luni, 9 martie 2020

FRUMOASE GERBERE




 Gerbera, margareta nobilă  - Gerbera seamănă cu o margaretă, dar între cele două este o diferență ca aceea dintre o prințesă și o fetișcană veselă de la țară - recunosc, mie îmi plac amândouă în egală măsură pentru că atunci când vine vorba de flori....nu cred că se poate alcătui un ”top”, o ierarhie...

Gerbera este originară din Africa de Sud dar  în grădinile noastre, înflorește de vară (din iulie) până toamna târziu. Floarea este destul de pretențioasă. Are nevoie de sol nisipos, de soare, apă din abundență -  mai ales în perioadă de creștere. În plus nu suportă nici înghețul, nici canicula, fiind o adevărată prințesă !

Gerbera este o plantă cu flori în culori vibrante și petale elegante de  ”catifea”. Există peste 40 de specii, foarte populare în Africa, Madagascar, dar și în Asia tropicală și America de Sud. Florile de gerbera sunt mari, au de la 10 la 25 centimetri diametru și se simt excelent în aer liber, în grădini amenajate. Florile sunt rezistente în timp, ceea ce le face ideale pentru grădinile private și pentru cele publice.

Gerbera are o paletă foarte variată când vorbim de paleta de culori, de la alb, crem, galben și portocaliu, până la roz, roșu și violet.

Înainte de a planta semințele de gerbera, solul trebuie săpat bine, până la 60 centimetri, iar cultivarea plantei se face în straturi ridicate la 30-60 centimetri deasupra solului. Gerbera se plantează la suprafață, semințele germinând sub influența lumii. Se pot planta și răsaduri.

Gerbera se udă regulat și din abundență, dar apa nu trebuie lăsată să băltească. Înainte de plantare și în perioada de înflorire este necesară fertilizarea solului cu o substanță fertilizatoare lichidă.

Semințele se seamănă în aprilie, începutul lui mai, iar răsadurile la mijlocul lui mai, începutul lui iulie. Plantele durează 3 - 4 ani, perioadă în care vor înflori din abundență. Pentru a înflori, gerbera are nevoie de lumină și de o expunere la soare de cel puțin 4-6 ore pe zi. Lumină multă pentru gerbera înseamnă flori mai multe și mai intens colorate.

Gerbera este sensibilă la bolile care atacă rădăcina, boli care sunt de cele mai multe ori provocate de excesul de apă și de pământul nepotrivit. Planta are nevoie de pământ de țelină, amestecat cu nisip pentru o bună filtrare a apei. Pe de altă parte răsadurile sănătoase de gerbera sunt rar atacate de dăunători.