE MAI PASĂ DE NIMIC decât de plata facturilor și conținutul frigiderului....Serios ? Eu refuz să cred că suntem atât de ”dărâmați”.  Cei de la serele de flori de ce nu pot vorbi cu o/un prof. de la o scoala, pot lua câțiva copii de la clubul de dans sau dansuri populare, carele alegorice le pot confecționa așa cum se întâmpla pe vremea....comunistă - La prima ediție a Festivalului Lalelelor, au fost care alegorice - poate-și mai amintesc cei mai în vârstă. Sunt multe de spus -  oamenii ar avea de lucru, organizatorii de nunți ar reține mai lesne numele florarilor si al serelor și....și....ar trebui să ne pese, ar trebui, mai ales, să nu mai jignim splendoarea florilor cu mohoreala noastră existențială.