joi, 12 martie 2020

Orasul MELK - AUSTRIA





Melk este un oraș din Austria, în statul federal al Austriei Inferioare, lângă valea Wachau de-a lungul Dunării. Melk are o populație de 5.257 (din 2012). Este cel mai cunoscut sub numele de locul unei masive mănăstiri benedictine baroce numită Melk Abbey.

Orașul este menționat pentru prima dată ca Medilica în 831 într-o donație a lui Ludovic Germanul; numele provine dintr-un cuvânt slav pentru „graniță”. Zona din jurul Melk a fost dată lui Leopold I, Margrave din Austria, în anul 976, pentru a servi drept tampon între maghiari la est și Bavaria la vest. În 996 a fost menționată pentru prima dată o zonă cunoscută sub numele de Ostarrîchi, care este originea cuvântului Österreich (germană pentru Austria). Proprietarul care deține actuala mănăstire a deținut un castel Babenberger până când locul a fost dat călugărilor benedictini din Lambach în apropiere,  de catre Leopold II, în 1089. Melk a primit drepturi de comerț
 în 1227 și a devenit municipalitate în 1898. Într-o zonă foarte mică, Melk prezintă o mare varietate de arhitectură din mai multe secole.

Forsthaus, care găzduiește arhivele orașului și biroul de informații turistice, este punctul de plecare al turului. Lângă Forsthaus, Zaglauergasse se întâlnește cu Wiener Straße. Zaglauergasse este restricționat pe o parte de resturile zidului antic al orașului. În această intersecție s-a putut găsi Wiener Tor (Poarta către Viena) până în 1874. A fost, împreună cu Tor Linzer (Poarta către Linz) de pe cealaltă parte a orașului, una dintre cele două intrări în Melk de-a lungul secolelor.

După câțiva metri, Wiener Straße se deschide spre Rathausplatz, restaurat cu o atmosfera intima, prietenoasa, care și-a luat numele de la Rathaus construită în 1575. Fațada primăriei a fost reproiectată în urmă cu 150 de ani și ușa de intrare extrem de elaborată, din lemn și cupru, este cea mai remarcabilă caracteristică a primăriei.

În stânga ei se află fosta Lebzelterhaus, care datează din 1657 și care în prezent este farmacie. În dreapta este o clădire seculară din Evul Mediu. Fântâna pieței Kolomanbrunnen, care este un cadou din partea abației către oraș, se află în centrul Rathausplatz. Pe partea de sus a fântânii se poate vedea statuia Sf. Koloman.

Vechiul magazin de pâine cu turnurile sale minuscule are aproximativ 400 de ani și este încă acoperit cu acoperișul original. În spatele vechiului magazin de pâine se extinde cea mai veche strada din Melk, Sterngasse, care era strada principală a orașului. Tablourile de perete interesante de pe case indică ce erau înainte. Unele alte case conțin curți fascinante.

Haus am Stein ascuns („casa de pe stâncă”) este cea mai veche clădire din Melk, construită în secolul al XV-lea. Fațada sa este acoperită de o viță de vie antică, protejată. La brațul fluviului Dunărea pot fi recunoscute părți din fostele ziduri ale orașului și ale Turnului Rotund. Urmând Nibelungenlände și trecând Salzhof, vizitatorul ajunge la Schiffsmeisterhaus cu marcajele sale ridicate ale nivelului apei pe fațadă. Dunărea a atins 15,8 metri deasupra nivelului obișnuit al apei în 1501.

Haus auf dem Stein („casa de pe stâncă”) a fost construită la mai puțin de 50 de ani după acest dezastru de apă ridicat. A fost folosit ca atelier de către pictorul austriac Walter Prinzl. Omologul Wiener Tor, Linzer Tor, a fost situat la capătul Linzer Straße. Nici o poartă nu mai există, dar ilustrații istorice pot fi găsite la arhivele orașului. La colțul Stadtgraben (groapă), se află turnul de apărare, unde unele părți ale acestuia sunt încă în starea inițială.

Vechiul Oficiu Poștal se află la capătul gropii, care a fost construit în 1792. Fațada sa este decorată cu un frumos relief creat la sfârșitul perioadei baroce. Old Post Office este acum utilizat ca centru de convenții. Curtea bisericii este dominată de goticul Pfarrkirche (biserica parohială). Proiectat în perioada gotică târzie și încorporat în fațada nordică este Kalvarienberggruppe, o sculptură semnificativă. Înainte ca drumul principal să se conecteze la Rathausplatz, o tabletă îl comemorează pe marele compozitor austriac Anton Bruckner.

La aproximativ 5 kilometri sud de oraș se află renumitul castel renascentist Schallaburg.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, aici s-a găsit un subcamp al lagărului de concentrare din Mauthausen. Astăzi, fostul crematoriu este un muzeu, în timp ce restul taberei a făcut parte din ceea ce este acum cazarma Birago a armatei austriece.

În 1950, la Melk a avut loc primul Campionat oficial de șah feminin din Austria, al cărui câștigător a fost Salome Reischer.